Η Βασιλική Θεοδώρου, ιδρύτρια και creative director της Miss Polyplexi, είναι μία προσωπικότητα γεμάτη δημιουργικότητα και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Έχοντας κάνει το αγαπημένο της χόμπι, το πλέξιμο, επιχείρηση μας μιλά για τις χειροποίητες τσάντες της και τη στροφή του brand προς μία πιο sustainable κατεύθυνση.

Πότε/πώς ξεκινήσατε να ευαισθητοποιείστε σχετικά με τη βιώσιμη μόδα;

Παρακολουθώντας τις τάσεις της μόδας και διαβάζοντας άρθρα σημαντικών ανθρώπων του χώρου που μιλούσαν ολοένα και περισσότερο για τη βιώσιμη μόδα, μ’ έκαναν πραγματικά να αναρωτηθώ και να ψάξω ακόμα περισσότερο για τη βιωσιμότητα στη μόδα, τον αντίκτυπό της στο περιβάλλον, τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων και άλλες παραμέτρους που την απαρτίζουν. Το «καμπανάκι» όμως που μου έδωσε το έναυσμα να κάνω κι εγώ τη στροφή του brand Miss Polyplexi σε μια πιο sustainable κατεύθυνση ήταν όταν επισκέφτηκα την έκθεση Premiere Vision στο Παρίσι τον περασμένο χειμώνα. Εκεί όπου γεννιούνται και παρουσιάζονται οι τάσεις για τις μελλοντικές σεζόν, συνάντησα και μίλησα με ανθρώπους από διαφορετικές εταιρίες και από όλο τον κόσμο κάτι που με έκανε να συνειδητοποιήσω ακόμα περισσότερο τη μεγάλη και συλλογική προσπάθεια που γίνεται – και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη στο μέλλον – για μια μόδα πιο βιώσιμη και ότι θα ήθελα πολύ να είμαι μέρος αυτής καθώς και να συνδράμω μέσα από τη δική μου δραστηριότητα.

Τι σημαίνει για εσάς η έννοια της «βιωσιμότητας»;

Βιωσιμότητα για εμένα σημαίνει το να καταναλώνουμε με ηθική, δηλαδή να προτιμούμε τα sustainable brands ή τα brands εκείνα που κάνουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση μιας και η αλλαγή δεν είναι εύκολη, απαιτεί θυσίες και έχει μεγαλύτερο κόστος. Επίσης, να επιλέγουμε ρούχα και αξεσουάρ με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και πιο ανθεκτικά. Σημαίνει να δίνουμε τα ρούχα μας σε εταιρείες ανακύκλωσης υφασμάτων. Επίσης, να υποστηρίζουμε τους ντόπιους σχεδιαστές ή τις περιθωριοποιημένες κοινότητες, να ψωνίζουμε second hand, και upcycled συλλογές και τέλος να δεσμευόμαστε να αγοράζουμε από brands που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων τους, παρέχουν καλές συνθήκες εργασίας και δεν εκμεταλλεύονται ανήλικα παιδιά που δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια για ένα πιάτο φαγητό.

Πώς προέκυψε η ιδέα της Miss Polyplexi; Τι συμβολίζει το όνομά της;

Η Miss Polyplexi ξεκίνησε το «ταξίδι» της τον Μάρτιο του 2017 που σημαίνει ότι μετράει σχεδόν τέσσερα χρόνια ζωής και οχτώ κολεξιόν. Η ιδέα γεννήθηκε από την αγάπη μου για τις πλεκτές χειροποίητες δημιουργίες που έμαθα από πολύ μικρή να φτιάχνω χάρη στη μητέρα μου, καθώς και τη μεγάλη μου «αδυναμία» στις τσάντες τις οποίες θεωρώ το απόλυτο αξεσουάρ για την ολοκληρωμένη στυλιστική εμφάνιση κάθε γυναίκας.

