Το 3QUARTERS είναι ένα από τα πρώτα brand βιώσιμης μόδας στην Ελλάδα που στηρίζει τις αρχές του στην εντοπιότητα και τη βιωσιμότητα. Δημιουργούν τσάντες και αξεσουάρ με πρώτη ύλη τα εναπομείναντα υφάσματα από τις τέντες μπαλκονιών της Αθήνας. Ας ταξιδέψουμε μαζί τους στον κόσμο της ηθικής μόδας.
Τι είναι για εσάς η βιώσιμη και ηθική μόδα; Πως την αντιλαμβάνεστε σε προσωπικό επίπεδο;
Η βιωσιμότητα δεν είναι καινούριος όρος στη ζωή μας, οι αρχές της αειφορίας είχαν εμφανιστεί ήδη από τον 17 αιώνα στην δασολογία για την διατήρηση και σωστή διαχείριση των δασικών εκτάσεων. Για εμάς πρώτη από τις αρχές της βιωσιμότητας είναι η μείωση της υπερεκμετάλλευσης και συγκεκριμένα στην μόδα της υπερκατανάλωσης, όσο και αν αυτό φαίνεται αντιφατικό για ένα brand.
Η βιωσιμότητα στηρίζεται στην σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, και του εργατικού δυναμικού, ώστε να διασφαλίζεται ένα μέλλον ισότιμα για όλους, και τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στο 3QUARTERS δουλεύουμε σε μικρή κλίμακα με υλικά που υπάρχουν ήδη, ακολουθούμε μια πολιτική μηδενικών απορριμάτων κατά την παραγωγή, και διαχειριζόμαστε τον σχεδιασμό με τέτοιο τρόπο ώστε ο κύκλος ζωής κάθε προϊόντος να κλείνει πάλι σε μας. Για εμάς βιώσιμη μόδα είναι η κυκλική μόδα.
Ποιο ήταν το κίνητρο σας για να ξεκινήσετε ένα brand που έχει ως αρχή την ηθική και βιώσιμη μόδα; Υπήρξε κάποιος ή κάτι που λειτούργησε ως η έμπνευση σας στην εκκίνηση του brand;
Βρεθήκαμε στην Αθήνα για ένα διάλειμμα από τις ζωές μας στο εξωτερικό. Και με μια ανάγκη για αλλαγή στην καριέρα μας. Μας γοήτευε πάντα το crafting και η μικρή κλίμακα, και όταν ο Γιάννης παρατήρησε τα μοτίβα και τα χρώματα στις τέντες, και τις ποσότητες που πετιούνταν στους κάδους, ανακαλύψαμε το υλικό μας!
Αναζητήσαμε τεντάδες που ήθελαν να ‘διώξουν’ τα αποθέματά τους από παλιά μοτίβα, και συνεχίσαμε προσπαθώντας να χτίσουμε ένα δίκτυο από τεντάδες που μας πωλούν τα ρετάλια τους. Επομένως το 3QUARTERS ξεκίνησε εξαρχής ένα brand βιώσιμης μόδας. Και για να αντιστρέψουμε το ερώτημα: πόσο εύκολο είναι για μια επιχείρηση που στηρίζεται σε ένα παλιό γραμμικό μοντέλο επιχειρηματικότητας να αντέξει σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής σας, από τι υλικά φτιάχνονται οι τσάντες;
Το 3QUARTERS είναι ένα brand που στηρίζει της αρχές του στην εντοπιότητα. Δουλεύουμε με τα ρετάλια που απομένουν στους τενταδες κάθε φορά που παραγγέλνουμε μια καινούρια τέντα για το μπαλκόνι μας, και προμηθευόμαστε όλα τα υλικά από την γειτονιά μας στου Ψυρρή. Χρησιμοποιούμε για τα λουράκια για τις vegan τσάντες μας μάντες από παντζούρια και φελλό, ενώ το δέρμα που χρησιμοποιούμε για λουράκια έχει φυσικό χρώμα χωρίς χημική επεξεργασία.
Ακολουθούμε μια πολιτική μηδενικών απορριμμάτων και επιμένουμε σε μια παραγωγή τοπική και μικρής κλίμακας. Όλα τα προϊόντα μας είναι σχεδιασμένα ξεχωριστά, κομμένα και ραμμένα από εμάς. Η κάθε τσάντα 3QUARTERS είναι μοναδική.
