Ένα μήνυμα από την Στοκχόλμη στην Αθήνα από την Darya (@ethicalandeasy), digital creator και supporter του vegan & sustainable fashion lifestyle. Η Darya μας δίνει μια αποκλειστική συνέντευξη για την μόδα του σήμερα και του αύριο, μέσα από την δική της ματιά, και μοιράζεται χρήσιμες συμβουλές για το πώς να ενσωματώσουμε την βιώσιμη μόδα στην καθημερινότητά μας!

Που βρίσκεσαι αυτήν την στιγμή;

Μένω στην Στοκχόλμη τους τελευταίους 6 μήνες.

Ποιο ήταν το τελευταίο ρούχο που αγόρασες, και με τι κριτήριο το επέλεξες;

Το τελευταίο ρούχο που αγόρασα ήταν μια καλοκαιρινή cargo βερμούδα που αγόρασα δεύτερο χέρι με κριτήριο την πρακτικότητα και την φορεσιμότητα της.

Πότε/πώς ξεκίνησες να ευαισθητοποιείσαι πάνω στην βιώσιμη μόδα;

Όταν έγινα vegan άρχισα να κάνω περισσότερες ερωτήσεις για το ποια συστατικά βρίσκονται στα φαγητά μου, πώς φτάνουν σε εμένα και έτσι σιγά σιγά άρχισα να αναρωτιέμαι και πώς φτιάχνονται τα ρούχα μου και συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν τόσα πολλά που δεν ξέρω. Έτσι, ο ακτιβισμός μου συμπεριέλαβε σταδιακά και το κομμάτι της μόδας.

Η Darya σε αποκλειστικ΄ή συνέντευξη για τη βιώσιμη μόδα

Υπάρχει καλή ανταπόκριση στο περιεχόμενο σου σχετικά με την βιώσιμη μόδα; Ποιες ηλικίες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και γιατί;

Υπάρχει ανταπόκριση κατά βάση στις νέες γενιές που προβληματίζονται πολύ και ψάχνουν εναλλακτικές για τα ψώνια τους, έχοντας γνώση της κατάστασης με την βιομηχανία της γρήγορης μόδας. Αλλά, βλέπω και πολλούς μεγαλύτερους ανθρώπους να αλλάζουν καταναλωτικές συνήθειες και να στρέφονται σε πιο βιώσιμες εναλλακτικές.

Ποιες είναι οι πιο συχνές απορίες από άτομα του κοινού σου σχετικά με την βιώσιμη μόδα;

Ίσως η πιο συχνή απορία που λαμβάνω έχει να κάνει με το τι πραγματικά κάνει μια εταιρεία ηθικά. Υπάρχουν λοιπόν τρία κριτήρια για μένα: οι συνθήκες των εργαζομένων, κατά πόσο τα υφάσματα είναι φιλικά στο περιβάλλον και η διαθεσιμότητα των πληροφοριών στους καταναλωτές. Φυσικά, τα δύο πρώτα πρέπει ιδανικά να επιβεβαιώνονται και με τις ανάλογες πιστοποιήσεις.

Έχει αλλάξει καθόλου ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τα ρούχα από τότε που άρχισες να ψωνίζεις πιο ηθικά;

Πάρα πολύ. Όταν αγοράζω ένα ρούχο πλέον βλέπω όλη τη διαδικασία που πέρασε για να φτάσει στην τελική του μορφή, οπότε το εκτιμάω πολύ περισσότερο.

Ποια είναι κάποια απλά πράγματα που πρέπει να κάνει κάποιος ώστε να ψωνίζει πιο ηθικά;

Πιστεύω ότι πιο σημαντικό βήμα είναι να ενημερωθεί σωστά και σφαιρικά. Αυτή είναι βάση, έπειτα θα αποφασίσει σταδιακά τι ταιριάζει καλύτερα στον/στην ίδιο-α.

Η Darya σε αποκλειστικ΄ή συνέντευξη για τη βιώσιμη μόδα

Θα συμβούλευα τις σημερινές influencers να αντιμετωπίζουν με περισσότερη κριτική σκέψη τις συνεργασίες τους και συγκεκριμένα τις εταιρείες κολοσσούς. Υπάρχουν πάρα πολλές ηθικές εταιρείες εκεί έξω που θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί τους. Οπότε ακόμη και αν κάποιος δεν μπορεί να υποστηρίζει αποκλειστικά την ηθική μόδα χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να κάνει έστω την αρχή.

Ποιες είναι 3 συμπεριφορές που πρέπει να αποφύγει κάποιος που θέλει να ψωνίζει ηθικά;

Πρώτα πρώτα να μην κοιτάει μόνο την αρχική τιμή αλλά να σκέφτεται πιο συνολικά πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό το ρούχο στην ντουλάπα του. Να μην αναζητεί μόνο την ποσότητα αλλά και την ποιότητα. Να μάθει να πλένει τα ρούχα σωστά, ανάλογα με τις οδηγίες κάθε υφάσματος, με την χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία και στις λιγότερες στροφές για να διατηρήσει το ρούχο σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια.