Δεδομένου ότι η μητέρα μου ήταν εκείνη που μου έμαθε να πλέκω και να φτιάχνω σήμερα όλες αυτές τις πολύ όμορφες δημιουργίες, επέλεξα να κάνω ένα λογοπαίγνιο με το μικρό της όνομα το οποίο είναι «Πολυξένη» και να το παραφράσω σε «Polyplexi» μιας και αντιπροσωπεύει αυτό που κάνω, δηλαδή ότι πλέκω πολύ. Το «Miss» προστέθηκε για να δώσει το στίγμα και της δικής μου ταυτότητας και παράλληλα προσωποποιεί το brand, και αυτό αρέσει στον κόσμο, δηλαδή να γνωρίζει την σχεδιάστρια που υπάρχει πίσω από τις δημιουργίες και τις κολεξιόν.

Miss Polyplexi Fasma

Με ποιόν τρόπο παρασκευάζονται οι τσάντες Miss Polyplexi; Είναι χειροποίητες, ποιος είναι ο τόπος κατασκευής τους;

Όλες οι Miss Polyplexi τσάντες είναι χειροποίητες δεδομένου ότι πλέκονται στο χέρι καθώς και όλη η λοιπή κατασκευή τους είναι χειροποίητη, από την τοποθέτηση των υπολοίπων υλικών (π.χ. κουμπωμάτων, χερουλιών, κτλ.) μέχρι και την κατασκευή του εσωτερικού τους. Πλέκονται και κατασκευάζονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, όπου βρίσκεται και η έδρα της Miss Polyplexi.

Τι υλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κάθε τσάντας;

Τα νήματα είναι το βασικό υλικό που χρησιμοποιώ για την κατασκευή κάθε Miss Polyplexi τσάντας. Μέχρι τώρα, έχω χρησιμοποιήσει πολλών ειδών νήματα, από διαφορετικές πρώτες ύλες και ποικίλες συνθέσεις, καθένα από τα οποία προσδίδει και διαφορετικό αποτέλεσμα επιλέγοντας φυσικά και την ανάλογη πλέξη. Συνδυάζω όμως και άλλα υλικά με τα νήματα, όπως είναι το eco leather, το μπαμπού, το raffia, και τα μεταλλικά αξεσουάρ (κουμπώματα, αλυσίδες, μεταλλικά διακοσμητικά στοιχεία) για το τελικό φινίρισμα της τσάντας. Από την προηγούμενη κολεξιόν έχω ήδη ξεκινήσει να δουλεύω με sustainable νήματα για να εμπλουτίσω ακόμα περισσότερο την αντίστοιχη Miss Polyplexi συλλογή, καθώς και με sustainable υλικά γενικότερα, όπως bio-based αλυσίδες, νήματα από οργανικό βαμβάκι, και διάφορα άλλα. Στόχος της Miss Polyplexi άλλωστε είναι να γίνει 100% sustainable και ακόμα πιο «φιλική» προς το περιβάλλον τα επόμενα χρόνια.

Τι είδους τσάντες περιλαμβάνει η «Sustainable Collection»;

Πριν από ένα χρόνο περίπου αποφάσισα να εξελίξω ακόμα περισσότερο τη δουλειά μου αφού άρχισα να πειραματίζομαι με eco-friendly υλικά, αναγνωρίζοντας την ανάγκη της στροφής που πρέπει να κάνει η μόδα προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση για την προστασία του περιβάλλοντος και όχι μόνο. Έτσι, η «Sustainable Collection» περιλαμβάνει μια σειρά από Miss Polyplexi Raffia τσάντες. Το υλικό «raffia» προέρχεται από τα φύλλα ενός τροπικού δέντρου που συναντάται συχνά σε περιοχές όπως η Κεντρική και Νότια Αμερική. Σε αυτή τη συλλογή συναντά κάποιος και upcycled τσάντες, δηλαδή τσάντες που έχουν φτιαχτεί με νήματα και υλικά που έχουν περισσέψει από προηγούμενες collection, ενώ παράλληλα είναι σε άριστη κατάσταση. Η ιδέα προέκυψε από την ευαισθητοποίησή μου για στροφή σε μια πιο βιώσιμη μορφή μόδας όπως προανέφερα και έτσι αντί τα υλικά που περισσεύουν να καταλήγουν στα απορρίμματα, πλέον αποκτούν 2η ζωή και μετατρέπονται σε νέα και πρωτότυπα σχέδια που εκτός των άλλων είναι μοναδικά. Όλη η «Sustainable Collection» βρίσκεται εδώ: Sustainable Collection.

