Το 2020 ήταν η χρονιά που όλοι, θέλοντας και μη, θα θυμόμαστε. Κάθε πτυχή του χαρακτηρίστηκε από γεγονότα που άλλαξαν τον τρόπο που ζούμε, που επικοινωνούμε, αλλά και που καταναλώνουμε. Για τον κόσμο της μόδας, το 2020 ήταν η χρονιά που έφερε στο προσκήνιο τα παλιά ρούχα. Στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, οι περισσότεροι από εμάς, ζούσαμε μέσα σε loungewear (κοινώς φόρμες). Χαρακτηριστική ένδειξη αποτελεί το γεγονός πως τον Απρίλιο του 2020 η ζήτηση στην αγορά της μόδας βυθίστηκε κατά 79%, ποσοστό που ακόμη και τώρα παραμένει πρωτόγνωρο.
Κοινωνία και μόδα, στοιχεία αλληλένδετα
Η χρονιά, ανάμεσα σε άλλα ζητήματα, χαρακτηρίστηκε από κοινωνικές εξεγέρσεις και από οικονομική δυσχέρεια λόγω της πανδημίας. Οι επιπτώσεις, όμως, της παγκόσμιας κρίσης που έφερε το 2020 χτύπησαν, όπως πάντα, τους λιγότερο προνομιούχους. Έτσι, περίπου 4.000.000 εργάτριες ενδυμάτων στο Bangladesh έχασαν τις θέσεις τους τον Απρίλιο του 2020, όταν οι εταιρείες-κολοσσοί αποφάσισαν να ακυρώσουν τις παραγγελίες τους από τα εργοστάσια. Οι κοινωνικές αναταραχές, που εκφράστηκαν μέσω του κινήματος Black Lives Matter, έριξαν φως και στον συστημικό ρατσισμό που υπάρχει στον κόσμο της μόδας, ενώ το περιβαλλοντικό διακύβευμα όλο και μεγάλωνε.
2020: Σημείο Μηδέν
Μέσα σε όλες αυτές τις κρίσεις, η χρονιά του 2020 έφερε ένα ανέλπιστο «καλό» στο προσκήνιο: τη βιώσιμη και ηθική μόδα. Οι συνειδητοί καταναλωτές έχουν δει πλέον τι επιφέρει το σύστημα της γρήγορης μόδας και των πολυεθνικών, τόσο για τον πλανήτη όσο και για τους εργαζόμενους. Όπως είναι λογικό, δεν ψωνίζουμε πλέον όπως ψωνίζαμε. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική άνω τελεία, η οποία θα καθορίσει προς τα πού θα κινηθούμε από εδώ και πέρα.
Ας δούμε πώς μεταφράζεται σε επίσημα στοιχεία αυτή η αίσθηση για τη χρονιά που μας αφήνει.
The Year In Fashion 2020: Τι έδειξε η έρευνα
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Lyst, με τίτλο The Year In Fashion 2020, ανέδειξε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ανθρώπων προς τη μόδα, τα δεδομένα έδειξαν πως ο ακτιβισμός μέσω των ρούχων ήταν εξαιρετικά διαδεδομένος. Η διαπίστωση αυτή ξεκινά από την αναζήτηση και τη συνειδητή επιλογή της ανάδειξης μαύρων σχεδιαστών και δημιουργών. Συγχρόνως, επεκτείνεται στην αξιοσημείωτη δημοφιλία που είχαν τα προϊόντα που οπτικοποιούσαν πολιτικές και κοινωνικές απόψεις, όπως το περιβόητο πλέον μενταγιόν “Vote” της Michelle Obama.
Άλλα ορόσημα της μόδας στο 2020 ήταν οι μάσκες ως μέσο προστασίας αλλά και ως fashion statement, τα ενδύματα για το σπίτι (loungewear), αλλά και τα πρωτότυπα fashion challenges που κατέκλυσαν τα social media, όπως το #pillowchallenge.
Η βιώσιμη μόδα του 2020 σε αριθμούς
Χρησιμοποιώντας αξιόπιστα δεδομένα και συνδυάζοντας εταιρείες, προϊόντα, ανθρώπους και κινήματα, η ερευνητική διαδικασία επιβεβαίωσε αυτό που όλοι σκεφτόμασταν:
Το 2020 ήταν η χρονιά των παλιών ρούχων και οι αριθμοί το αποδεικνύουν!
Ανάμεσα σε άλλα, το Lyst επισημαίνει τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Η αγορά vintage κομματιών ήρθε ξανά στο προσκήνιο
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ενδιαφέροντος για την vintage πτυχή της μόδας αποτελεί το γεγονός πως τον Σεπτέμβριο έγιναν κατά μέσο όρο 35.000 αναζητήσεις στο internet για “vintage fashion”.
- Μας ενδιέφεραν πολύ τα παλιά ρούχα «από δεύτερο χέρι»
Μέσα στον ίδιο μήνα, οι αναζητήσεις για οτιδήποτε σχετικό με secondhand αυξήθηκαν κατά 104% .
- Οι νύφες του 2020 ήταν κάπως vintage
Μέσα στη δυστοπία του 2020, κάποια ευτυχισμένα ζευγάρια κατάφεραν να παντρευτούν. Οι νύφες, όμως, ήταν εφευρετικές καθώς, όπως μας δείχνουν τα στοιχεία, κινήθηκαν σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές. Έτσι οι αναζητήσεις για “vintage”, “secondhand” ή “pre-owned” νυφικά εμφάνισαν αύξηση κατά 38% από την προηγούμενη χρονιά.
Αντί κατακλείδας, αξίζει να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις για τη χρονιά του 2020.
Πρώτον, ευχόμαστε να πάει στο καλό. Μάλλον δεν θα μας λείψει καθόλου!
Δεύτερον – και μάλλον σημαντικότερο – είναι η διαπίστωση πως οι άνθρωποι έχουμε μία μαγική ικανότητα, αυτή της προσαρμοστικότητας. Όταν βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, αντιμετωπίζοντας μία μεγάλη κρίση, έχουμε τη δύναμη να φέρουμε την αλλαγή. Έτσι και στον χώρο της μόδας, το 2020 μας δίδαξε ότι για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να βρούμε νέους, εναλλακτικούς και ηθικούς τρόπους να ντυνόμαστε. Το μόνο σίγουρο είναι πως το μέλλον της βιώσιμης και της ηθικής μόδας θα χαραχθεί και μέσα από τα παλιά ρούχα. Ας το δημιουργήσουμε μαζί!