Το όνειρό της Κατερίνας Γιαννακάκη, από τότε που θυμάται τον εαυτό της, ήταν να μπορούσε με κάποιο μαγικό τρόπο να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων. Φαίνεται ότι αυτό δεν της πέρασε ποτέ, γιατί ακόμα και σήμερα ο στόχος της είναι να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους και να αλλάξουν τη ζωή τους, ανακαλύπτοντας το προσωπικό τους στυλ.

Έχοντας σπουδάσει ενδυματολογία και με εμπειρία 20 ετών στην παραγωγή ενδυμάτων, το λιανικό εμπόριο και το visual merchandising, το styling ήταν πάντα μέσα στη ζωή της. Σήμερα, η Κατερίνα παρέχει υπηρεσίες personal styling, και διοργανώνει workshop και online σεμινάρια μέσα από τα οποία καθοδηγεί γυναίκες και άντρες για να βρουν τη στιλιστική τους ταυτότητα.

Τι σημαίνει το sustainability για σένα; Πως το εφαρμόζεις στην καθημερινότητα σου;

Το Sustainability ή η βιωσιμότητα για μένα σημαίνει να μπορούμε να ζούμε μία ζωή γεμάτη αφθονία την ίδια στιγμή όμως που σεβόμαστε τον πλανήτη μας και όλα τα πλάσματα που ζουν σε αυτόν. Η βιομηχανία της μόδας αποτελεί μια από της πιο ρυπογόνες και βλαβερές για τον πλανήτη μας. Σε αυτό προστίθενται και οι άσχημες συνθήκες εργασίας για πολλούς εργαζόμενους σε εργοστάσια παραγωγής ανά τον κόσμο στον βωμό του χαμηλού κόστους. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι επιλογές μας συνδέονται άμεσα με το πόσο το επιτρέπουμε να συμβαίνει. Όσο περισσότερο επιλέγουμε sustainable και ethical brands τόσο η βιομηχανία της μόδας θα προσαρμόζεται σε αυτό.

Κατερίνα Γιαννακάκη Fasma

Με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε μία πιο sustainable ντουλάπα;

Αρχικά, αγοράζοντας ρούχα και αξεσουάρ που έχουν διάρκεια στο χρόνο. Προσωπικά, όταν αγοράζω είναι σαν να χτίζω μια σχέση με το κάθε κομμάτι. Τις περισσότερες φορές τα κρατάω για χρόνια και μάλιστα χαίρομαι να τα φοράω ξανά και ξανά. Είναι γιατί επιλέγω αυτά τα κομμάτια που με κάνουν να νιώθω πολύ όμορφα και πολύ άνετα ταυτόχρονα.Είναι αυτά που δε βαριέμαι ποτέ.

Δεύτερον, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία πιο sustainable ντουλάπα επιλέγοντας κομμάτια προέρχονται από εταιρείες των οποίων μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παραγωγής. Είναι σημαντικό να ξέρουμε το ταξίδι ενός προϊόντος μέχρι να φτάσει στα χέρια μας.

Τρία hot tips για το πως επιλέγουμε τα ρούχα που αγοράζουμε; Ποια είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία κάνουμε την τελική επιλογή μας;

Ο πρώτος και πιο βασικός κανόνας που λέω σε όλους τους πελάτες και μαθητές μου είναι ο κανόνας των 5. Κάθε φορά που διαλέγουμε ένα κομμάτι για να το προσθέσουμε στην ντουλάπα μας καλό είναι να έχουμε πρώτα σκεφτεί τουλάχιστον πέντε συνδυασμούς με κομμάτια που ήδη έχουμε. Έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε πάρα πολλούς συνδυασμούς με πολύ λιγότερα ρούχα και αξεσουάρ.

Το δεύτερο που πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας όταν αγοράζουμε είναι η ποιότητα και η σύνθεση ενός ρούχου. Είναι καλό να διαλέγουμε ποιότητες που ανακυκλώνονται ή που προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά. Εξαιρετικά σημαντικό επίσης, να είναι ποιότητες που να μπορούμε να τις φροντίσουμε σχετικά εύκολα και να έχουν διάρκεια στο χρόνο.

Τρίτο και εξίσου σημαντικό να έχουμε μία ντουλάπα με καλά basics. Είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο θα φτιάξουμε το δικό μας στιλιστικό προφίλ. Είναι αυτά που θα μας λύσουν τα χέρια κάθε φορά που θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σικάτο outfit προσθέτοντας τις δικές μας προσωπικές πινελιές

Η Darya σε αποκλειστικ΄ή συνέντευξη για τη βιώσιμη μόδα

Τι είναι το στυλ για σένα; Πως προσδιορίζεις το ατομικό στυλ;

Το στυλ είναι ο χαρακτήρας σε μία εικόνα. Το προσωπικό στυλ είναι ο τρόπος που εκφράζουμε τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και το μήνυμά μας μέσω της εικόνας μας.

