Αν κάποιος μιλούσε για μία fur-free εκδοχή της βιομηχανίας της μόδας πριν από πέντε χρόνια, πιθανότατα θα φαινόταν υπεραισιόδοξος. Μέχρι και φαντασιόπληκτος. Κι όμως, όπως βλέπουμε όλο και πιο συχνά τελευταία, οι προτεραιότητες έχουν αρχίσει (επιτέλους) να αλλάζουν! Η λίστα των εταιρειών και των οίκων που έχουν αφήσει τη φυσική γούνα εκτός των συλλογών τους όλο και μεγαλώνει.

Alexander McQueen και Balenciaga λένε όχι στη φυσική γούνα

Τα τελευταία ονόματα που έρχονται να υιοθετήσουν αυτήν την τακτική είναι οι οίκοι Alexander McQueen και Balenciaga. Πρόκειται για δύο από τους πιο εμβληματικούς «παίκτες» στο ευρύτερο πλαίσιο της μόδας και της υψηλής ραπτικής. Γεγονός που κάνει αυτή την απόφαση – που μπορεί για πολλούς να έρχεται καθυστερημένα – σημαντική για το δρόμο που θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

Αξίζει να αναφέρουμε πως και οι δύο οίκοι ανήκουν στον κολοσσό της Kering. Στο παρελθόν έχουν πει «αντίο» στη φυσική γούνα, μεταξύ άλλων, οι Prada, Bottega Veneta, Gucci και Chanel. Οι εποχές που η πολυτέλεια έπρεπε να συνεπάγεται την αδιαφορία για τις βιώσιμες επιλογές, απ’ ό, τι φαίνεται, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί!

Οι καταναλωτές απαιτούν βιωσιμότητα

Μία τέτοια επιλογή ανοίγει την πόρτα όχι μόνο προς ένα πιο υπεύθυνο μέλλον για τη βιομηχανία της μόδας, αλλά και για μία νέα πραγματικότητα όσον αφορά στις ανάγκες των καταναλωτών. Το ποιοτικό δε χρειάζεται πλέον να είναι «παραδοσιακό» ή να βλάπτει τον πλανήτη και την κοινωνία. Κι αυτό, αναμφίβολα, είναι κάτι σημαντικό!

Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος των ανθρώπων φαίνεται να ενδιαφέρεται πλέον περισσότερο για τις πρακτικές πίσω από την εντυπωσιακή βιτρίνα. Μπορεί η βιομηχανία της μόδας να εμφανίζεται γεμάτη λάμψη, πολλές φορές, όμως, το παρασκήνιο αλλάζει τα πάντα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Vogue Business, η αναζήτηση για εναλλακτικές στη γούνα εκτοξεύθηκε κατά 258% σε Αμερική και Βρετανία, μόνο μέσα στο 2019. 

Βρετανοί σχεδιαστές ζητούν την απαγόρευση πώλησης φυσικής γούνας

Από την άλλη, τις τελευταίες εβδομάδες συζητείται έντονα η περίπτωση η Βρετανία να γίνει η πρώτη χώρα που θα απαγορεύσει εντελώς την πώληση φυσικής γούνας. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μία ομάδα κορυφαίων Βρετανών σχεδιαστών, μεταξύ των οποίων η Stella McCartney και η Vivienne Westwood. «Έχουμε μία κοινή αντίληψη πως η μόδα, κινούμενη από τους καταναλωτές και με τη βοήθεια της καινοτομίας, εξελίσσεται, ώστε να κάνει τη φυσική γούνα απαρχαιωμένη, καθώς όλο και περισσότεροι σχεδιαστές πολυτελούς μόδας και έμποροι ευρείας κατανάλωσης την εξαφανίζουν από τις συλλογές τους», γράφουν σε κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Boris Johnson. «Η πλειοψηφία των καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίπτουν τη γούνα για ηθικούς λόγους».

Τέτοιου είδους κινήσεις, αν και μπορεί να μοιάζουν αυτονόητες, είναι ακόμη και σήμερα αναγκαίες. Η βιώσιμη μόδα, στον πυρήνα της, επιτάσσει σεβασμό όχι μόνο στο περιβάλλον και τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, αλλά και σε κάθε πλάσμα που ζει πάνω σε αυτόν. Μένει να δούμε πόσοι (και κυρίως ποιοι) από τους «μεγάλους» της βιομηχανίας της μόδας θα ακολουθήσουν!

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!