Όλες μας οι επιλογές, μικρές και μεγάλες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματα και τη διάθεσή μας. Καθημερινά συνειδητοποιούμε ότι η διάθεσή μας δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από εξωτερικούς παράγοντες που δεν είναι στον έλεγχο μας. Είναι σημαντικό να παίρνουμε συνειδητές αποφάσεις οι οποίες θα μπορούν άμεσα να επηρεάσουν θετικά τη διάθεση και το δείκτη ηθικής μας. Παρακάτω θα δεις εύκολους και άμεσους τρόπους να νιώθεις ευτυχία και ευγνωμοσύνη με γνώμονα τις βιώσιμες επιλογές στα ρούχα σου.

1. Ανακύκλωσε τα ρούχα σου και νιώσε τη χαρά της προσφοράς

Πόσες φορές έχεις βρεθεί μπροστά σε μία ντουλάπα με πολλά ρούχα, τα οποία όμως δε φοράς; Πιάνουν χώρο και δε σε αφήνουν να δεις τις πρακτικές σου ανάγκες ως προς το τι πραγματικά χρειάζεσαι. Η πρώτη σκέψη είναι να τα αφήσεις εκεί μήπως τελικά κάποια μέρα τα χρειαστείς. Αν όμως περνάει ο καιρός και δε βρίσκεις τον εαυτό σου να τα επιλέγει, μάλλον ήρθε η ώρα τα ρούχα αυτά να βρουν νέο σπίτι! Είτε τα μοιράσεις σε φίλους και ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, είτε σε εξειδικευμένους οργανισμούς που ανακυκλώνουν ρούχα, η χαρά της προσφοράς είναι σίγουρα σημαντική. Άφησε τον εαυτό σου να απολαύσει τη χαρά που συνοδεύεται από μια τέτοια πράξη.

2. Ψώνισε έξυπνα και νιώσε την ικανοποίηση μίας βιώσιμης επιλογής

Πλέον υπάρχει άφθονη ενημέρωση μέσω των social media και των ερευνητικών άρθρων που υπάρχουν γύρω από το fast fashion. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να γνωρίζεις πολύ καλά τις συνθήκες παραγωγής καθώς και τη ποιότητα των ρούχων σου. Έχοντας τις γνώσεις αυτές και την όρεξη να ενημερωθείς καλύτερα, προσπάθησε να αγοράσεις ρούχα με γνώμονα την ηθική ικανοποίηση που θα σου προσφέρει μια τέτοια αγορά. Οι επιλογές είναι πολλές ως προς το second hand shopping. Επιπλέον, μπορείς να υποστηρίξεις σχεδιαστές και εταιρίες που πληρούν τις προϋποθέσεις της βιώσιμης και ηθικής μόδας. Ξόδεψε χρόνο ώστε να ενημερωθείς σωστά και οι επιλογές σου θα σε ανταμείψουν.

3. Φρόντισε τα ρούχα σου και νιώσε την περηφάνια της υπευθυνότητας

Επιστρέφουμε στην εικόνα που είσαι μπροστά σε μία ντουλάπα γεμάτη ρούχα. Πόσα από αυτά τα ρούχα είναι καλοδιατηρημένα και προσεγμένα; Ακόμα και αν οι αγορές αυτές είναι από εταρείες fast fashion, η λύση δεν είναι να τα ξεφορτωθείς για να προμηθευτείς νέα ρούχα από πιο ηθικές εταιρίες. Σίγουρα θα βοηθήσεις μια επιχείρηση να αναπτυχθεί, αλλά θα επιβαρυνθεί ο περιβαντολλογικός παράγοντας με το να κάνεις αγορές που δεν είναι απαραίτητες. Αντ’ αυτού, προσπάθησε να φροντίσεις και να αξιοποιήσεις τα ρούχα που έχεις ήδη. Έτσι, θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και όταν έρθει η ώρα να τα χαρίσεις, θα είναι έτοιμα να φορεθούν με χαρά από τον επόμενο άνθρωπο. Η υπευθυνότητα που δείχνεις απέναντι στα πράγματα που έχεις είναι ένα σημαντικό βήμα στο κύκλο ζωής της βιώσιμης μόδας.

Επομένως, τα συναισθήματα που σου προκαλούν οι βιώσιμες αγορές είναι τρία: προσφορά, ικανοποίηση, υπευθυνότητα. Ποις δεν θα ήθελε να αισθάνεται έτσι; Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να σκεφτείς, ποιά ρούχα σου προσφέρουν χαρά και ποιά άλλα συναισθήματα συνοδεύουν τις επιλογές που κάνεις γύρω από τη βιωσιμότητα. Όλα τα πράγματα έχουν περιθώριο για βελτίωση, αρκεί να δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να τα δοκιμάσει.

 

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!