Από τις 20 μέχρι τις 22 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε το πρώτο Fashion Open Studio (FOS) στην Ελλάδα, στα πλαίσια του Fashion Revolution Week 2021. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Fashion Revolution που ξεκίνησε το 2017 και φέτος έλαβε χώρα ταυτόχρονα σε 15 χώρες παγκοσμίως. Το Fashion Open Studio περιλαμβάνει μία σειρά εκδηλώσεων και προτείνει μια νέα ατζέντα για τη βιομηχανία της μόδας, που τιμά τους ανθρώπους και τις διαδικασίες παραγωγής, προωθεί τη διαφάνεια και μία βιώσιμη  βιομηχανία.

Στο πλαίσιο του Fashion Open Studio, οι σχεδιαστές ανοίγουν τις πόρτες των ατελιέ τους, και μέσα από απλές, αυθεντικές αφηγήσεις, συστήνουν τους ανθρώπους και τις διαδικασίες πίσω από την παραγωγή των κομματιών τους. Στο ελληνικό FOS, μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο οίκος Maison Faliakos, που για τρεις ημέρες μας «φιλοξένησε» στο ατελιέ του και μέσα από ένα δημιουργικό workshop μας έδειξε στην πράξη τη σημασία της κυκλικής μόδας.

Τι είδαμε στο Fashion Open Studio 2021: Ημέρα 1η

Την πρώτη ημέρα του FOS (20/4/2021) ο οίκος Maison Faliakos μας υποδέχτηκε στο ατελιέ του. Μετά από μία αναδρομή στην ιστορία του οίκου, η οποία πηγαίνει 40 χρόνια πίσω, μάθαμε περισσότερα για τα πρόσωπα πίσω από τις δημιουργίες, δηλαδή τον Χρήστο Πετρίδη και τον Βενέδικτο Αντύπα. Κεντρικό σημείο της ημέρας ήταν το ζωντανό workshop, όπου ένα παλιό ρούχο μεταμορφώνεται σε μία νέα, μοντέρνα δημιουργία, παίρνοντας ξανά ζωή. Ξεκινώντας από ένα vintage ντε πιες, που αποτελούνταν από ένα φόρεμα και ένα σακάκι, οι σχεδιαστές μας εξήγησαν πώς και κατά πόσο ένα ρούχο του παρελθόντος διαφέρει ποιοτικά και κατασκευαστικά από ένα σύγχρονο ρούχο. Στη συνέχεια, ξεκίνησε η μεταμόρφωσή του σε μία φρέσκα δημιουργία, που ανταποκρίνεται στο ύφος και τις ανάγκες της πελάτισσας του οίκου.

Πέρα από το workshop, ακούσαμε απόψεις γεμάτες έμπνευση από τους επικεφαλής του Maison Faliakos. Είδαμε ζωντανά ένα live fitting και μάθαμε τι σημαίνει η μόδα για τους δημιουργούς αλλά και πώς δουλεύουν σε πραγματικές συνθήκες μέσα στο ατελιέ τους. Παράλληλα, πελάτες του οίκου μοιράστηκαν μαζί μας ιστορίες ανακύκλωσης ρούχων και το πώς παλιά κομμάτια κατάφεραν να αποκτήσουν νέα χρήση και πνοή, μέσα από τη δημιουργική παρέμβαση του οίκου Maison Faliakos.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ημέρας ήταν η γνωριμία μας με την κυρία Σμαράγδα, εργαζόμενη στον οίκο από το 1995. Έτσι, ήρθαμε σε επαφή με ένα από τα πρόσωπα που στα αλήθεια φτιάχνει τα ρούχα μας, μάθαμε τι έχουν μέσα τα ρούχα μας και πήραμε απαντήσεις για το πώς θα έπρεπε να είναι στο εσωτερικό της η βιομηχανία της μόδας.

Ημέρα 2η

Η δεύτερη ημέρα (21/4/2021) ξεκίνησε με μία ομιλία από την Άντζελα Γκερέκου, προέδρου του ΕΟΤ, η οποία και αναφέρθηκε στη βιώσιμη μόδα και τη σημασία της για την επανοικοδόμηση μιας νέας, καλύτερης κοινωνίας.

Επιστρέφοντας στο ατελιέ του Maison Faliakos, είδαμε το πλήρως αποδομημένο ρούχο της προηγούμενης ημέρας, το οποίο πλέον ξεκίνησε να μεταμορφώνεται σε μία νέα δημιουργία. Μάθαμε την διαδικασία που ακολουθείται από τους σχεδιαστές, όπως το «ξεκαθάρισμα» του υφάσματος που θα χρησιμοποιηθεί, την προμήθεια νέου υφάσματος, τον καθαρισμό του και τελικά την συναρμολόγησή του σε νέο ρούχο. Ήρθαμε σε επαφή με πολλούς όρους της ραπτικής και ανακαλύψαμε από πού αντλούν έμπνευση οι σχεδιαστές, ώστε να πουν την ιστορία κάθε ρούχου.

Γνωρίσαμε τον Χασάν, εργαζόμενο στον οίκο Maison Faliakos και πρώην θύμα trafficking και ήρθαμε σε επαφή με την πραγματική, συγκλονιστική ιστορία ενός ανθρώπου που έχει βιώσει μία τέτοια πραγματικότητα. Επίσης, παρακολουθήσαμε ζωντανά την δημιουργία νέων πατρόν και την ζωγραφική πάνω σε ρούχο ενώ η ομάδα του οίκου ήταν πρόθυμη -όπως και στην πρώτη ημέρα- να απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού. Ένα από τα highlights της ημέρας, υπήρξε η συνέντευξη με το top model Valeria που μας μίλησε για ζητήματα βιωσιμότητας και τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται στο χώρο της μόδας.

Ημέρα 3η

H 3η και τελευταία ημέρα ξεκίνησε με ενθουσιασμό, ξανά στο ατελιέ του Maison Faliakos, όπου το τελικό κομμάτι δοκιμάζεται πάνω στην πελάτισσα. Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, η στυλίστρια Έφη Καρύδη μας μίλησε για την λογική του upcycling ρούχων, όπως προωθείται από τον οίκο, αλλά και για την έννοια του στιλ και της ταυτότητας, όπως προβάλλεται μέσα από τα media αλλά και ως τρόπο προσωπικής έκφρασης του κάθε ατόμου. Το Fashion Open Studio κλείνει με το fitting του τελικού ρούχου στην πελάτισσα και με συζητήσεις και σκέψεις για τη βιομηχανία της μόδας και την θέση της στη σύγχρονη κοινωνία.

Χωρίς αμφιβολία, το Fashion Open Studio ήταν ένα τριήμερο γεμάτο μόδα, έμπνευση και γνώση. Πέραν του ότι είδαμε από κοντά πώς ένα παλιό ρούχο μπορεί να μεταποιηθεί σε κάτι σύγχρονο και να πάρει νέα ζωή, παρακολουθήσαμε ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις, μάθαμε πολλά για τη βιομηχανία της μόδας ενώ μας δόθηκε άφθονη τροφή για σκέψη αναφορικά με την βιωσιμότητα και τις συνθήκες εργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο. Πρόκειται για μία πολύ «φωτεινή» στιγμή της μόδας στη χώρα μας και ευχόμαστε να αποτελέσει την αρχή για πολλές ακόμη παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!