Πολύς κόσμος όταν ακούει ηθική και βιώσιμη μόδα το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι κάτι ξεπερασμένο και βαρετό. Ποια η γνώμη σας για αυτή την αντίληψη που υπάρχει και ποια είναι η φιλοσοφία σας ως brand σε αυτό το κομμάτι;
Ίσως η αντίληψη αυτή που θέλει τη βιώσιμη μόδα βαρετή να έχει κάποια σχέση με την αντίληψη του κόσμου πως είναι και ακριβή. Και η ευθύνη για να αλλάξουν αυτές οι απλοϊκές εκτιμήσεις ανάγεται σε όλους μας, και τους σχεδιαστές και τους καταναλωτές. Βιώσιμο brand δεν είναι μόνο το brand που φροντίζει τα υλικά του να είναι βιώσιμα και την παραγωγή του να γίνεται ηθικά. Είναι το brand που έχει σύγχρονο και ‘έξυπνο’ σχεδιασμό, πολυμορφικό και προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες του χρήστη.
Είναι όμως στην ευθύνη του καταναλωτή να αναρωτηθεί και να αναζητήσει τα brands που δουλεύουν με υπευθυνότητα, επαγγελματισμό και συνέπεια. Αυτή η πεποίθηση αλλάζει ωστόσο, και μάλιστα ιδιαίτερα αυτήν την χρονιά της πανδημικής κρίσης. Ο χρόνος ζωής ενός προϊόντος, ο καλός σχεδιασμός και η ποιότητα των υλικών, δίνουν ώθηση στην βιώσιμη και πράσινη επιχειρηματικότητα.
Ποια η ανταπόκριση του Ελληνικού κοινού στην 3quarters ως προς το κομμάτι της βιωσιμότητας;
Αγαπάμε πολύ το κοινό μας στην Ελλάδα, διότι αποκτάμε μια προσωπική σχέση και λόγω απόστασης βέβαια, που μας δίνει μεγάλη δύναμη.
Ξεκινήσαμε κυρίως με πωλήσεις στο εξωτερικό και γρήγορα αποκτήσαμε μόνιμη παρουσία κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη και Αμερική και πιο πρόσφατα στην Ασία. Ο σχεδιασμός και το χαρακτηριστικό της τέντας να είναι αδιάβροχη, μας βοήθησε να προχωρήσουμε σε συνεργασίες με καταστήματα στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη, στις Βρυξέλλες, στην Τσεχία, στην Ιαπωνία, στην Κουάλα Λουμπούρ.
Ωστόσο, παρότι το προϊόν μας είναι premium, το ελληνικό κοινό αναζητά προϊόντα βιώσιμης μόδας και μας στηρίζει όπως μπορεί, ειδικά αυτήν την χρονιά των επαναλαμβανομένων lockdown. Αυτόν τον Νοέμβριο είναι μάλιστα τα πέμπτα μας γενέθλια, και είμαστε πολύ χαρούμενοι που γιορτάζουμε με όλους μας τους πελάτες, έστω και διαδικτυακά, και τους ευχαριστούμε όλους πολύ για την στήριξή τους!
Ποιες είναι οι τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει ως σήμερα ως ένα βιώσιμο και ηθικό brand;
Το περιβάλλον για μια νέα πράσινη επιχείρηση στην Ελλάδα γενικά δεν είναι πολύ ανθηρό. Λείπουν τα επιχειρηματικά εργαλεία για να στηρίξουν και μια βιώσιμη αλυσίδα παραγωγής, λείπει η σύνδεση μεταξύ των, η αναγνώριση και η πιστοποίηση των βιώσιμων επιχειρήσεων και σίγουρα η επενδυτική στήριξη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως είναι το The Peoples Trust του Ιδρύματος Λαζαρίδη.
Ίσως όμως, η μεγαλύτερη μας δυσκολία να εντοπίζεται ακριβώς στο να εμπνεύσουμε με το όραμά μας για μιαν πράσινη Αθήνα, τους προμηθευτές μας, την αυτοδιοίκηση και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η συνεργασία μας με ελληνικά βιώσιμα brands, σχεδιαστές, η συμμετοχή μας στο Fashion Revolution, η στήριξη από θεσμούς, έντυπα μόδας και ενημερωτικά μέσα, και βέβαια το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού μας δίνουν μεγάλη ώθηση.

