Η Stella McCartney είναι μια από τις πιο γνωστές Αγγλίδες σχεδιάστριες μόδας. Εναλλακτικά υλικά, τεχνολογικές καινοτομίες και πίστη στις αξίες της βιωσιμότητας είναι μερικά από τα συστατικά του βιώσιμου brand της.

Η πορεία της Stella McCartney

Γεννήθηκε στο Λονδίνο και έχει δεχτεί σημαντική επιρροή από τη μητέρα της Linda, γνωστή για το έργο της υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων. Η McCartney από νεαρή ηλικία έκανε γνωστό το ενδιαφέρον της για το σχέδιο μόδας, αφού στα 13 της σχεδίασε το πρώτο της jacket. Σπούδασε fashion design στο Central Saint Martins και, λίγο αργότερα, έκανε την πρακτική της δίπλα στον θρύλο της μόδας, Christian Lacroix.

Από εκεί και έπειτα η πορεία της είναι ευρέως γνωστή. “Έχτισε” μια παγκόσμια αυτοκρατορία μόδας. Πέρα από ρούχα, σχεδίασε τη δική της 100% organic σειρά skincare καλλυντικών, κυκλοφόρησε το δικό της άρωμα καθώς και μια ολοκληρωμένη loungewear και lingerie κολεξιόν.

Βιώσιμο όραμα του brand

Αυτό που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό για την Stella McCartney είναι η έντονα βιώσιμη δράση της στη βιομηχανία της μόδας. Στο σχεδιαστικό της έργο έχει υιοθετήσει πλήθος βιώσιμων και αειφόρων παραγωγικών τακτικών σκεπτόμενη το περιβάλλον. Όπως έχει δηλώσει η ίδια, “Κάθε απόφαση που λαμβάνουμε είναι σύμβολο της δέσμευσής μας να καθορίσουμε πως θα είναι το μέλλον της μόδας. Είμαστε πράκτορες αλλαγής.” Με αυτά τα λόγια φρόντισε να κάνει ξεκάθαρη τη βιώσιμη αποστολή του brand της.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Stella McCartney χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά και τακτικές στις συλλογές της. Μερικά από αυτά είναι: το οργανικό βαμβάκι, το χορτοφαγικό δέρμα και φυσικά fur free υλικά.

Καινοτομίες βιωσιμότητας που εισήγαγε η Stella McCartney

Μια από τις καινοτομίες είναι η επένδυση σε χαμηλού αντίκτυπου ανακυκλώσιμα μέταλλα στις αλυσίδες που περιλαμβάνουν οι τσάντες που σχεδιάζει. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μετάλλων και συγκεκριμένα του ορείχαλκου είναι σοβαρές, καθώς μεγάλα ποσοστά ορείχαλκου δεν απορροφούνται από το περιβάλλον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγουν σε πηγές πόσιμου νερού, με κίνδυνο να καταναλωθούν από ζώα ή να φθείρουν τα φυτά.

Άλλη μια καινοτομία, με την οποία βιωσιμότητα και μόδα συνυπάρχουν  στο brand της McCartney, είναι το λεγόμενο Microsilk. Πιο συγκεκριμένα, σε συνεργασία με μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, όλα τα ρούχα από φυσικό μετάξι έχουν δώσει τη θέση τους σε vegan μετάξι. Οι επιστήμονες, μελετώντας τα χαρακτηριστικά στο DNA της αράχνης και των ινών που φτιάχνει, κατάφεραν να δημιουργήσουν το Microsilk. Το συγκεκριμένο υλικό έχει ακριβώς τις ίδιες εξαιρετικές ιδιότητες με το μετάξι δίχως, όμως, να φθείρει τη ζωή των ζώων.

Περισσότερες βιώσιμες πρακτικές

Εκτός από βιώσιμες πρακτικές σε επίπεδο υφασμάτων, η Stella McCartney υποστηρίζει και το σύστημα κυκλικής οικονομίας. Αυτό το επιτυγχάνει προσπαθώντας να μηδενίσει τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα από τα σχέδιά της και να τα αξιοποιεί στο έπακρο.

Επιπλέον, γνωρίζει πως το μέλλον της μόδας βασίζεται στους ανθρώπους. Γι’ αυτό, επιδιώκει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, οι οποίες καλλιεργούν τις δεξιότητές τους, σέβονται και υποστηρίζουν την αξιοπρέπειά τους .

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η Stella McCartney και οι συνεργάτες της λογίζονται ως “πράκτορες αλλαγής”. Πιστεύουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Σε μια αειφόρο και αναγεννητική βιομηχανία μόδας, που θα σέβεται το περιβάλλον και τους ανθρώπους περισσότερο από πριν.

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!