Η Darya σε αποκλειστικ΄ή συνέντευξη για τη βιώσιμη μόδα

Τι είναι αυτό που σου αρέσει στο thrifting; Πιστεύεις ότι είναι ευρέως αποδεκτό από το ελληνικό κοινό;

Μου αρέσει ότι εκεί που δεν το περιμένεις μπορεί να βρεις ένα μοναδικό κομμάτι. Πολλοί άνθρωποι ακόμη έχουν την εντύπωση ότι τα ρούχα είναι βρώμικα και δεν πλένονται καλά. Και σίγουρα μου έχει συμβεί να δω κάτι όχι τόσο καθαρό αλλά ευτυχώς όλοι έχουμε πλυντήρια σπίτι μας. Και μην ξεχνάμε ότι τα ρούχα γρήγορης μόδας είναι γεμάτα με χημικά για να μην τσαλακώνονται, τα οποία είναι πολύ τοξικά για το δέρμα μας.

Έχεις παρατηρήσει καθόλου διαφορές στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το thrifting και την βιωσιμότητα σε άλλες χώρες, σε σχέση με την Ελλάδα;

Δεν έχω τόσο μεγάλη εμπειρία από άλλες χώρες. Αλλά το thrifting στην Ελλάδα αποκτά μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία 5 χρόνια και αυτό είναι πολύ χαρμόσυνο.

Τι απαντάς σε κάποιον που λέει πως του είναι δύσκολο να ψωνίζει ηθικά, είτε λόγω χρημάτων, είτε λόγω έλλειψης χρόνου;

Απαντάω ότι δεν πρέπει να νιώθει πίεση, δεν υπάρχουν κανόνες και δεν χρειάζεται να το κάνει «τέλεια». Και μόνο αυτή η συνειδητοποίηση αυτή είναι πολύ βασική. Και το πιο σημαντικό για μένα είναι να ψωνίζουμε λιγότερο γενικά!

Πώς σε έχει βοηθήσει, σε προσωπικό επίπεδο, η υιοθέτηση ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής γενικότερα;

Με έχει κάνει πιο ήρεμη ψυχικά, με έχει κάνει να δω τη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων και όχι μόνο την υλική τους υπόσταση.

Έλα στον κόσμο της βιώσιμης μόδας μέσα από το κανάλι της Darya στο YouTube

Μπορείς να προτείνεις κάποιες on the budget επιλογές ώστε να ψωνίζει κάποιος ηθικά;

Να ανταλλάσσει ρούχα σε ανταλλακτικά παζάρια και να ψωνίζει δεύτερο χέρι.

Υπάρχει κάτι που θα συμβούλευες τις σημερινές fashion influencers ώστε να βοηθήσουν στην διάδοση της βιώσιμης μόδας;

Θα τις συμβούλευα να αντιμετωπίζουν με περισσότερη κριτική σκέψη τις συνεργασίες τους και συγκεκριμένα τις εταιρείες κολοσσούς. Υπάρχουν πάρα πολλές ηθικές εταιρείες εκεί έξω που θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί τους. Οπότε ακόμη και αν κάποιος δεν μπορεί να υποστηρίζει αποκλειστικά την ηθική μόδα χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να κάνει έστω την αρχή. Πιστεύω ότι ειδικά όταν βρίσκεσαι σε θέση να ασκείς επιρροή οφείλεις να αντιλαμβάνεσαι την κοινωνική ευθύνη που έχεις.

Ιδανικά, τι θα ήθελες να αλλάξει/να γινόταν διαφορετικά στην βιομηχανία της μόδας;

Θα ήθελα να είναι πιο δίκαιες οι συνθήκες των εργαζομένων, με ικανοποιητικούς μισθούς. Να υπάρχουν λιγότερες σεζόν και τα ρούχα να αντιμετωπίζονται σαν κάτι πολύτιμο, μια επένδυση. Επίσης, θα ήθελα τα υφάσματα να επιλέγονται με γνώμονα την βιωσιμότητα και την φιλικότητα τους στο περιβάλλον. Αλλά, θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουμε με αποικιοκρατικό τρόπο χώρες της Ασίας και της Αφρικής, εκμεταλλευόμενοι το εργατικό δυναμικό τους. Συνεπώς, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι πολύ βαθιά πολιτικό και έχει να κάνει γενικά με το που αποφασίζει η Δύση να παράγει τα αγαθά της, δεν αφορά μόνο στην βιομηχανία της μόδας. Εύχομαι να δούμε μεγάλες αλλαγές στο μέλλον προς την σωστή κατεύθυνση.