Η αγάπη μας για το σύγχρονο design και η ευαισθητοποίησή μας απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος μας οδήγησε μετά από πολλά χρόνια ζωής και εργασίας στο εξωτερικό, να γυρίσουμε στην Αθήνα, μια μητρόπολη που μας εμπνέει, και να δημιουργήσουμε ένα brand για τους εραστές της πόλης, τους ταξιδιώτες και τους συνειδητοποιημένους καταναλωτές.
Πως αντιλαμβάνεστε τον ρόλο και την σπουδαιότητα που έχουν brands οπως το δικό σας που υιοθετούν sustainable πρακτικές, σε ένα καταναλωτικό κοινό που δεν είναι ακόμη ώριμο ως προς αυτή την πλευρά της μόδας;
Η στροφή προς την βιώσιμη μόδα δεν είναι πολυτέλεια, είναι πια μια ανάγκη που διαμορφώνει και μεταλλάσσει τη βιομηχανία της μόδας. Η γρήγορη μόδα συνδέεται άρρηκτα με την αύξηση της κατανάλωσης, οπότε το κόστος που τελικά αντιστοιχεί στο περιβάλλον, τον εργαζόμενο, αλλά και στον πελάτη είναι πολλαπλά μεγαλύτερο από ένα προϊόν που το επιλέγουμε να μας ταιριάζει, είναι ποιοτικό και αντέχει στο χρόνο.
Είναι, επομένως, σημαντικό να αναρωτιόμαστε για τις επιλογές μας και για τις επιπτώσεις των επιλογών μας. Και είναι ίσως επίσης σημαντικό να σημειώσουμε πως μια επιχείρηση βιώσιμης μόδας μπορεί να είναι και βιώσιμη επιχειρηματικά. Και για όσους θέλουν να ξεκινήσουν ένα brand, και για όσους θέλουν με αλλάξουν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές.
Τι είναι αυτό που εύχεστε να γνώριζε καλύτερα το καταναλωτικό κοινό ως προς την ηθική και βιώσιμη μόδα;
‘Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι δυνατόν ένα προϊόν που έχει φτιαχτεί και έχει ταξιδέψει από την άλλη άκρη του κόσμου να είναι τόσο φθηνό;’ ρωτάμε συχνά φίλους μας. Ίσως δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες από την μια μέρα στην άλλη. Μπορούμε ωστόσο να αναρωτηθούμε για το κόστος της μόδας, και αυτό προσκαλούμε το κοινό μας να κάνει. Και επιπλέον θέλουμε να δείξουμε πως μπορούμε να στηρίξουμε την οικονομία μας πάνω σε ένα σύγχρονο και εξαγώγιμο design στην Ελλάδα, που να στηρίζεται στην κυκλική οικονομία. Ενώ η παραγωγή νέων υφασμάτων, αλλά ακόμη και πρώτων υλών έχει σχεδόν χαθεί, υπάρχει ένας ιδιαίτερα σημαντικός όγκος υφασμάτων και υλών στοκ ή ρεταλιών (dead stock / leftovers) που μαζί με την παράδοση μας στη βιοτεχνία, μπορεί να μας καταστήσει πρωτοπόρους στην βιώσιμη επιχειρηματικότητα.

Τι είναι αυτό που εύχεστε να μπορούσατε να κάνετε περισσότερο γύρω από την ηθική και βιώσιμη μόδα και ποια τα βήματα που ακολουθείτε για να το πετύχετε;
Η απάντησή μας σε αυτήν την ερώτηση είναι συνέχεια της προηγούμενης. Το upcycling είναι για εμάς μια ευκαιρία να αναβιώσουμε παλιές τεχνικές και να δώσουμε μια νέα πνοή και φρεσκάδα στην αστική οικοτεχνία.
Επομένως, προσπαθούμε να αναγνωριστούν στην κλίμακα τους οι δυνατότητες που δίνει το upcycling σε μια οικονομία σαν την δική μας. Μέσα από συνεργασίες, ομιλίες, live στους λογαριασμούς μας στα κοινωνικά δίκτυα, και βέβαια μέσα από συνεντεύξεις προσπαθούμε να αναδείξουμε μιας νέας μορφής επιχειρηματικότητα. Και σας ευχαριστούμε πολύ που μας δίνετε αυτήν την ευκαιρία.