Η Billie Holiday ήταν, χωρίς καμία αμφιβολία, μία από τις εμβληματικότερες φωνές του προηγούμενου αιώνα. Η επίδρασή της παραμένει μέχρι και σήμερα σημαντική, καθώς, ακόμη κι αν δεν ακούς το είδος μουσικής που πρέσβευε, είναι σχεδόν απίθανο να μην σε έχει μαγέψει έστω μία φορά. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή η ζωή της να γίνει και ταινία – όπως της αξίζει!

Μιλάμε φυσικά για την επερχόμενη παραγωγή The United States vs. Billie Holiday, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Lee Daniels και την Andra Day στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πλοκή εξερευνά τον αήθη πόλεμο που δέχτηκε η ερμηνεύτρια από το αμερικανικό κράτος λόγω της ακτιβιστικής δράσης της.

Πώς η Billie Holiday άλλαξε τον κόσμο

Σε μία εποχή κατά την οποία η Αμερική αρεσκόταν στο να διαχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα της επιδερμίδας τους, η μαύρη τραγουδίστρια δεν δέχτηκε ποτέ να μπει σε καλούπια. Αν και στα πρώτα χρόνια της καριέρας της όλοι την θαύμαζαν για τις φωνητικές της ικανότητες, αυτός ο θαυμασμός μετατράπηκε σε μίσος όταν η Holiday ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το ταλέντο της για να ταχθεί κατά του ρατσισμού.

Με ερμηνείες όπως αυτή του τραγουδιού “Strange Fruit”, το οποίο αναφέρεται στο λιντσάρισμα δύο μαύρων Αμερικανών ανδρών, η τραγουδίστρια έφερε το πολιτικό τραγούδι στην ευρεία μουσική βιομηχανία. Μία βιομηχανία που, ειδικά τότε, ήθελε να κρύψει τα θέματα που τη «δυσκόλευαν» κάτω από το χαλί. Ο ακτιβιστικός της αγώνας σε συνδυασμό με τους εθισμούς που την ταλαιπωρούσαν για χρόνια, την έκαναν το ιδανικό «παράδειγμα προς αποφυγή» για την αμερικανική κυβέρνηση. Έτσι, οι υπεύθυνοι, θέλοντας να την εξαναγκάσουν να σιωπήσει, την κυνήγησαν μέχρι τέλους σε μία δικαστική διαμάχη χρησιμοποιώντας τον νόμο κατά των ναρκωτικών.

Αυτή η διαμάχη αποτελεί και το κεντρικό θέμα της ταινίας. Μαζί, όμως, με την Andra Day πρωταγωνιστεί και η γκαρνταρόμπα της Billie Holiday, η οποία αφηγείται τη δική της ιστορία.

Ακτιβισμός & Prada στη νέα ταινία για τη Billie Holiday

Η Prada φέρνει τη μόδα από την πασαρέλα στον κινηματογράφο

Όταν ο Lee Daniels αποφάσισε να δώσει σάρκα και οστά στην ιστορία της Billie Holiday, ήξερε ότι θα πρέπει και η οπτική ταυτότητα της ταινίας να είναι τόσο ξεχωριστή όσο η ίδια. Μαζί με τον σταθερό συνεργάτη του στον σχεδιασμό των κοστουμιών, Paolo Nieddu, αποφάσισαν πως έπρεπε να ανταποκριθούν στο 100%. Κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο ιστορικός οίκος Prada – με διαμεσολάβηση, μάλιστα, (ποιας άλλης;) της Anna Wintour.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης αναφέρει σχετικά: «Υπήρχαν κάποιοι σχεδιαστές τους οποίους σκεφτόμουν, όμως μετά η Anna ανέφερε την Miuccia (Prada). Ήξερε πως δεν θα μπορούσα να κάνω λάθος με τον οίκο Prada. Θα παρακαλούσα γονατιστός τη Miuccia καθώς είναι μια ιδιοφυία, όμως δε χρειάστηκε. Θαύμαζε τη δουλειά μου, κι εγώ είμαι τόσο μεγάλος θαυμαστής της, οπότε ήμασταν ενθουσιασμένοι».

Στα 9, συνολικά, κοστούμια που δημιούργησε ο οίκος για τις ανάγκες της ταινίας, θα δεις την Lady Day σε όλο της το μεγαλείο. Από τις σατέν τουαλέτες που φορούσε στη σκηνή, μέχρι τα δυναμικά της κοστούμια off stage, η Billie Holiday παρέμενε πάντα σταρ. Προκειμένου να φτιαχτούν τα κοστούμια από το μηδέν, η ενδυματολογική ομάδα συνδύασε τις εικόνες που έχουμε από τις εμφανίσεις της με στοιχεία από το αρχείο του οίκου Prada. Το αποτέλεσμα είναι μία νέα ανάγνωση της προσωπικότητας της ιστορικής τραγουδίστριας, με ένα κλείσιμο του ματιού στη σύγχρονη εποχή. Μπορείς να δεις τα σχέδια σε αυτό το link.

Ακτιβισμός & Prada στη νέα ταινία για τη Billie Holiday

Τα ρούχα, όμως, σχεδόν ποτέ δεν είναι απλώς ρούχα. Οι επιλογές της Holiday ήταν μία σαφέστατη πολιτική δήλωση. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας τονίζει σχετικά: «Είναι σημαντικό όταν μιλάμε για τα ρούχα της να θυμόμαστε πόσο ριζοσπαστικό ήταν για μία μαύρη γυναίκα να είναι στη θέση της εκείνη την εποχή. Η συμβατική κοινωνία είχε πρόβλημα με το να βλέπει μαύρες γυναίκες στο πλαίσιο της επιτυχίας. Εκείνα τα χρόνια, ο όρος “καβαλημένος” ήταν ακόμη μέρος της καθομιλουμένης. Ο κόσμος έλεγε “Πώς τολμά να φορά διαμάντια, πώς τολμά να φορά γούνα;”. Όμως εκείνη ντυνόταν όπως έπρεπε να ντύνεται μια γυναίκα του δικού της εκτοπίσματος. Παρουσίαζε τον εαυτό της ακριβώς όπως ήθελε και αυτό από μόνο του ήταν επαναστατικό».

Το μόνο που μένει είναι να κάνεις λίγη υπομονή μέχρις τις 26 Φεβρουαρίου, οπότε και η ταινία θα κάνει την πρεμιέρα της, για να θαυμάσεις – μεταξύ άλλων – και την υπέροχη ενδυματολογία!

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!