Η τεχνολογία καλπάζει με γρήγορους ρυθμούς και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της. Αν έχεις δει το black mirror ίσως είσαι ήδη ένα βήμα μπροστά και έρχεσαι από το μέλλον – ίσως να έχεις φορέσεις κιόλας ψηφιακά ρούχα!
Κάπως έτσι και η τεχνολογία της μόδας είναι ένας κλάδος που αναπτύσσεται και εξελίσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Καινοτομίες που κάποτε τις θεωρούσαμε δημιούργημα της φαντασίας μας έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Από την δημιουργία ρούχων και αξεσουάρ που φορτίζουν τις ηλεκτρονικές συσκευές μας εν κινήσει, ρούχα που συμβάλλουν στην πρόωρη ανίχνευση ενός καρδιακού επεισοδίου μέχρι 3D printing κολεξιον (πχ Julia Daviy 3D bags brand) και δημιουργία avatar για δοκιμή ρούχων σε ψηφιακό περιβάλλον.
Πέρα από τις πρακτικές εφαρμογές της τεχνολογίας στην μόδα οι οποίες έχουν κάνει την ζωή μας κομματάκι πιο εύκολη και έχουν συμβάλλει στο να γνωριστούμε καλύτερα με τον εαυτό μας και το σώμα μας και να προσαρμοστούμε πιο εύκολα στις νέες συνθήκες των πραγμάτων, υπάρχει και η άλλη της πλευρά της η πιο δημιουργική όπου η τεχνολογία μπορεί να παίξει ρόλο Οσκαρ στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης του κλάδου: την μείωση της γρήγορης μόδας.
Οι αριθμοί μπορούν να σε σοκάρουν
Το γνώριζες ότι συνολικά η βιομηχανία της γρήγορης παράγει περίπου το 10% των παγκόσμιων αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την αεροπορική και ναυτιλιακή βιομηχανία μαζί; Επίσης, το καθεστώς υπερκατανάλωσης που έχει επιβληθεί από τα νέα κοινωνικά δεδομένα μας ωθεί στο να πετάμε περίπου το 60% των καινούργιων ρούχων μας αφού κλείσουν οριακά έναν χρόνο στην ντουλάπα μας.
Για να το κατανοήσουμε καλύτερα σε νούμερα, αν όλα αυτά τα ρούχα τα μαζέψουμε σε πραγματικό χρόνο θα χρειαζόταν μόνο 76 δευτερόλεπτα για να ντυθεί ολόκληρο το Big Ben στο Λονδίνο και μόλις 6 ώρες για να καλυφθεί ολόκληρο το Κολοσσέο στην Ρώμη. Όλα αυτά τα ρούχα που πετάμε γιατί τα φορέσαμε μία φορά και στη συνέχεια αναιρέθηκε η αξία τους γιατί μας είδαν οι φίλοι μας και οι χιλιάδες followers μας να τα φοράμε στις εξωτικές μας σελφι από την παραλία ή στην βραδιά των γενεθλίων μας, καταλήγουν σε μορφή μικροπλαστικών και σκουπιδιών σε ακτές και ωκεανούς! Αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που θα επανέλθω σε επόμενο άρθρο μου ώστε να καταλάβουμε λίγο πρακτικά τι σημαίνει όλο αυτό για εμάς τους ίδιους και πόσο άμεσα επηρεάζεται η ζωή μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.
Η τεχνολογία λοιπόν ήρθε για να μείνει και να εξελιχθεί με έναν επιπλέον σκοπό που φτάνει πέρα από τα “φουτουριστικά” ρούχα και αξεσουάρ που μας εξάπτουν την φαντασία και την δημιουργικότητα. Και αυτός είναι η αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης σε συνάρτηση με το περιβαλλοντολογικό της αποτύπωμα.
