Πόσο συχνά πιάνεις τον εαυτό σου να νιώθει τύψεις μετα απο μια άσκοπη αγορά; Όπως έχουμε συζητήσει και σε προηγούμενο άρθρο, η διάθεσή μας επηρεάζει αρκετά τις επιλογές των αγορών μας. Είναι λογικό, λοιπόν, να εκδηλώνονται συναισθήματα και μετά τις αγορές μας. Συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανιστούν οι τύψεις. Ενδέχεται να εμφανιστούν είτε γιατί έγινε μια fast fashion αγορά χωρίς να αναλογιστούμε τις συνέπειες στο περιβάλλον, είτε γιατί αποτύχαμε στην προσπάθειά μας να κάνουμε πιο βιώσιμες επιλογές.

Ζώντας στην εποχή της ενημέρωσης, είναι πιο εύκολο να έχουμε κάποιες γενικές γνώσεις σχετικά με την προέλευση και τις συνθήκες της εταιρείας από την οποία αγοράζουμε ένα ρούχο. Παρακάτω θα δεις τρόπους να διαχειριστείς και μελλοντικά να αποφύγεις αυτές τις τύψεις.

1. Αποδέξου ότι αυτό το συναίσθημα υπάρχει αλλά δε σε ορίζει ως άνθρωπο

Οι τύψεις είναι ένα συχνό συναίσθημα και εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής μας. Δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν πάνω μας και να μας ορίσουν. Είναι καλό να τις αναγνωρίσουμε και σε δεύτερο χρόνο να αναρωτηθούμε γιατί προκύπτουν. Ένα πρώτο βήμα είναι να αναρωτηθείς συγκεκριμένα τι είναι αυτό που σε πειράζει όταν νιώθεις άσχημα έπειτα από μία αγορά. Ίσως ενοχλήθηκες επειδή αγόρασες κάτι από fast fashion brand ενώ ήξερες ότι υπήρχαν κι άλλες πιο βιώσιμες επιλογές. Από την άλλη, μπορεί να ενοχλήθηκες επειδή δεν έχεις ακόμα τις απαραίτητες γνώσεις για να χρησιμοποιήσεις ως πυξίδα στον κόσμο του sustainable fashion. Όποια κι αν είναι η αιτία, σκέψου οτι οι τύψεις είναι παραγωγικές. Σε βάζουν στη διαδικασία να σκεφτείς και να αναρωτηθείς για το αν υπάρχει καλύτερος και πιο βιώσιμος τρόπος να ασχοληθείς με τη μόδα. 

2. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο και χώρο

Εφόσον τώρα επιτρέπεις στον εαυτό σου να νιώσει τύψεις και να τις χρησιμοποιήσει σαν μοχλό καλύτερων αποφάσεων, ήρθε η ώρα να δώσεις στον εαυτό σου χώρο και χρόνο. Δίνεις χώρο για να γίνουν λάθη και να μάθεις από αυτά και χρόνο, ώστε να δεις τη σταδιακή βελτίωση. Το ιδανικό θα ήταν από αύριο κιόλας να διαγράψεις τις επιλογές του παρελθόντος και να έχεις ως γνώμονα το sustainability. Αυτό πρακτικά δε γίνεται. Επιπλέον, τα λάθη είναι αυτά που σε οδήγησαν στο να θέλεις να μάθεις καλύτερα για τη δυνατότητα συνεισφοράς σου στον κόσμο της βιώσιμης μόδας.

Δείξε επιείκεια στον εαυτό σου και δώσε απλόχερα χρόνο και χώρο. Προσπάθησε να αλλάξεις την εικόνα των τύψεων και να δεις τις επιλογές σου χωρίς κάποιο γκρίζο χρώμα. Βρίσκεσαι ήδη σε μια καλύτερη θέση και δίνοντας στον εαυτό σου αυτό το περιθώριο, βοηθάς στην εξέλιξή σου σε αυτον τον τομέα.

3. Εξέφρασε όσα νιώθεις με άτομα που εκτιμάς και θαυμάζεις

Σε μία τόσο μεγάλη αλλαγή, όπως είναι αυτή στο κίνημα της βιώσιμης μόδας, είναι σημαντικό να έχεις γύρω σου υποστήριξη. Σίγουρα, αυτό που νιώθεις τώρα το έχει νιώσει και κάποιος άλλος προηγουμένως και έχει βρει τον τρόπο να προχωρήσει παρακάτω. Απευθύνσου σε ανθρώπους που γνωρίζουν ουσιαστικά πράγματα γύρω από τη βιώσιμη μόδα και που εκτιμάς και θαυμάζεις τη γνώμη τους. Μπορείς να μοιραστείς μαζί τους την εμφάνιση των τύψεων και να ακούσεις ιδέες πως να τις ξεπερνάς. 

Η αλλαγή προς τη βιώσιμη μόδα δεν είναι ένας σύντομος αγώνας δρόμου, αλλά ένας μαραθώνιος. Θα συναντήσεις δυσκολιες αλλα δε σημαίνει πως δε μπορείς να τα καταφέρεις.

 

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!