Στις μέρες μας, η γρήγορη μόδα κυριαρχεί στην αγορά με όλα τα κορυφαία brands όπως H&M, Zara, Forever 21. Brands τόσο μεγάλα, που είναι πολύ δύσκολο να μην ψωνίσεις από αυτά, είτε από τα καταστήματά τους είτε online.

Η άνεση που προσφέρουν, τα trends, τα νέα μοντέρνα σχέδια και το πιο σημαντικό, οι φθηνές τιμές, τα κάνουν να φαίνονται τόσο καλά που δεν γίνεται να τα προσπεράσεις.

Ένα λευκό t-shirt με μόνο 3 ευρώ; Ω ναι! Ένα τζιν παντελόνι με 20 ευρώ; Το πήρα ήδη!

Παρ’όλα αυτά, όπως πολλοί άλλοι καταναλωτές που έχουν αρχίσει να σκέφτονται λίγο πιο «πράσινα», άρχισα και εγώ να ψάχνω για τρόπους να καταφέρω να μειώσω την κατανάλωση ενέργειάς μου, καθώς και το περιβαλλοντικό μου αποτύπωμα στον πλανήτη.

Έτσι, κατέληξα να βάζω στην ζωή μου διάφορες καλές συνήθειες όπως το να κάνω ανακύκλωση, να μειώνω τη χρήση πλαστικού ή να σβήνω τα φώτα κάθε φορά που βγαίνω από ένα δωμάτιο. Και τελικά, όλες αυτές οι φοβερά σημαντικές αλλαγές με έκαναν να συνειδητοποιήσω κάτι πολύ βαθύτερο: ότι μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, θα ήταν τα ρούχα που επιλέγω να φοράω καθώς και οι αγοραστικές μου συνήθειες.

Και έτσι, αποφάσισα να ρίξω μια καλύτερη ματιά στις συνηθειές μου, και συγκεκριμένα στον “εθισμό” μου στη γρήγορη μόδα.

Η πραγματικότητα ήταν πως είχα την εξής μεγάλη ψευδαίσθηση: επειδή τα ρούχα που αγόραζα από fast fashion μαγαζιά ήταν φθηνά (το καθένα μεμονωμένα), νόμιζα πως ήταν λίγα και τα συνολικά έξοδα μου για να τα αγοράσω.

Αυτό τελικά ήταν και η μεγαλύτερη παγίδα. Μία παγίδα που σίγουρα όλοι έχουμε πέσει.

Η καταναλωτική μανία που μας πιάνει όταν βλέπουμε εκπτώσεις, χαμηλές τιμές και «ευκαιρίες» τελικά μας κάνει να αγοράζουμε πολλά περισσότερα απ’ όσα είχαμε αρχικά στο μυαλό μας, χωρίς να τα χρειαζόμαστε πραγματικά. Και δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα ρούχα τελικά δεν τα φοράμε, ή τα φοράμε μία φορά και καταλήγουν ξεχασμένα στην ντουλάπα μας. Ας μην αναφέρουμε την χαμηλή ποιότητά τους, που τα κάνει να αχρηστεύονται μετά από μερικές χρήσεις.

Έτσι, το κόστος για το πορτοφόλι μας και το περιβάλλον είναι πολύ μεγαλύτερο, απ’ το να αγοράζαμε ένα λίγο πιο ακριβό αλλά πραγματικά ποιοτικό και χρήσιμο ρούχο.

Θα σας εξηγήσω με απλά λόγια την λογική της γρήγορης μόδας: Παραδοσιακά, υπήρχαν μόνο δύο σεζόν: Άνοιξη/Καλοκαίρι και Φθινόπωρο/Χειμώνας.

Τα τελευταία χρόνια όμως, γρήγορη μόδα το άλλαξε ολοκληρωτικά αυτό. Τα νέα ρούχα φτιάχνονται πια σε υπερβολικά μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, προκειμένου η βιομηχανία της μόδας να ανταπεξέλθει στους νέους κανόνες και την ζήτηση για καινούργια trends, πλέον τα fast fashion brands παράγουν νέα designs και στυλ ρούχων σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Οπότε, αντί για δύο σεζόν, πλέον υπάρχουν… 50-100 μικρό-σεζόν! (Drew & Yehounme, 2017) Αυτό σημαίνει ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον πλανήτη είναι 50-100 φορές μεγαλύτερο απ’ότι ήταν παλιά.

Μέσα σε όλη αυτή την μανία του να παραμείνει «on trend», η βιομηχανία της γρήγορης μόδας δημιουργεί τεράστια απόβλητα από ρούχα που τελικά δεν πουλήθηκαν ή δεν πρόλαβαν να πουληθούν πριν ανανεωθεί η κολεξιόν του μαγαζιού. Τα απόβλητα αυτά, είναι εξίσου βλαβερά για τον πλανήτη και τους ανθρώπους, αφού μεταφέρονται μέσω του νερού στην τροφική αλυσίδα και την διατροφή μας.

Εκτιμάται ότι παράγονται κατά μέσο όρο 20 ρούχα για κάθε άτομο στον πλανήτη, κάθε χρόνο. Έτσι, σε έναν πληθυσμό 7 δις. επί 20 = 140 δισεκατομμύρια ρούχα παράγονται συνολικά κάθε χρόνο! (Nature Climate Change, 2018).

Και σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με στατιστικά, αγοράζουμε 60% περισσότερο απ’όσο αγοράζαμε το 2000, ενώ το κάθε μας ρούχο πλέον χρησιμοποιείται για το μισό χρονικό διάστημα απ’ ότι τότε. (Drew & Yehounme, 2017).

Αυτός ο μικρότερος «κύκλος ζωής» του ρούχου στην ντουλάπα μας, προκαλεί πολύ περισσότερες εκπομπές διοξειδίου άνθρακα από την παραγωγή του, συνολικά.

Και ναι, η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε υπάρξει, λίγο πολύ, ένοχοι για αυτήν την κατάσταση. Είναι σημαντικό αρχικά να το αναγνωρίσουμε, και έπειτα να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης.

Σε άλλα άρθρα μας, μπορείτε να βρείτε πολλούς τρόπους ώστε να ψωνίζετε πιο συνειδητά και πιο έξυπνα, ενώ ταυτόχρονα κάνετε τεράστιο καλό στο περιβάλλον. Μην ξεχνάς – κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία να γίνουμε λίγο καλύτεροι απ’ ότι ήμασταν μέχρι χθες.

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!