Η μόδα έχει καμπύλες και επιτέλους ήρθε η στιγμή σπουδαίοι σχεδιαστές να ασχοληθούν με αυτό. Ένα από τα πιο σπουδαία παραδείγματα αποτελεί αυτό των Brandon Wen και Laura Zwanziger.

Η καθημερινότητά μου μέσα σε ένα ζευγάρι φόρμες

Οι δύο παραπάνω σχεδιαστές ξεκίνησαν το ταξίδι τους με την plus size μόδα, όντας ακόμα φοιτητές. Πιο συγκεκριμένα, στο δεύτερο έτος των σπουδών τους. Για το μάθημα της ανάπτυξης προϊόντων, έπρεπε να δημιουργήσουν μια εργασία που να αφορά μια σειρά προϊόντων για μία δημογραφική ομάδα που δεν εκπροσωπείται στη βιομηχανία της μόδας.

Έτσι, λοιπόν, οι σχεδιαστές ερεύνησαν την αγορά μόδας και παρατήρησαν ότι οι plus size γυναίκες δεν εκπροσωπούνται ευρέως. Πέρα από το ζήτημα του μεγέθους, ανακάλυψαν ότι υπάρχει και μια προβληματική στο ζήτημα του σχήματος (shape of the body). Αυτό διότι, ακόμα και τα λίγα ρούχα που αφορούσαν τα plus size σώματα, αποτελούσαν κακές και “άγαρμπες” μιμήσεις των ρούχων που απευθύνονταν σε σωματότυπους barbie.

Η μετάβαση στη βιωσιμότητα

Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησαν προσπαθώντας να δημιουργήσουν το καλούπι πάνω στο οποίο θα σχεδίαζαν το ρούχο. Σκοπός τους ήταν να επιλέξουν έναν τύπο σώματος που να είναι όσο πιο διαφορετικός γίνεται από το μέσο σωματότυπο, που εκπροσωπούνταν μέχρι τότε στη βιομηχανία της μόδας.

Γι’αυτόν τον λόγο, έκαναν μια σάρωση όλων των τύπων σώματος με τη βοήθεια του τρισδιάστατου σαρωτή του πανεπιστημίου Cornell. Αφού ανέλυσαν πάρα πολλά σωματότυπα, επέλεξαν τη σάρωση σώματος μιας γυναίκας μεγέθους 24.

Έπειτα, προκειμένου να δημιουργήσουν τη φόρμα που επιθυμούσαν, έκοψαν τη σάρωση σε στρώματα. Κάθε στρώμα κόπηκε σε τεμάχια αφρού με τη βοήθεια λέιζερ. Στη συνέχεια, επανατοποθετήθηκαν μεταξύ τους και καλύφθηκαν με μαλακό υλικό, ώστε να δημιουργήσουν την επιθυμητή μορφή.

Η προσπαθεια των Brandon Wen και Laura Zwanziger, αποτελεί ένα φανταστικό παράδειγμα χρήσης της τεχνολογίας για την υποστήριξη καινοτόμου σχεδιασμού ρούχων, αντί απλώς να χρησιμοποιείται ένα σχέδιο που έχει προοριστεί για έναν διαφορετικό σωματότυπο.

Ξεκαθάρισμα της ντουλάπας μου

Στην τελική παρουσίαση της τάξης τους, παρουσίασαν τη συλλογή τους που αποτελούνταν από 4 μπουφάν, φούστα και παντελόνια για γυναίκες μεγαλύτερου μεγέθους. Βασική σκέψη των σχεδιαστών ήταν η ανακούφιση που θα δημιουργούσε μια τέτοια συλλογή σε plus size γυναίκες, οι οποίες κατά την περιήγηση τους σε μαγαζιά προκειμένου να βρουν όμορφα ρούχα, καταλήγουν απογοητευμένες λόγω της έλλειψης ικανοποιητικών μεγεθών σε εξίσου όμορφα σχέδια.

Χαρακτηριστικά η Laura Zwanziger λέει ότι  “πιστεύω στο να σχεδιάζω για το σώμα με τον τρόπο που είναι, και όχι για τον τρόπο που ο οποιοσδήποτε λέει ότι θα έπρεπε να είναι”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το έργο των Brandon Wen και Laura Zwanziger εμφανίζεται στην έκθεση Items: Is fashion modern? του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Η έκθεση αυτή αποτελείται από πληθώρα αντικειμένων που συνδέουν με χαρακτηριστικό τρόπο τη μόδα με τον πολιτισμό και την τεχνολογία.

Σίγουρα το body positivity έχει να διανύσει ακόμα πολλά βήματα για να πετύχουμε έναν εκδημοκρατισμό του σώματος στη βιομηχανία της μόδας. Αλλά χάρη σε τέτοια παράδειγματα, όπως αυτό των Brandon Wen και Laura Zwanziger, είμαστε λίγο πιο κοντά. Σε πολλά περισσότερα, λοιπόν, που ελπίζουμε να φέρει το μέλλον. Τελικά, είναι η μόδα μοντέρνα? Τί πιστεύετε;

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!