Πως το παραπάνω συνδέεται με το sustainability;

Είμαστε οι επιλογές μας.

Πολλές φορές χρησιμοποιώ αυτή την έκφραση, επειδή την πιστεύω ακράδαντα.

Οι απόψεις μας για τη ζωή, τον άνθρωπο και τον πλανήτη αντικατοπτρίζονται στην εικόνα μας μέσα από τα προϊόντα που επιλέγουμε.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι όταν ένας άνθρωπος σφραγίζει το στυλ του με μία πιο ολιστική προσέγγιση συνολικά, τότε το sustainability αποτελεί κομμάτι μιας ολόκληρης φιλοσοφίας ζωής.

Κατερίνα Γιαννακάκη Fasma

Ζώντας σε μία εποχή που το Instagram παίζει κύριο ρόλο στην διαμόρφωση του στυλ μας επιβάλλοντας τάσεις, πως μπορούμε να προσδιορίσουμε και να δημιουργήσουμε το προσωπικό μας στυλ;

Όπως ακριβώς και με τις τάσεις της μόδας, έτσι και με τα social media και κυρίως στο Instagram που παίζει μεγάλο ρόλο στη βιομηχανία της μόδας, το σημαντικό είναι να τα χρησιμοποιούμε ως έμπνευση. Και αυτό γιατί το κυρίαρχο ζήτημα είναι να έχουμε την επίγνωση του ποιοι είμαστε. Όταν γνωρίζουμε το σώμα μας και τις ιδιαιτερότητές μας, αγαπήσουμε τις ατέλειές μας, μάθουμε τους κώδικες από τα περιβάλλοντά μας και αποσαφηνίσουμε το μήνυμά μας και το τι θέλουμε να πούμε μέσα από την εικόνα μας, τότε πατάμε πολύ γερά στα πόδια μας και το Instagram αποτελεί απλά έμπνευση για περισσότερο στιλιστικό παιχνίδι.

Κάποια tips με τα οποία μπορούμε να σκεφτούμε πάνω από έναν τρόπο να φορέσουμε ένα ρούχο μας;

Ένας εύκολος τρόπος για να αξιοποιήσουμε τα ρούχα μας για όλες τις ώρες είναι να συνδυάζουμε τα βραδινά με πολύ casual στοιχεία π.χ. slip dresses με sneakers, μεταξωτά πουκάμισα με σκισμένα jeans, jogger pants με ψηλές μπότες και κλασσικά blazers.

Hot extra tip είναι να διαλέγουμε μια χρωματική παλέτα με 4-5 χρώματα στην ντουλάπα μας. Έτσι μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε πολλούς ευρηματικούς συνδυασμούς. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε τα καλά basics και τον κανόνα των 5, τότε οι δυνατότητές μας πολλαπλασιάζονται.

Προσθέτοντας και κάποια statement κομμάτια όπως το coord set (πουκάμισο και σορτς) της φωτογραφίας, τότε αλλάζοντας τα αξεσουάρ ή παίζοντας με τις λεπτομέρειες μπορούμε να δημιουργήσουμε σύνολα που να μας δίνουν ενέργεια, άνεση και κυρίως αυτοπεποίθηση όλες τις ώρες.

Η Darya σε αποκλειστικ΄ή συνέντευξη για τη βιώσιμη μόδα

Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς στο κομμάτι της μόδας ώστε να μειώσει το περιβαλλοντολογικό του αποτύπωμα; (πχ ανακύκλωση ρούχων)

Η ανακύκλωση ρούχων είναι μία από τις πιο σημαντικές πρακτικές αλλά δεν είναι η μοναδική. Αν θεωρήσουμε ότι ένα ρούχο έχει πεθάνει και πρέπει να ανακυκλωθεί, τότε μπορεί να φτάσει στον αντίστοιχο κάδο. Αν πάλι έχει τελειώσει τη διαδρομή του μαζί μας αλλά μπορεί να διανύσει καινούργιες διαδρομές σε άλλες γκαρνταρόμπες, έξυπνη ιδέα είναι είτε να το πουλήσουμε, είτε να το χαρίσουμε ή και να το αναμορφώσουμε.

Και για να κλείσουμε… μία συμβουλή και αγαπημένο μότο σου με πολλά χαμόγελα και στυλ;

Αγάπησε τον εαυτό σου όπως ακριβώς είναι. Η ατέλειά σου είναι η δύναμή σου. Μάθε να τη χρησιμοποιείς και γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!