Στις 24 Απριλίου του 2013, η κατάρρευση του οκταόροφου κτιρίου Ράνα Πλάζα στο Μπαγκλαντές επισήμανε μια από τις χειρότερες βιομηχανικές τραγωδίες στον κόσμο, με θύματα κυρίως νεαρές γυναίκες.

Με αφορμή την τραγωδία αυτή, δημιουργήθηκε το Fashion Revolution (η Επανάσταση της μόδας), μια ΜΚΟ με σκοπό της την βιώσιμη και ηθική μόδα, δηλαδή, να αλλάξει τον τρόπο από τον οποίο προέρχονται, παράγονται και καταναλώνονται τα ρούχα καθώς επίσης και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Επομένως, μια μικρή αλλά σημαντική βοήθεια στο έργο της Fashion Revolution που μπορούμε όλοι να κάνουμε είναι να παρακολουθήσουμε σχετικά ντοκιμαντέρ, τα οποία μας δίνουν πρόσβαση στα παρασκήνια, δηλαδή στο ποιος και πως κατασκευάζονται τα ρούχα μας. Φυσικά, απώτερος σκοπός είναι αρχικά η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, και πιθανώς η στροφή τους προς μια πιο βιώσιμη και ηθικό τρόπο σκέψης.

Τα 7 ντοκιμαντέρ για την ηθική μόδα που πρέπει να δεις:

1. THE TRUE COST (“Το πραγματικό κόστος”)

Ένα ντοκιμαντέρ που έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης πολλών καταναλωτών απέναντι στη λεγόμενη fast fashion- ‘γρήγορη μόδα’. Μία απίστευτη παραγωγή που προβάλλει τη ζωή και τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων , καθώς και την αρνητική επίδραση που έχει η παραγωγή ρούχων στο περιβάλλον. Αν είναι να πρέπει να δεις μόνο μία ταινία, επέξελε αυτή!

2. RIVER BLUE (“Η σκοτεινή πλευρά του blue jean”)

Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που αναδεικτύει τη βιομηχανία της μόδας ως μια από τις πιο τοξικές για τον πλανήτη μας. Συγκεκριμένα, τα τζιν μας είναι ο λόγος που πολλά ποτάμια στον κόσμο βάφονται, κυριολεκτικά, μπλε! Το River Blue, ακολουθεί τον ακτιβιστή, Μαρκ Άντζελο, ο οποίος εξετάζει την καταστροφή των ποταμών και την επίδραση που αυτή έχει στον πλανήτη και τον άνθρωπο, καθώς και λύσεις που δημιουργούν ελπίδες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Όπως καταλαβαίνουμε από τον τίτλο του, είναι ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στο κίνημα του μινιμαλισμού. Παρουσιάζει τη ζωή δύο μινιμαλιστών που απορρίπτουν το αμερικανικό ιδεώδες ότι τα αντικείμενα φέρνουν την ευτυχία, δείχνοντας μας την αξία του να ζεις με λίγα.

Το ντοκιμαντέρ αυτό καταγράφει την εκμετάλλευση των εργαζομένων ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές. Εστιάζει στη ζωή τριών νεαρών γυναικών που εργάζονται σε εργοστάσια στη Ντάκα, και μέσα από τα μάτια τους βλέπουμε την καθημερινότητά τους, τις δυσκολίες που βιώνουν μέσα στο σπίτι τους και τον διαρκή αγώνα ενάντια στους ιδιοκτήτες των εργοστασίων τους.

Ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει τις νέες τεχνολογίες και τους καινοτομικούς τρόπους παραγωγής ρούχων για μια πιο βιώσιμη μόδα. Το Next Black παρουσιάζει τους σχεδιαστές και ηγέτες που προσπαθούν να διαμορφώσουν το μέλλον της βιώσιμης μόδας.

Ο Άλεξ Τζέιμς, μουσικός, δημοσιογράφος και διάσημος παρασκευαστής τυριών, παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ που όπως αναφέρει και ο τίτλος του στοχεύει στο να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της ‘γρήγορης μόδας’. Ο Τζέιμς συνομιλεί με σχεδιαστές και ακτιβιστές για το θέμα της βιώσιμης μόδας και την άμεση ανάγκη για αλλαγή προς την ηθική μόδα.

Κλείνοντας, το Sweatshop είναι μια τηλεοπτική σειρά, νορβηγικής παραγωγής, στην οποία τρεις υπερκαταναλωτικές κοπέλες ταξιδεύουν στην Καμπόντια για να δουν με τα μάτια τους πως πραγματικά φτιάχνονται τα φτηνά ρούχα που αγοράζουν.

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη περίοδος για να παρακολουθήσεις τέτοιου είδους ντοκιμαντέρ, ενώ έξω βρέχει. Ελπίζουμε να σου κινήσουν την περιέργεια και να σε ενημερώσουν.

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!