Η βιώσιμη μόδα έχει αποκτήσει τον τελευταίο καιρό μεγαλύτερη βαρύτητα στην κοινωνία μας λόγω της ευαισθητοποίησης του κοινού και της καλύτερης ενημέρωσής του μέσω των social media. Πλέον, υπάρχουν κανάλια στο YouTube και σελίδες στο Instagram, με στόχο την ενημέρωση και την αφύπνιση του κόσμου. Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικά βιβλία για τη βιώσιμη μόδα που βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα κάποια πράγματα πάνω στο θέμα αλλά πάνω στο fast fashion, που είναι ο αντίποδάς του.

1. Overdressed – Elizabeth L. Cline

Το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να ενημερώσει τον κόσμο για τις επιπτώσεις του cheap and fast fashion. Αναλύει την ευκολία με την οποία αγοράζουμε και πετάμε φθηνά ρούχα που δεν έχουν διάρκεια ζωής. Το βιβλίο σε αφήνει με τη γεύση της απορίας σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι αγορές σε προσωπικό, κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντολογικό επίπεδο.

2. Slow fashion – Safia Minney

Ο κόσμος του slow fashion έρχεται να διδάξει τις δημιουργικές λύσεις που μπορούν να ακολουθήσουν όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον χώρο της μόδας. Δίνει συμβουλές και ιδέες για όλο το eco-friendly φάσμα και πως μπορεί να ενταχθεί στη μόδα. Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να δώσει κίνητρο για μικρές, καθημερινές αλλά και ριζικές αλλαγές. 

3. Fashionopolis: What we wear matters – Dana Thomas

Στη λίστα με τα βιβλία για τη βιώσιμη μόδα δεν θα μπορούσε να λείπει το συγκεκριμένο. Ένα must βιβλίο που γεννά ατελείωτες συζητήσεις γύρω από κάθε παράμετρο της μόδας. Αγγίζει θέματα γύρω από τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων των fast fashion brands, την κλοπή και αναπαραγωγή σχεδίων και logo. Θίγει ακόμα και το αντίκτυπο που έχει η βιομηχανία αυτή στο περιβάλλον και τη ζωή μας.

4. Wear no evil – Greta Eagan

Ο τίτλος του βιβλίου είναι ο στόχος που προσπαθούμε να κατακτήσουμε όλοι. Να φοράμε, δηλαδή, ρούχα που δεν προκαλούν κακό στο περιβάλλον και δεν είναι βλαβερά για τη ζωή κάποιου άλλου. Το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να δώσει τον έλεγχο στον καταναλωτή μέσα από κάθε αγορά που κάνει. Δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για το αντίκτυπο της αγοράς σου και εμβαθύνει στον τρόπο σκέψης που μπορείς να υιοθετήσεις για να κάνεις βιώσιμες αγορές. 

5. ReFashioned: Cutting-edge clothing from upcycled materials – Sass Brown

Τι πιο ελπιδοφόρο από τη δυνατότητα μεταποίησης των ρούχων, δίνοντάς τους μια νέα ζωή; Το βιβλίο αυτό, παραθέτει τις ιστορίες από 46 διαφορετικούς σχεδιαστές μόδας που δουλεύουν αποκλειστικά με ανακυκλωμένα υφάσματα ή ελαττωματικά ρούχα που θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Δημιουργούν ξανά με όσα ρούχα υπάρχουν διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή, τα οποία γεννιούνται ξανά ως έργα τέχνης. Οι εικόνες του βιβλίου δε δείχνουν ρούχα που φοριούνται στην καθημερινότητα αλλά υψηλή ραπτική και κομμάτια που θα έβρισκες σε κάποιο μουσείο εποχής.

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!