Κρίστεν Λεωτσάκου. Ένα ταλαντούχο κορίτσι που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει για το περιεχόμενό της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η Κρίστεν «πρωτοστάτησε» θίγοντας το θέμα της βιώσιμης μόδας, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ έγινε ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό μέσω της συμμετοχής της στο τηλεοπτικό παιχνίδι μόδας «My Style Rocks».

Η Κρίστεν μιλά στο FAS.MA για το πως βλέπει τη μόδα και τη βιωσιμότητα μέσα από τη δική της ματιά και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πως να την υιοθετήσουμε.

Πότε/πώς ξεκίνησες να ευαισθητοποιείσαι σχετικά με τη βιώσιμη μόδα;

Το 2015 έτυχε να δω το docu-series SWEATSHOP όπου ανακάλυψα την αλήθεια πίσω από την βιομηχανία της μόδας και την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε όλη την διαδικασία παραγωγής ρούχων.

Τι ανταπόκριση έχεις λάβει από τον κόσμο σχετικά με το περιεχόμενο σου για την βιώσιμη μόδα;

Τα περισσότερα σχόλια είναι πολύ θετικά, αν και ακόμα υπάρχει το στίγμα ότι τα μεταχειρισμένα ρούχα είναι “βρώμικα” ειδικά από τις μεγαλύτερες ηλικίες, οι περισσότεροι ενδιαφέρονται να μάθουν και να προσπαθήσουν να ντύνονται πιο βιώσιμα. Από αυτό που έχω παρατηρήσει τα μόνα άτομα που αρνούνται καταφατικά να αλλάξουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες είναι άτομα που επωφελούνται οικονομικά από το χώρο της μόδας, οι influencers.

Είσαι στο youtube σχεδόν 5 χρόνια, έχεις παρατηρήσει κάποια αλλαγή στην στάση του κοινού σχετικά με αυτό το θέμα;

Έχει σίγουρα γίνει πιο mainstream από ποτέ, το κοινό τώρα γνωρίζει πολύ περισσότερα για το θέμα και πιστεύω πλέον ψάχνει και για τρόπους να πάρει μέρος ή να κινητοποιήσει και τους γύρω του για να λάβουν μέρος.

Η Darya σε αποκλειστικ΄ή συνέντευξη για τη βιώσιμη μόδα

Μετά την συμμετοχή σου στο My Style Rocks, νιώθεις ότι έκανες το sustainable fashion λίγο πιο mainstream στην Ελλάδα;

Από συζητήσεις που έχω κάνει με άτομα που δουλεύουν σε καταστήματα με ρούχα δεύτερο χέρι έχουν σίγουρα δει αύξηση στους πελάτες. Το στίγμα έχει ίσως μειωθεί λίγο επίσης.

Τι  «απορίες» έχει πιο συχνά το κοινό σου σχετικά με την βιώσιμη μόδα;

“Που μπορούν να βρουν οικονομική ηθική μόδα.” Για εμένα η απάντηση είναι: Πουθενά. Αν κάτι είναι κατασκευασμένο από χέρια που πληρώθηκαν έναν έντιμο βίο τότε δεν μπορείς να περιμένεις να βρεις τίποτα καινούργιο που να είναι φθηνό. Η υπερκατανάλωση είναι εφικτή μόνο μέσα από χαμηλές τιμές και για να επιτευχθούν αυτές οι χαμηλές τιμές, δυστυχώς, απαιτείται εργασιακή εκμετάλλευση και έλλειψη σεβασμού για το περιβάλλον. Επομένως, αγοράζουμε έξυπνα, επενδύουμε σε ποιότητα όχι ποσότητα και για οικονομικές επιλογές, ψωνίζουμε δεύτερο χέρι αν έχουμε πρόσβαση.

Ποιό ήταν το τελευταίο ρούχο που αγόρασες, και με τι κριτήριο το επέλεξες;

Μόλις αγόρασα μερικά φούτερ δεύτερο χέρι, περνάω πολύ χρόνο στο σπίτι αλλά δεν έχω ποτέ εμφανίσιμα ρούχα για το σπίτι με τα οποία να μπορώ να πεταχτώ και στο σούπερ μάρκετ αν χρειαστεί.

