Τα παρορμητικά ψώνια θεωρούνται από τις μεγαλύτερες παγίδες όταν βρίσκεσαι εντός κάποιου καταστήματος. Βλέπεις ένα ωραίο φόρεμα, λίγο διαφορετικό από πράγματα που έχεις ήδη στη γκαρνταρόμπα σου και αποφασίζεις να το πάρεις. Αν αυτό συμβαίνει σπάνια, θεωρείται μια  παρορμητική αγορά. Αν, όμως, βρίσκεις τον εαυτό σου να ψωνίζει συχνά χωρίς ιδιαίτερη σκέψη με αποτέλεσμα να μαζεύονται όχι και τόσο χρήσιμες αγορές στη ντουλάπα σου, παρακάτω θα βρεις 3 ερωτήσεις που πρέπει να σκεφτείς πριν αγοράσεις ένα ρούχο.

  1. Θα το ήθελες αν έπρεπε να περιμένεις μέχρι αύριο για να το πάρεις;

Για να απαντηθεί η πρώτη από τις 3 ερωτήσεις, προϋποθέτει ότι θα περιμένεις 24 ώρες πριν κάνεις την αγορά. Αν αυτό δεν είναι η συνηθισμένη σου στάση απέναντι στα ψώνια, δες το σαν ένα πείραμα. Ουσιαστικά η ερώτηση αυτή έχει σκοπό να σου δώσει παραπάνω χρόνο να σκεφτείς περισσότερο και να καταλάβεις πόσο θέλεις να αγοράσεις το κάθε τι. Ακόμα και αν κοστίζει ελάχιστα, σημασία έχει να καταλάβεις αν όντως το θέλεις και το χρειάζεσαι.

Ειδικά τώρα, που οι αγορές γίνονται ιντερνετικά, μπορείς να αφήσεις κάτι στο “καλάθι” σου για 24 ώρες και να δεις πόσο το σκέφτεσαι μέσα στη μέρα. Αν περάσει η μέρα και το έχεις ξεχάσει, μάλλον δεν το ήθελες και τόσο. Αν, όμως, το επιθυμείς ακόμα και πιστεύεις πως το χρειάζεσαι, έχεις ακόμα 2 ερωτήσεις να απαντήσεις.

Ποια θα είναι η θέση του στο σπίτι μόλις το πάρεις;

Αν η ντουλάπα είναι ασφυκτικά γεμάτη, ίσως δεν είναι η καλύτερη λύση να προσθέσεις άλλο ένα ρούχο. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους χώρους του σπιτιού. Πριν κάνεις μια αγορά, προσπάθησε να δεις ποια θα είναι η θέση που θα του δώσεις μέσα στο χώρο. Αυτό σε βοηθάει να δεις αν έχεις ήδη πολλά μαύρα μπλουζάκια ή περισσότερα παπούτσια από όσα χρειάζεσαι.

Αν καταλήξει καταχωνιασμένο σε ένα συρτάρι ή κρυμμένο κάπου, μάλλον είναι η στιγμή να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα στη ντουλάπα σου. Δεν θα αξιοποιήσεις κάτι το οποίο δε θα βλέπεις γιατί είναι καταχωνιασμένο με ένα σωρό άλλα πράγματα. Αν ήδη έχεις σκεφτεί τη θέση του, μένει άλλη μια ερώτηση για σένα.

Που θα βρίσκεται σε ένα χρόνο από τώρα;

Αυτή η ερώτηση, αν και αδύνατον να απαντηθεί με ακρίβεια, είναι εξίσου σημαντική. Ουσιαστικά, σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς τη διάρκεια ζωής αυτού του αντικειμένου μαζί με το τι θέση θα έχει στη ζωή σου σε διάστημα ενός χρόνου. Αν μιλάμε για ένα fast fashion μπλουζάκι, οι πιθανότητες είναι να υποστεί φθορά γρήγορα. Όσο και να φροντίζεις σωστά το ρούχο, δεν προβλέπεται να έχει μεγάλη διάρκεια λόγω φθηνής και γρήγορης κατασκευής. Αν πάλι πιστεύεις πως σε ένα χρόνο θα το έχεις πετάξει, χαρίσει ή ξεχάσει την ύπαρξή του, μάλλον δεν είναι απαραίτητο.

Οι ερωτήσεις αυτές έχουν στόχο την αφύπνιση, όχι την απογοήτευση. Είναι λογικό κάποιες φορές να κάνουμε παρορμητικές αγορές. Αυτές οι αγορές μπορούν να αποβούν και αποτελεσματικές αλλά τις περισσότερες φορές καταλήγουν να γεμίζουν τον χώρο μας. Έχοντας αυτές τις 3 ερωτήσεις σύμμαχο, η επόμενη αγορά σου έχει τις προδιαγραφές να είναι και η καλύτερη!

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!