Miss Polyplexi Fasma

Στόχος της Miss Polyplexi τα επόμενα χρόνια είναι να γίνει 100% «sustainable» και «φιλική» προς το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικές ίνες όπως το οργανικό βαμβάκι, το bamboo ή το ξύλο. Ενώ, όραμα μας είναι ακόμα και η εσωτερική επένδυση των τσαντών και των λοιπών αξεσουάρ να αντικαθίσταται σταδιακά από υλικά όπως το Tencel, ο ανακυκλωμένος πολυεστέρας, και άλλα υλικά που έχουν θετικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον.

Ποια είναι τα προσωπικά αγαπημένα σας σχέδια, έως τώρα;

Λατρεύω πολύ την τσάντα-σύμβολο της Miss Polyplexi που έχω ονομάσει «Monaco» και μπορείτε να τη δείτε εδώ: Monaco Bag. Είναι η «must-have», μαύρη τσάντα για την ντουλάπα κάθε γυναίκας δεδομένου ότι συνδυάζεται με όλα τα χρώματα και μπορεί να φορεθεί από το πρωί μέχρι και το βράδυ, όπως και να σταθεί με την ανάλογη ενδυματολογική επιλογή φυσικά, σε όλες τις περιστάσεις.

Ακόμη, αγαπώ πολύ και έχω ξεχωρίσει τις «τσάντες-δίχτυ» (Planet Net Bags), που έχω σχεδιάσει και πλέξει, ειδικά για να μας χρησιμεύουν στα καθημερινά μας ψώνια αντί για πλαστικές σακούλες, ή ακόμα και ως πρακτικές τσάντες που μπορούν να εξυπηρετήσουν κι άλλες ανάγκες, π.χ. αντί για πλαστικά lunch boxes για το γραφείο, τσάντες για tablets, laptops, κ.ά. Μπορεί κάποιος να βρει τα σχέδια και χρώματα εδώ: Net Bag .

Τι πιστεύετε ότι κάνει τις τσάντες σας ξεχωριστές; Ποια είναι η “ταυτότητα” της Miss Polyplexi;

Θεωρώ ότι τα σχέδια και οι συνδυασμοί των υλικών είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τις τσάντες Miss Polyplexi να ξεχωρίζουν. Προσωπικά φροντίζω να δημιουργώ πρωτότυπους συνδυασμούς και να αναζητώ συνέχεια διαφορετικές πρώτες ύλες που θα δώσουν στα σχέδια μου έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Επιπλέον, η άριστη ποιότητα κατασκευής είναι ένα ακόμα πολύ βασικό χαρακτηριστικό που διακρίνει τις τσάντες Miss Polyplexi. Φημίζονται για τη σταθερότητα τους, την αντοχή και την υψηλή αισθητική και αυτές οι τρεις παράμετροι είναι ξεκάθαρα ταυτόσημες με τη μάρκα.

Miss Polyplexi Fasma

Που μπορούμε να βρούμε τις συλλογές Miss Polyplexi;

Όλα μας τα σχέδια βρίσκονται στο website/e-shop misspolyplexi.com. Επιπλέον, τα Social Media του brand είναι τα παρακάτω από όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν και απευθείας αγορές, αφού είναι συνδεδεμένα με το e-shop μας: Instagram και Facebook.

Στο YouTube κανάλι της Miss Polyplexi, θα δείτε τa βίντεο της τελευταίας μας καμπάνιας, καθώς την ίδια την Miss Polyplexi να πλέκει με το βελονάκι της.