Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο για την ανακύκλωση των ρούχων και κατ’ επέκταση για τις eco-conscious σειρές που λανσάρουν οι εταιρίες. Σίγουρα είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε μεγάλες εταιρείες να προσπαθούν να ενσωματώσουν στην πολιτική τους κάποιες eco-friendly επιλογές. Παρόλα αυτά, οφείλουμε κι εμείς από την πλευρά του καταναλωτισμού να γνωρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σχετικά με την ανακύκλωση ρούχων.

Η ανακύκλωση ρούχων δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και δεν είναι κάτι που μπορεί να υποστηρίξει κάθε χώρα. Είναι δύσκολο να βιοδιασπαστουν τα ρούχα λόγω των διαφορετικών υφασμάτων. Επίσης, η διαλογή των ρούχων ανα ύφασμα, κατηγορία και ποιότητα είναι μια χειρωνακτική εργασία, που τις περισσότερες φορές ανατίθεται σε εργοστάσια με χαμηλόμισθους υπαλληλους. Τέλος, όταν κάποιο ρούχο θεωρείται δύσκολο να ανακυκλωθεί καταλήγει στα σκουπίδια. 

Παρόλο που η ανακύκλωση ακούγεται ως μια συνετή και προοδευτική λύση, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις με ρούχα που δε χρειάζεσαι, πριν φτάσεις στον προκαθορισμένο κάδο.

1. Δώρισέ τα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη

Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από ρούχα δεν είναι μόνο όσοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Είναι και άνθρωποι που δε θέλουν να συμβάλλουν στον υπερκαταναλωτισμό και προτιμούν να προμηθεύονται ρούχα από ανθρώπους που δεν τα χρειάζονται πλέον. Μπορείς να βρεις μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που βοηθούν γυναίκες σε ενδιαφέρουσα κατάσταση. Τα παλιά σου ρούχα εγκυμοσύνης ίσως βρουν έτσι έναν νέο σκοπό.

Ακόμα, αν έχεις ρούχα σε office look που πλέον δε χρησημοποιείς γιατί έχεις αλλάξει χώρο εργασίας και dress code, απευθύνσου σε ειδικούς οργανισμούς που βοηθούν ανθρώπους να προετοιμαστούν για αναζήτηση εργασίας. Τα ρούχα είναι σημαντικός παράγοντας για όσους προσπαθούν να καταφέρουν κάτι με μηδαμινή βοήθεια.

2. Μοίρασε κομμάτια σε φίλους

Πόσες φορές έχουν εκφράσει οι φίλοι σου τον θαυμασμό τους για τη ντουλάπα σου; Πριν φτάσεις στον κάδο ανακύκλωσης ρούχων, δες αν οι φίλοι σου ή οι γνωστοί σου μπορούν να επωφεληθούν από κάποιο κομμάτι που δε θέλεις ή και κομμάτια που δεν επιλέγεις πλεόν λόγω αλλαγής στυλ. Ακόμα κι αν θεωρείς πως τα ρούχα σου δεν είναι τέλεια, είτε γιατί υπάρχει μια τρύπα είτε γιατί λείπει ένα κουμπί, μπορεί κάποιος άλλος να τα παραβλέψει αυτά. Σημασία έχει πως με αυτήν την κίνηση δε θα συμβάλλεις στον υπερκαταναλωτισμό. Added bonus και η ανανέωση της ντουλάπας κάποιας φίλης σου. 

Κάτι σημαντικό να θυμάσαι, πριν προβείς σε μια τέτοια κίνηση, είναι να γνωρίζεις πως έχουν πράγματι ανάγκη αυτά τα κομμάτια. Αλλιώς, μπορεί να καταλήξουν απλώς στα δικά τους σκουπίδια.

3. Δες αν μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις κάτι

Μέσα από τα ατελείωτα βιντεάκια που υπάρχουν στο YouTube, σίγουρα μπορείς να βρεις και αυτά που δίνουν συμβουλές σχετικά με το πως να επαναχρησιμοποιήσεις κάτι. Μία κάλτσα, που έχει χάσει το ζευγάρι της, μπορεί να γεμίσει παγάκια και να αντικαταστήσει την κλασική παγοκύστη που θα αγόραζες από ένα μαγαζί.  Ένα παλιό φουλάρι, που έχει χάσει την αίγλη του, μπορεί να αποκτήσει ζωή πάλι και να χρησιμοποιηθεί σαν πανάκι για την καθαριότητα του σπιτιού. Προσπάθησε να σκεφτείς δημιουργικά και σε συνδυασμό με τα tips που θα βρεις, κάποια πράγματά σου θα πάρουν νέα ζωή.

4. Ανακύκλωση ρούχων ως τελευταία λύση

Αν φτάσεις στο σημείο της ανακύκλωσης, φρόντισε να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερα από πλευράς σου. Υπάρχουν εταιρείες – ναι, fast fashion που δέχονται ρούχα σε κάθε κατάσταση. Πολλές από αυτές τις εταιρείες, χρησιμοποιούν κάποια από τα ανακυκλώσιμα, ώστε να φτιάξουν νέα κομμάτια. Επιπλέον, υπάρχουν και κάποιες εταιρείες που δέχονται για ανακύκλωση ακόμα και εσώρουχα.

Με λίγο ψάξιμο και πληροφόρηση, μπορείς να καταλήξεις στην καλύτερη επιλογή για σένα. Τέλος, υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης για ρούχα τοποθετημένοι στους δρόμους που δέχονται ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη, τσάντες και αξεσουάρ. Η διαδικασία είναι απλή. Τα τοποθείς σε μία υφασμάτινη τσάντα και τα ρίχνεις μέσα στον κάδο. 

Είναι σημαντικό να θυμάσαι, όμως, πως πολλά ρούχα καταλήγουν στα σκουπίδια. Είτε γιατί οι εταιρείες δεν τα χρειάζονται είτε γιατί δε μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για κάτι άλλο. Από πλευράς σου, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να εξετάσεις κάθε πιθανή λύση και να κάνεις αυτό που κρίνεις καλύτερο με βάση τις πληροφορίες που έχεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε τέτοια κίνηση, είναι σημαντική προς τον πλανήτη μας.

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!