Η άγνοια γύρω από τη βιομηχανία παραγωγής ζωικού δέρματος είναι ακόμη μεγάλη. Πολλοί δεν γνωρίζουμε πόσο προβληματικά και επιβλαβή είναι τα δερμάτινα ρούχα για τα ζώα, το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Τι “κρύβεται”, λοιπόν, πραγματικά πίσω από εκείνο το ωραίο ζευγάρι δερμάτινα μποτάκια στη βιτρίνα του πολυκαταστήματος;

Ζώα και δερμάτινα ρούχα

Τα ζώα που χρησιμοποιούνται συχνότερα για την παραγωγή δέρματος είναι τα βοοειδή, το μοσχάρι και το πρόβατο. Ωστόσο, θανατώνονται για τον σκοπό αυτό και άγρια ζώα όπως η ζέβρα, ο κροκόδειλος, ο ελέφαντας, το φίδι.

Σήμερα, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ζωικού δέρματος στον κόσμο είναι η Κίνα (ακολουθεί η Ινδία και η Βραζιλία). Σε αυτές τις χώρες η νομοθεσία για την προστασία των ζώων είναι είτε ανύπαρκτη είτε αδύναμη και ελλιπής. Σχεδόν πάντα, αγνοείται και δεν εφαρμόζεται. Έτσι, τα ζώα εξαναγκάζονται σε ένα βάναυσο τρόπο ζωής μέχρι την τελική θανάτωσή τους για την απόσπαση του δέρματός τους. Έρευνες έχουν φανερώσει τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης στις οποίες υποβάλλονται τα ζώα. Συχνά φαινόμενα είναι σωματική κακοποίηση, η εξάντληση και η απομόνωσή τους σε μικρά κλουβιά, χωρίς νερό και τροφή για μέρες, η εξαγωγή του δέρματός τους όσο είναι ακόμη ζωντανά και πολλές ακόμη εγκληματικές και απάνθρωπες τακτικές.

Πηγή περιβαλλοντικής μόλυνσης

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι θανατώνονται παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ζώα για την παραγωγή ζωικών ενδυμάτων/προϊόντων. Για την εκτροφή όλων αυτών των ζώων απαιτούνται τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων, όπως σιτηρά για τροφή, νερό, γη για βοσκή κ.α. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη τα περιττώματα που αφήνουν όλα αυτά τα ζώα κατά τη διάρκεια της ζωής τους και πόσο πολύ αυτά συμβάλλουν στην παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου).

Ακόμη, το ζωικό δέρμα, για να καταλήξει στη μορφή του φινιρισμένου δέρματος που βλέπουμε στο εμπόριο, περνάει από μια διαδικασία επεξεργασίας, η οποία απαιτεί μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών για το περιβάλλον. Χρησιμοποιούνται διάφορα τοξικά χημικά (όπως το θειικό οξύ και η φορμαλδεΰδη), έλαια, βαφές, πολλά από τα οποία περιέχουν κυάνιο. Τα περισσότερα δέρματα βάφονται με χρώμιο, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά βλαβερό για το περιβάλλον. Άλλες επικίνδυνες ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι τα θειώδη άλατα, διάφορα (μη εγκεκριμένα) βιοκτόνα και συντηρητικά. Όλα αυτά εκρέουν στις πλησιέστερες πηγές του βυρσοδεψείου, μολύνοντάς τες. Όπως είναι αναμενόμενο, η γη, η ατμόσφαιρα και η τοπική βιοποικιλότητα βλάπτονται ανεπιστρεπτί, μετατρέποντάς τα σε “τοξικές ζώνες”.

Έπειτα, αυτά τα ζωικά δέρματα, έχοντας υποστεί τόση χημική επεξεργασία, είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατο, να βιοδιασπασθούν όταν καταλήξουν στην χωματερή.

Δερμάτινα ρούχα vs άνθρωποι

Οι εργάτες και εργάτριες των βυρσοδεψείων δουλεύουν υπό επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία και την σωματική ακεραιότητά τους, χωρίς καμία θεσμοθετημένη εργασιακή προστασία. Έρχονται σε επαφή με όλα τα χημικά που προαναφέραμε, χωρίς κανέναν εξοπλισμό, απολύτως εκτεθειμένοι/ες σε αυτά. Προκαλούνται, έτσι, σοβαρές δερματοπάθειες, διάφορα είδη καρκίνου, πνευμονικές ασθένειες και αναπνευστικά προβλήματα. Ακόμη, καλούνται να χειριστούν καθημερινά επικίνδυνα μηχανήματα επεξεργασίας των ζωικών δερμάτων, και πάλι χωρίς ειδικό εξοπλισμό, γεγονός που προκαλεί συχνά σοβαρά εργατικά ατυχήματα.

Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, επειδή ζουν σε αυτά τα μολυσμένα οικοσυστήματα, εμφανίζουν συχνά ασθένειες και συμπτώματα όπως πυρετό και αναπνευστικές δυσκολίες.

Πλέον, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές αντί του ζωικού δέρματος, που οφείλουμε να προτιμάμε. Επιλογές πιο βιώσιμες και ηθικές για τα ζώα, το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Εάν δεν μπορούμε να αποφύγουμε το δέρμα, τουλάχιστον ας προτιμήσουμε το second-hand!

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!