Τι πρέπει να σκεφτεί κάποιος πριν αγοράσει ένα ρούχο; Τι κριτήρια πρέπει να έχει γενικά;

Ένα γρήγορο tutorial είναι: ρωτάω τον εαυτό μου:

  1. Μπορώ να το αγοράσω δεύτερο χέρι ή να το δανειστώ από κάποιο συγγενή ή φίλο;
  2. Είναι κάτι που χρειάζομαι;
  3. Αν πρέπει να αγοράσω κάτι καινούργιο, τότε υπάρχει κάποια τοπική ηθική / οικολογική εταιρεία στην περιοχή μου?
  4. Έχουν πληγωθεί ζώα για την παραγωγή τους? Μπορώ να βρω κάτι που να μην έχει χρειαστεί την εκμετάλλευση ζώων για να παραχθεί?
  5. Αν δεν μπορώ να βρω τοπική ηθική εταιρεία, μπορώ να βρω κάποια ανάλογη εταιρεία online?
  6. Αν δεν μπορώ να βρω κάτι από ηθική εταιρεία, υπάρχει κάποια τοπική εταιρεία, σχεδιαστές που παράγουν αυτό που χρειάζομαι?
Η Darya σε αποκλειστικ΄ή συνέντευξη για τη βιώσιμη μόδα

Ποια είναι κάποια απλά βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος για να ψωνίζει πιο ηθικά;

Όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως, ΤΙΠΟΤΑ! Η καλύτερη λύση είναι να σταματήσουμε να ψωνίζουμε, το οποίο απαιτεί τον λιγότερο κόπο.

Πολλοί λένε ότι δεν μπορούν να ψωνίζουν ηθικά είτε λόγω περιορισμένου budget, είτε λόγω έλλειψης χρόνου. Τι θα τους απαντούσες;

Η έλλειψη χρόνου για εμένα είναι το πιο έγκυρο επιχείρημα, υπάρχει πολύς κόσμος που πραγματικά λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων δεν έχει το χρόνο να αφιερώσει στο να ψάχνει σε καταστήματα με second hand, στην περίπτωση αυτή, αγοράζουμε πράγματα όταν τα χρειαζόμαστε και ακολουθούμε την λίστα. Όσο για το οικονομικό, άτομα με λιγότερη οικονομική ευχέρεια δεν είναι τα άτομα που κάνουν τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική “ζημιά” όσον αφορά τις καταναλωτικές τους συνήθειες, τα άτομα των μεσαίων και άνω τάξεων είναι και αυτοί που υπερκαταναλώνουν και περισσότερο από καταστήματα γρήγορης μόδας.

Τι θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά οι σημερινές fashion influencers ώστε να βοηθήσουν στην διάδοση της βιώσιμης μόδας;

Επειδή έχω γνωρίσει αρκετές “fashion influencers” και πραγματικά δεν έχω καμία ελπίδα ότι μπορούν οι περισσότερες να νοιαστούν για κάτι πέρα από την αντανάκλασή τους στον καθρέφτη, ο μόνος τρόπος που θα μπορούσαν να βοηθήσουν είναι αν σβήσουν τα account τους.

Τι είναι  για εσένα η βιώσιμη μόδα, πώς την αντιλαμβάνεσαι σε προσωπικό επίπεδο;

Είναι η μόδα που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της αρνητικής επιρροής στο περιβάλλον, στα ζώα και την ανταμοιβή των εργατών με δίκαιο μισθό.

Ιδανικά, τι θα ήθελες να αλλάξει στην βιομηχανία της μόδας;

Όσο υπάρχει καπιταλισμός, θα υπάρχει και εργασιακή εκμετάλλευση σε όλες τις βιομηχανίες. Αν οι εργαζόμενοι δεν αποκτήσουν εξουσία πάνω από τα προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι με τα χέρια τους, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αλλάξει κάτι μόνιμα.