Το να χτίσεις μία μίνιμαλ ντουλάπα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του sustainable lifestyle.

Ζώντας σε έναν κόσμο όπου οι προκλήσεις που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής μοιάζουν ατελείωτες, το να καταφέρουμε να υιοθετήσουμε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής μπορεί να φέρει την αλλαγή, τουλάχιστον για εμάς τους ίδιους.

Η απόφαση να απομακρυνθείς από τον fast fashion τρόπο σκέψης και να αρχίσεις να χτίζεις μία μίνιμαλ ντουλάπα είναι ένας πολύ καλό βήμα για να κάνεις την αρχή για μία πιο sustainable καθημερινότητα.

Τι σημαίνει όμως “μίνιμαλ ντουλάπα“;

Η μίνιμαλ γκαρνταρόμπα αποτελείται από λιγότερα ρούχα τα οποία έχουν φτιαχτεί με ηθικό τρόπο, είναι cruelty-free και είναι φτιαγμένα από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Σημαίνει να απελευθερώνουμε τον εαυτό μας από οτιδήποτε περιττό και να κάνουμε τις αγορές μας πιο συνειδητά και πιο υπεύθυνα.

Σημαίνει να επιλέγουμε την ποιότητα αντί την ποσότητα.

Η μίνιμαλ ντουλάπα μας δίνει λιγότερες επιλογές τις οποίες αγαπάμε περισσότερο να φοράμε. Αυτό μας δημιουργεί ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης. Είναι σαν να φοράμε ένα πολύ ιδιαίτερο outfit κάθε μέρα.

3 tips για να κάνεις την αρχή

Βήμα 1: Ξεκαθάρισμα

Χώρισε τα ρούχα σου κομμάτι κομμάτι σε κατηγορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

  • Το λατρεύω

  • Ίσως το ξαναφορέσω

  • Χμμ… έτσι και έτσι

  • Δεν πρόκειται να το ξαναφορέσω

Μόλις τελειώσεις την διαδικασία του ξεκαθαρίσματος, ο,τιδήποτε ανήκει στην τελευταία κατηγορία ήρθε η ώρα να το αποχωριστείς και να δώσεις χώρο στα υπόλοιπα ρούχα σου να αναπνεύσουν.

Η βιώσιμη μόδα δεν είναι μόνο να μην γεμίζουμε τις χωματερές με ρούχα, αλλά και να δίνουμε ζωή στα ήδη υπάρχοντα. Οπότε τρεις τρόποι για να τα αποχωριστείς είναι να τα δωρίσεις, να τα πουλήσεις, να τα ανταλλάξεις ή να τα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις κάτι καινούργιο.

Βήμα 2: Επιδιόρθωσε

Τώρα που ήδη μπήκες στο κλίμα της μίνιμαλ ντουλάπας και αποφάσισες να τα ξεκαθαρίσεις, το επόμενο βήμα είναι να φροντίσεις τα ρούχα σου ώστε να τους δώσεις παραπάνω χρόνο ζωής.

Με το να επιδιορθώσεις ένα ρούχο ή ένα ζευγάρι παπούτσια που έχουν υποστεί μικρή φθορά, τους δίνεις παράταση ζωής και παράλληλα μειώνεις το περιβαλλοντολογικό σου αποτύπωμα.

Με αυτό τον τρόπο περιορίζεις την ανάγκη της νέας αγοράς και συμβάλλεις σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον.

Θα σου μιλήσω από προσωπική μου εμπειρία. Πέρυσι το καλοκαίρι είχα κυριολεκτικά λιώσει ένα ζευγάρι μαύρα mules. Στην αρχή του καλοκαιριού που ξεκαθάριζα τα πράγματα μου και είδα ότι έχουν υποστεί φθορές αποφάσισα να τα πάω στον τσαγκάρη για μεταποίηση. Τους έβαλα και κορδόνια, τα έβαψα, τους άλλαξα πάτο και έγιναν ολοκαίνουργια με μόνο 12 ευρώ. Μπορώ να σου διαβεβαιώσω ότι έχουν κάνει θραύση! 😉

Βήμα 3: Αγάπησε τον εαυτό σου και το προσωπικό σου στυλ

Η βιώσιμη μόδα, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την αποδοχή του εαυτού μας. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύψεις το προσωπικό σου στυλ και να είναι αυτό ο οδηγός σου και όχι τα trends.

  • Κάνε μία λίστα με πράγματα στα οποία θα ήθελες να επενδύσεις. Η επένδυση είναι η λέξη κλειδί όταν αγοράζουμε καινούργια ρούχα.

  • Προσπάθησε να αγοράσεις πράγματα που ταιριάζουν σε σένα, να αισθάνεσαι ο εαυτός σου όταν τα φοράς και να τα υποστηρίζεις.

  • Τα λιγότερα είναι περισσότερα. Μην θυσιάσεις την ποιότητα για την ποσότητα. Συνήθως καταλήγουμε να αγοράζουμε άπειρα πράγματα που μένουν αφόρετα στην ντουλάπα μας για καιρό.

  • Οραματίσου όλο το ντύσιμο και το στυλ πριν προχωρήσεις σε αγορά. Κάνε την ερώτηση στον εαυτό σου αν αυτό που θα ψωνίσεις ταιριάζει και με άλλα κομμάτια της μίνιμαλ ντουλάπας σου.

Ελπίζω να σε βοήθησα να κάνεις την αρχή! Καλό ξεκαθάρισμα!