Τα ψηφιακά ρούχα στην υπηρεσία της μόδας
Για να φτάσω στην ουσία. Είμαστε κοινωνικά όντα και ως κοινωνικά όντα η κατανάλωση είναι στην φύση μας όπως το ίδιο και η αναζήτηση της κοινωνικής αποδοχής. Αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου DNA και δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Μπορεί όμως να γίνει με πιο αποτελεσματικό και φιλικό τρόπο προς εμάς τους ίδιους και το ῾σπίτι῾μας ονομάζοντας έτσι τον πλανήτη που κατοικούμε. Οι συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί στην εποχή του “ινστα” και του “φολλοου” μας ωθούν σε έξτρα προσπάθεια αποδοχής και συναγωνισμού με την εικόνα που προβάλλουμε στα κοινωνικά μέσα. Όλο αυτό έχει ως άμεση συνέπεια την υπερκατανάλωση ώστε να ανταποκριθούμε στο ρεύμα της εποχής και στα κοινωνικά “τρεντ” γιατί αλλιώς θα είμαστε outdated; Κάπου εδώ έρχεται η τεχνολογία να παίξει τον δικό της ρόλο προσφέροντας λύσεις και καινοτομίες που θα συμβάλλουν σε μία πιο ηθική και βιώσιμη κατανάλωση: τα ψηφιακά ρούχα
Το πιο εύστοχο και άμεσα κατανοητό ίσως παράδειγμα είναι η Νορβηγική εταιρεία Carlings η οποία έχει δημιουργήσει μία digital κολεξιόν ρούχων που απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στην νέα γενιά σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης των προαναφερόμενων φαινομένων. Μας δίνει λοιπόν την δυνατότητα να αγοράσουμε ψηφιακά ρούχα τα οποία προσαρμόζονται μέσω τεχνολογίας avatar πάνω στο σωματότυπο μας και στην πόζα μας σε μία δική μας φωτογραφία είτε τραβηγμένη επί τούτου είτε μία ήδη υπάρχουσα που θέλουμε να αλλάξουμε το outfit.
Στην συνέχεια το digital outfit μας ανήκει και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την φωτογραφία όπου και όπως θέλουμε. Το μεγαλύτερο highlight της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ότι κανένας δεν μπορεί να καταλάβει την διαφορά μεταξύ του digital και του physical outfit. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να μπούμε στην διαδικασία αγοράς ρούχων, για μία φωτογραφία, που μετά από μία δύο φορές αυτά θα υπάρχουν χωμένα σε μία γωνιά στην ντουλάπα μας μέχρι να καταλήξουν στα σκουπίδια ή στην καλύτερη σε κάδο ανακύκλωσης.
Παρακάτω μπορείς να πάρεις μία γεύση από την digital κολεξιόν της:
.




Ήρθε το τέλος της γρήγορης μόδας;
Η Carlings και η δημιουργία digital κολεξιόν είναι ένα από τα άπειρα παραδείγματα του πως μπορεί η τεχνολογία και το gamification να λειτουργήσουν καταλυτικά σε μία πιο βιώσιμη εκδοχή της βιομηχανίας της μόδας, αλλά και στην εξέλιξη του κλάδου γενικότερα ως εργαλείο αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στο σήμερα.
Έχουμε ακόμα να δούμε πολλές καινοτομίες να γίνονται η νέα μας πραγματικότητα, μία πραγματικότητα που λόγω συνθηκών θα αναγκαστούμε να “χωνέψουμε” πολύ πιο γρήγορα από όσο φανταζόμαστε. Παρατηρώ πράγματα που κάποτε έβλεπα σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας να είναι το παρόν μου χωρίς να έχω καταλάβει το πότε και πως συνέβη. Αυτό είναι και το μέλλον μας.
Πρέπει όμως να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι όλα ξεκινάνε από εμάς τους ίδιους. Την αναγνώριση της ταυτότητας μας και το πιο σημαντικό της αποδοχής του εαυτού μας από τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν επιθυμούμε να δούμε την αλλαγή, η τεχνολογία είναι το όχημα, αλλά ο μοχλός είμαστε εμείς οι ίδιοι και ο τρόπος που αντιδράμε και αντιμετωπίζουμε τις εκάστοτε προκλήσεις. Αν θέλουμε να κοιτάμε το μέλλον, πρέπει να γίνουμε το μέλλον.