Τα Urban Owl είναι μια ελληνική εταιρεία γυαλιών ηλίου, η οποία κάνει την διαφορά μέσω των πρωτοποριακών και ιδιαίτερων σχεδίων της. Τα γυαλιά σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στην Ελλάδα μέσα από μια χειροποίητη διαδικασία που διαρκεί 3 μήνες. Η παραγωγή τους γίνεται σε εργοστάσιο παραγωγής χειροποίητων γυαλιών ηλίου με την παραδοσιακή Ιταλική μέθοδο. Χρειάζονται 3 μήνεs για να παραχθεί ένα γυαλί Urban Owl και 40 στάδια παραγωγής από 24 τεχνίτες. Η Urban Owl δίνει στο κοινό τη δύναμη να ψηφίσει ποιο σχέδιο θα παραχθεί, ενώ παράλληλα κάνει συνέργειες με σχεδιαστές και δημιουργούς, μέσα από το democratizing eyewear style.

Τι είναι για εσάς η βιώσιμη και ηθική μόδα; Πως την αντιλαμβάνεστε σε προσωπικό επίπεδο;

Στα Urban Owl λειτουργούμε με διαφάνεια και αξιοπρέπεια σε όλο το φάσμα της παραγωγικής μας διαδικασίας. Η παραγωγή μας είναι Ελληνική και ήταν ο σκοπός μας εξ’ αρχής να κατασκευάζουμε τα γυαλιά μας εδώ. Το προσωπικό από το επιχειρηματικό επίπεδο δεν το διαχωρίζουμε, η προσωπική μας ευαισθησία μας οδήγησε να παράξουμε κάτι ακριβότερο αλλά ηθικότερο. Είμαστε η δουλειά μας, βάλαμε τους εαυτούς μας στα Urban Owl.

Ποιο ήταν το κίνητρο σας για να ξεκινήσετε ένα brand που έχει ως αρχή την ηθική και βιώσιμη μόδα; Υπήρξε κάποιος ή κάτι που λειτούργησε ως η έμπνευση σας στην εκκίνηση του brand;

Η φιλία μας και η κοινή μας αγάπη για τα γυαλιά ηλίου ως συλλέκτες ήταν η αρχή όλων και η επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ένα Ελληνικό brand με διεθνείς προδιαγραφές. Από τον σχεδιασμό, την παραγωγή μέχρι το packaging και την εταιρική επικοινωνία.

Ποιος θεωρείτε είναι ο ρόλος των γυαλιών ηλίου στην διαμόρφωση του στυλ μας; ποιο είναι το στυλ της urban owl;

Τα γυαλιά ηλίου μας μεταμορφώνουν! Μπορείς να φοράς ένα τζιν και t-shirt και με ένα statement σχέδιο να δείχνεις μοναδικός/ή. Το στυλ μας είναι new retro, vintage αισθητική με μοντέρνα στοιχεία.

Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής σας, από τι υλικά φτιάχνονται τα γυαλιά;

Τα Urban Owl κατασκευάζονται μέσα σε 3 μήνες από cellulose acetate, που ως υλικό έχει ως βάση το ξύλο. Χρειάζονται 24 τεχνίτες και 40 στάδια παραγωγής για να κατασκευαστούν.

Εκτός από στυλ, τα γυαλιά είναι σημαντικά για την προστασία των ματιών μας. Ποια είναι τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα γυαλιά ηλίου μας για να μας προστατεύουν;

Οι φακοί πρέπει να έχουν προστασία UV 400, στα Urban Owl έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε μεταξύ των οργανικών φακών υψηλής ποιότητας και των high definition, φακών με περισσότερες επιστρώσεις που αναδεικνύουν τα χρώματα και έχουν blue light filter που μπλοκάρει την μπλε ακτινοβολία που εκπέμπει ο ήλιος αλλά και οι οθόνες προσφέροντας πιο ξεκούραστη όραση.

Από την αρχή μας, το Ελληνικό κοινό αγκάλιασε την προσπάθειά μας και την αλήθεια του brand. Μας στήριξαν με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να είμαστε μια βιώσιμη εταιρεία από πολύ νωρίς.

Πολύς κόσμος όταν ακούει ηθική και βιώσιμη μόδα το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι κάτι ξεπερασμένο και βαρετό. Ποια η γνώμη σας για αυτή την αντίληψη που υπάρχει;

Για πολλά χρονιά η αντίληψη που επικρατούσε για το ηθικό ήταν ότι είναι ακαλαίσθητο, πρόχειρο, παρωχυμένο. Δεν ήταν τυχαίο γεγονός αφού η αισθητική ήταν raw και πρόχειρη σαν να μην ένοιαζε τα brands της ηθικής μόδας για το ραφιναρισμένο και το κομψό. Η αλήθεια είναι ότι με την αλλαγή της αισθητικής μεγαλύτερο κοινό βρήκε τη «φωνή» του και μπόρεσε να εξυπηρετηθεί καλύτερα. Σήμερα μπορείς να βρεις εξαιρετικά brands, με τρομερή ποιότητα και εξαιρετική αισθητική που δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με τα μεγάλα brands.

Ποια η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού στην urban owl ως προς το κομμάτι της βιωσιμότητας;

Από την αρχή μας, το Ελληνικό κοινό αγκάλιασε την προσπάθειά μας και την αλήθεια του brand. Μας στήριξαν με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να είμαστε μια βιώσιμη εταιρεία από πολύ νωρίς.

Ποιες είναι οι τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει ως σήμερα ως ένα βιώσιμο και ηθικό brand;

Τα κόστη παραγωγής δεδομένου ότι παράγουμε 300 γυαλιά από κάθε σχέδιο γιατί υπάρχουν μίνιμουμ στην παραγωγή του χειροποίητου γυαλιού, το να είμαστε συνεπείς από καλλιτεχνικής άποψης όσο αναπτύσσεται το brand και να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά στον σχεδιασμό.

Πώς αντιλαμβάνεστε το ρόλο που έχουν brands όπως το δικό σας που υιοθετούν sustainable πρακτικές, σε ένα καταναλωτικό κοινό που δεν είναι ακόμη ώριμο ως προς αυτή την πλευρά της μόδας;

Θεωρώ πως το κοινό βαρέθηκε τα ευτελή υλικά και προτιμά πια να έχει προιόντα που διαρκούν μέσα στον χρόνο. Σήμερα μιλάμε για οργανικό βαμβάκι και ο κόσμος είναι ενήμερος, αυτό είναι αλλαγή.

Τι είναι αυτό που εύχεστε να γνώριζε καλύτερα το καταναλωτικό κοινό για τη βιώσιμη μόδα;

Ό,τι πληρώνεις κάτι παραπάνω αλλά συνεισφέρεις στο να αμείβονται όλοι αξιοπρεπώς.

Τι είναι αυτό που εύχεστε να μπορούσατε να κάνετε περισσότερο γύρω από την ηθική και βιώσιμη μόδα και ποια βήματα ακολουθείτε για να το πετύχετε;

Στην συλλογή μας για το καλοκαίρι του 2021 παρουσιάζουμε ένα νέο υλικό το βιοδιασπώμενο cellulose acetate, είναι ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στη βιώσιμη μόδα. Ευχόμαστε να υπάρχει ανάμεσα στους σχεδιαστές διάδοση της πληροφορίας και κατά επέκταση περισσότερη ενημέρωση του κοινού.