Εν έτη 2020 η βιώσιμη μόδα (sustainable fashion) και γενικότερα η έννοια του sustainability, έχουν προκαλέσει μια τεράστια τάση αλλαγής. Μία αλλαγή σε όλες τις βιομηχανίες, και φυσικά σε αυτή της μόδας, η οποία είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Ωστόσο, από πολλούς θεωρείται πως η «στροφή» στην βιωσιμότητα είναι ένα ακριβό «σπορ». Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν πολλοί εύκολοι και οικονομικοί τρόποι για να υιοθετήσουμε το sustainability στην γκαρνταρόμπα μας.

1. Ποιότητα αντί για ποσότητα

Η φράση κλειδί «Λιγότερη κατανάλωση, ποιοτικότερη κατανάλωση» ή αλλιώς “quality over quantity” είναι ένα το απόλυτο βιώσιμο mindset. Μπορούμε να επενδύσουμε σε λιγότερα ρούχα κατασκευασμένα όμως από καλύτερα, πιο ανθεκτικά στον χρόνο υφάσματα και υλικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

2. Πες όχι στις άσκοπες αγορές

Στην ίδια λογική με τον παραπάνω τρόπο είναι να σταματήσουμε το occasional shopping, δηλαδή να σταματήσουμε να αγοράζουμε νέα ρούχα κάθε φόρα που πρέπει να βρεθούμε σε μια νέα περίσταση. Έχοντας αγοράσει μερικά ποιοτικά και όμορφα ρούχα, μπορούμε να τα φορέσουμε στις εκάστοτε περιστάσεις, δίχως να αγοράζουμε ξανά και ξανά νέα ρούχα για να τα βάλουμε μια και μοναδική φορά.

3. Ψώνισε vintage & secondhand

Η τρίτη και πολύ διαδεδομένη βιώσιμη επιλογή, είναι να στραφούμε σε vintage και second hand ρούχα. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα vintage και second hand μαγαζιά δημιουργούνται προσφέροντας τεράστια ποικιλία ρούχων. Μπορούμε να βρούμε μοναδικά κομμάτια και να τους ξαναδώσουμε ζωή, γιατί ένα ρούχο είναι πολλά παραπάνω από ένα κομμάτι ύφασμα.

4. Upcycling

Άλλη μια επιλογή που υποστηρίζει το sustainability είναι η μεταποίηση (upcycling) των ρούχων που έχουμε στην κατοχή μας, αλλά πλέον δεν φοράμε. Μπορούμε να μεταποιήσουμε ένα ρούχο που δεν φοράμε μετατρέποντας το σε κάτι διαφορετικό, ώστε να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες μας. Έτσι, αυξάνουμε τη διάρκεια ζωής του ρούχου και μειώνοντας το αποτύπωμα του στο περιβάλλον.

5. Αγόρασε από βιώσιμα brands

Ευτυχές σύμπτωμα των καιρών είναι και η δημιουργία πολλών sustainable brands, τα οποία παράγουν πανέμορφα και ιδιαίτερα ρούχα σεβόμενοι το περιβάλλον και τους εργαζομένους. Ας προτιμήσουμε λοιπόν αυτά τα brands, υποστηρίζοντας μια πιο βιώσιμη και ηθική μόδα.

6. Κάνε ξεσκαρτάρισμα στη ντουλάπα σου

Μια καλή επιλογή είναι το ξεσκαρτάρισμα της ντουλάπας μας. Σίγουρα θα ανακαλύψουμε ρούχα που δεν θυμόμασταν πως είχαμε. Με αυτόν τον τρόπο και φορώντας τα ρούχα μας παραπάνω από 1 ή 2 φορές τους δίνουμε την αρμόζουσα αξία και μειώνουμε ξανά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Ας μην φοράμε τα ρούχα μας μόνο για μια φωτογραφία στα social media ή για μια εμφάνιση, δεν κατασκευάζονται μονάχα γι’αυτόν τον σκοπό.

7. Αντάλλαξε τα ρούχα σου

Ως συνέχεια του έκτου τρόπου και έχοντας κάνει το ξεσκαρτάρισμα στην ντουλάπα μας, εάν κάποια ρούχα έχουμε αποφασίσει πως δεν θα τα φορέσουμε, μπορούμε να τα ανταλλάξουμε με φίλες ή συγγενείς μας. Έτσι, επεκτείνουμε τη ζωή του ρούχου και ανανεώνουμε την γκαρνταρόμπα μας. Εξάλλου, σε ποια από εμάς η ιδέα της ανταλλαγής ρούχων με φίλες και λίγη μουσική δεν ακούγεται δελεαστική;

8. Διάλεξε ρούχα από cruelty free υλικά

Ακόμα μια πρόταση, είναι να επιλέγουμε περισσότερο cruelty free υλικά. Cruelty free είναι τα προϊόντα που προέρχονται από ζώα, αλλά κανείς δεν βλάπτει τα ίδια τα ζώα για την παραγωγή τους. Δεδομένου ότι πρόκειται για κυρίως φυσικά υλικά, το πλύσιμο μπορεί να μην γίνεται τόσο συχνά, έτσι και η σπατάλη νερού είναι μικρότερη.

9. Μην αγοράσεις, δανείσου

Ένα βήμα πιο κοντά στο sustainability μπορεί να μας φέρει ο δανεισμός ρούχων. Γιατί να αγοράσεις κάτι που θα φορέσεις μόνο μια φορά σε μια ειδική περίσταση, και μετά θα καταλήξει κάπου χαμένο στη ντουλάπα σου; Δανείσου το. Στο εξωτερικό, η έννοια του δανεισμού είναι πάρα πολύ διαδεδομένη. Αλλά υπάρχουν και ιστοσελίδες που το κάνουν και στην Ελλάδα, όπως το Starbags.gr.

10. Ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά

Πολλά brands δημιουργούν συλλογές από ανακυκλωμένα υλικά (πλαστικό ή γυαλί). Οι επιλογές είναι αρκετές τόσο σε ρούχα και τσάντες όσο και σε παπούτσια και αξεσουάρ. Αρκεί μια μικρή αναζήτηση και λίγο ενδιαφέρον, ώστε να ανακαλύψουμε τις συλλογές αυτές και να προμηθευτούμε ό,τι χρειαζόμαστε.

Οι επιλογές που έχουμε είναι αμέτρητες και ξεδιπλώνονται μπροστά μας. Το sustainability είναι πραγματικά τρόπος ζωής και όχι ένα πρόσκαιρο trend. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μόδας στο περιβάλλον είναι πολύ μεγάλο, και είναι στο χέρι μας να το μειώσουμε, μέσω των επιλογών μας. So let’s make good ones.

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!