Τι σημαίνει “Fair Trade”; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες του; Ποια είναι η σχέση του με τη μόδα και την παραγωγή ενδυμάτων; Γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση της βιώσιμης μόδας; Όλες οι απαντήσεις γύρω από το νέο αυτό όρο, που ακούμε πλέον όλο και πιο συχνά σήμερα!

Τι σημαίνει “Fair trade”;

Το “Fair trade” είναι ένα κίνημα, το οποίο ασχολείται με το εμπόριο και την παραγωγή που λαμβάνουν χώρα, κυρίως, στις αναπτυσσόμενες χώρες (π.χ. βιομηχανία κακάο, καφέ, βαμβακιού, ενδυμάτων). Εκεί, δηλαδή, όπου παρατηρούνται και τα πιο ακραία κοινωνικά προβλήματα, όπως η ακραία φτώχεια, η δουλεία, η εμπορία ανθρώπων και η εκμετάλλευση.

Οι αξίες του “Fair trade” είναι, μεταξύ άλλων, η κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, η ισότητα, ο αλληλοσεβασμός και η τοπική βιώσιμη ανάπτυξη. Οραματίζεται τη στήριξη και την ενδυνάμωση των μικρών παραγωγών, των εργατών και εργατριών. Στόχος του κινήματος είναι η δημιουργία μιας δικαιότερης οικονομίας, που θέτει ως προτεραιότητα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη έναντι του κέρδους. Απευθύνεται σε όλους όσους συμμετέχουν στην παραγωγική αλυσίδα ενός προϊόντος, με σκοπό να τους “ενώσει” και να τους εντάξει σε ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο για όλους σύστημα.

Πώς λειτουργεί το κίνημα

Για να το καταφέρει αυτό, παρέχει πιστοποιημένες σφραγίδες (labels) σε όλα εκείνα τα αγαθά, που παράγονται υπό τις δίκαιες και ηθικές ανταλλακτικές σχέσεις που το ίδιο ορίζει. Έτσι, ο καταναλωτής μπορεί να διακρίνει και να αναγνωρίζει τα προϊόντα αυτά στην αγορά και να τα προτιμά.

Το “Fair trade” θέτει μια σειρά κριτηρίων, τα οποία πρέπει να καλύπτονται κατά μήκος όλης της παραγωγικής αλυσίδας, ώστε ένα προϊόν να λάβει πιστοποιημένη ετικέτα. Τα κριτήρια αυτά καλύπτουν όλο το εργασιακό φάσμα και την ανάγκη για βιώσιμες και eco-friendly πρακτικές παραγωγής.

Η σχέση του “Fair trade” με τη βιομηχανία της μόδας

Το κίνημα του “Fair trade” απευθύνεται και στη βιομηχανία της μόδας. Μία εταιρεία, για να καταφέρει να αποκτήσει την πιστοποίηση, οφείλει να ενσωματώσει όλες εκείνες τις απαραίτητες αρχές στους κανονισμούς λειτουργίας της. Προϋποθέσεις όπως:

  • πλήρης διαφάνεια των πρακτικών που ακολουθούνται σε όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας
  • συνεργασία, επικοινωνία και διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων (μέσω σωματείων, συνδικαλιστικών οργανώσεων)
  • ενημέρωση των εργαζομένων για τα εργασιακά δικαιώματά τους και την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά
  • επίτευξη της ισότητας μεταξύ των φύλων
  • εξοικονόμηση νερού και ενέργειας
  • αποφυγή βλαβερών χημικών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον
  • περιορισμός των εκπομπών αερίων
  • χρήση οργανικών και “fair trade” πρώτων υλών των ενδυμάτων κ.α.

Είναι σημαντικό εμείς ως καταναλωτές να στηρίζουμε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα παγκόσμιας κλίμακας και να ενημερωνόμαστε για την πορεία του. Ψάχνοντας την ετικέτα του “Fair trade” στα προϊόντα και διαδίδοντας το μήνυμα! Η προτίμηση ενός προϊόντος σημαίνει επιβράβευση του συγκεκριμένου τρόπου παραγωγής του.

Σημαντικά sites που αξίζει να επισκεφθείς:

fairtrade.gr

fairtrade.net

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!