Η ηθική και βιώσιμη μόδα είναι κάτι παραπάνω από ένα trend της εποχής και ο κόσμος συνειδητοποιεί ολοένα και περισσότερο πως οι ισορροπίες έχουν αλλάξει. Ξεκινώντας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια υφάσματα μπορούν να κάνουν την επιλογή μας πιο “πράσινη”. Ποια είναι, λοιπόν, τα eco friendly υφάσματα και καινοτομίες στη βιομηχανία της μόδας;

Οργανικό βαμβάκι

Σε αντίθεση με το συμβατικό βαμβάκι, το οποίο χρειάζεται χιλιάδες τόνους νερού και μεγάλη ποσότητα χημικών ουσιών, το οργανικό βαμβάκι είναι μια πιο βιώσιμη επιλογή. Για ένα jean παντελόνι από βαμβάκι χρειάζονται περίπου 6 χιλιάδες λίτρα νερού. Εναλλακτικά, για το οργανικό βαμβάκι απαιτείται πολύ μικρότερη ποσότητα νερού και λιπάσματα χωρίς χημικές ουσίες που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Για να χαρακτηριστεί “οργανικό” το βαμβάκι πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την παραγωγή του, ώστε να έχει ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος.

Δέρμα ανανά (pinatex)

Ακόμα ένα eco friendly ύφασμα είναι το δέρμα που φτιάχνεται από ίνες από τα φύλλα του ανανά (pinatex). Εξαιρετικά μαλακό και ομολογουμένως πιο βιώσιμο, μπορεί να αντικαταστήσει το κανονικό δέρμα. Το Pinatex αποτελεί παραπροιόν γεωργίας κι, αν δεν εκμεταλλευόταν με αυτόν τον τρόπο, θα κατέληγε στα σκουπίδια.

Ανακυκλωμένος πολυεστέρας

Ο πολυεστέρας ή το νάυλον αποτελούν συνθετικές ίνες που προέρχονται από το πετρέλαιο. Εξαιτίας του χαμηλού κόστους παραγωγής τους, το 65% των ρούχων αποτελούνται από αυτά τα υλικά.

Πιο eco friendly επιλογή είναι ο ανακυκλωμένος πολυεστέρας που αποτελείται από ήδη υπάρχοντα πλαστικά μπουκάλια. Για την παραγωγή του απαιτείται 60% λιγότερη ενέργεια και 33% λιγότερος άνθρακας σε σχέση με τον πολυεστέρα. Σημαντικό, βέβαια, είναι να γνωρίζουμε πως ούτε ο ανακυκλωμένος πολυεστέρας είναι βιοδιασπώμενος. Ωστόσο, αν δεν έχουμε επιλογή, σίγουρα αποτελεί πιο βιώσιμη επιλογή.

Ανακυκλωμένο κασμίρ Re Verso

Το παρθένο κασμίρ έχει από τις πιο επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στα ζώα. Απαιτούνται περίπου τέσσερις κατσίκες για την παραγωγή ενός κασμιρένιου πουλόβερ.  Μια καινοτόμα eco friendly επιλογή είναι το κασμίρ Re Verso, το οποίο προέρχεται από ανακυκλωμένα εργοστασιακά απόβλητα κασμιριού στην Ιταλία. Αυτό το υλικό παρέχει τις ίδιες απαλές ιδιότητες με το κασμίρ αλλά χωρίς να  επιβαρύνει το οικοσύστημα.

Λινάρι

H πιο eco friendly επιλογή είναι το λινάρι ή αλλιώς λινό. Προέρχεται από τον λιναρόσπορο, ως εκ τούτου αποτελεί φυσικό υλικό το οποίο δεν χρειάζεται υπέρογκες ποσότητες νερού ή την χρήση λιπασμάτων. Είναι βιοδιασπώμενο και έχει ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πως σταδιακά δημιουργείται μια βιομηχανία πιο αποκαταστατική και αναγεννητική. Η κυκλική μόδα αποτελεί στόχο, παρατείνοντας μέσω της ανακύκλωσης την “ζωή” υλικών, που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στο περιβάλλον. Η μόδα μπορεί να είναι πολυτελής χωρίς να χρησιμοποιεί επιβλαβή υλικά για το περιβάλλον, τα ζώα ή τους ανθρώπους που τα κατασκευάζουν. Κάθε μας επιλογή είναι μια δήλωση για το μέλλον που επιθυμούμε, είναι στο χέρι μας.

 

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!