Μποέμ ψυχή, ελεύθερη, αυθεντική και ταυτόχρονα ταλαντούχα, η Βασιλική Ρούσσου είναι μοντέλο, persona της μόδας, και δημιουργός του Marivee House. Μέσα από την συνέντευξη της στο FAS.MA μας συστήνεται από την αρχή και μας ξεναγεί στα μονοπάτια της βιώσιμης μόδας μέσα από την δική της ματιά και το νέο της Project “Upcycle to Wear”.

Ποια είναι η Βασιλική; Αν έπρεπε να εκφράσεις την προσωπικότητα σου μέσα από τέσσερις λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Μποέμ ψυχή, ελεύθερη, άφιλτρη, πράγμα που αγαπώ σε εμένα όμως φοβίζει ή παρεξηγείται…αλλά όποιος δεν το αντέχει, δεν είναι για μένα!

Με αλήθεια, όραμα και σίγουρα ως ταξιδιάρα ψυχή, θέλω να φεύγω, να πετώ! Έχω και μια παροιμία για εσένα, που είμαι ακριβώς εγώ, «όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη!» Αυτό είμαι!

Πότε έγινε η πρώτη σου επαφή με την μόδα; Ποια ήταν τα ερεθίσματα σου ώστε να ασχοληθείς με τον χώρο;

Η πρώτη μου επαφή με τη μόδα είναι σίγουρα τα πρώτα ψώνια της μαμάς μου που θυμάμαι. Αν θες να φτάσουμε τόσο πίσω.. δεν υπήρχε παπούτσι, ρούχο ή make up που να μπαίνει στο σπίτι κι εγώ 3-5 ετών να μην το δοκιμάζω και να μην το ποζάρω!

Πάντα είχα αγάπη και ενδιαφέρον για την μόδα και όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, τον θυμάμαι να δημιουργεί, να μεταποιεί, να βάφει, να ξεβάφει, να σκίζει, να ράβει, να αλλάζει! Και πάντα να πειραματίζομαι με το στυλ και το ντύσιμο μου επηρεασμένη από τα εφηβικά μου πρότυπα και από την παγκόσμια μόδα!

Πάντα ήθελα να διαφέρω, να έχω κάτι που δεν θα το είχε καμία άλλη! Μοναδικό! Αν κάτι δεν έβρισκα στην αγορά, θα το έφτιαχνα εγώ!

Στην πρώτη γυμνασίου, έφτιαξα με τη βοήθεια της μαμάς μου (με την οποία πάντα τα φτιάχναμε όλα μαζί και ήταν αυτή που με επηρέασε θετικά σε όσα πιστεύω!) τα πρώτα μου σκουλαρίκια από κουρελάκια παλιών μου εσωρούχων που αντί να πετάξω, έντυσα με αυτά έναν μεγάλο ασημένιο κρίκο που είχα και έγινε φανταστικός! (η έννοια του upcycling μου είναι αναγκαία και πηγαία από τότε).

Αυτό το σχέδιο το έχω ακόμα σε συλλογές μου, αλλά με μετάξι. Κάπου εκεί κατάλαβα πως με πήγαινε προς τα εκεί η ζωή. Περισσότερο όμως επηρεάστηκα από το μόντελινγκ που είναι πολλά χρόνια στη ζωή μου, και μάλιστα από μικρή ηλικία. Η επαφή μου με την αληθινή μόδα στο εξωτερικό, με κορυφαίους σχεδιαστές και στην Ελλάδα, με όραμα και πραγματική τέχνη, χρώματα, υφές και εικόνες, με έκανε μάλλον να νιώσω βαθιά την δημιουργία και να επιλέξω σιγά σιγά να πάρω αυτό το μονοπάτι που με παρέσυρε με κλειστά μάτια και πολλή αγάπη!

Βασιλική Ρούσσου

Ποια ήταν η έμπνευση σου για το Marivee House;

Το Μarivee είναι οι γυναίκες που βλέπω στο δρόμο, τα κορίτσια που συναντώ και το πώς τις φαντάζομαι!

Θέλω, όταν βλέπω μια γυναίκα να την αναδείξω. Να την πείσω να τολμήσει μεγάλα σκουλαρίκια, έντονα χρώματα, statement κολιέ. Να δει τον εαυτό της όπως θα φανταζόταν αλλά ίσως να μην τολμούσε ή ακόμα και να μην είχε σκεφτεί ποτέ!

Να ζήσει την δική της ιστορία μέσα από την εμφάνισή και τα αξεσουάρ της! Όταν το καταφέρνω αυτό και τις πείθω να φορέσουν ένα από τα κομμάτια μου, χαίρομαι, γιατί τότε ξέρω πως τις έχω κάνει να τολμήσουν, να νιώσουν σίγουρες για τον εαυτό τους, να χαμογελούν!

Έτσι είχα την ανάγκη να έρθω εγώ σε άμεση επαφή με τον πελάτη μου.

Να παρουσιάσω το κάθε προϊόν μου. Να πω την ιστορία, να μιλήσω για αυτό. Να έχουμε το ΣΠΙΤΙ μας, τη φωλιά μας, γι΄αυτό και το house! Παράλληλα, ήθελα να έχω τη δική μου στέγη. Να κάνω πραγματικότητα όλα τα custom-upcycling concept και ιδέες που έχω, αλλά και να μπορούμε να δοκιμάσουμε και να δούμε μαζί μοναδικά one-piece κομμάτια που εμπνέομαι. Να μπορεί ο κόσμος να έρθει να με συναντήσει, να μιλήσουμε, να γνωριστούμε.

Βασιλική Ρούσσου

Πότε ασχολήθηκες πρώτη φορά με την βιώσιμη μόδα; Ποιο ήταν το κίνητρο σου;

Όλα ξεκινούν με το πως βλέπουμε την ντουλάπα μας και τον εαυτό μας σε σχέση με αυτή! Πόσο παίζουμε, πόσο βλέπουμε και πόσο αυτή μας κάνει να σκεφτόμαστε και να νιώθουμε!

Τα ρούχα μας είμαστε εμείς και οι συνήθειές μας. Το ίδιο και ο τρόπος που ψωνίζουμε και ντυνόμαστε. Είναι επιλογή μας!

Για μένα η βιώσιμη μόδα δεν σημαίνει μόνο “Περιβάλλον”. Υπάρχουν πολλά μικρά πραγματάκια που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας μέρα με τη μέρα που ίσως έτσι βάλει ο καθένας μας ένα λιθαράκι για να ζούμε σε ένα καλύτερο πλανήτη! Αυτό που προσπαθώ να πετύχω μέσα από το MARIVEE, είναι κάτι που από πάντα έκανα και κάναμε! Δεν πετάμε τίποτα, και σκεφτόμαστε έξυπνα και δημιουργικά! Βλέπουμε «αλλιώς» τα αξεσουάρ και την ντουλάπα μας!

Στο marivee ξεκινήσαμε από την πρώτη μέρα να εκμεταλλευόμαστε κάθε ύφασμα και υλικό που περισσεύει δημιουργώντας κάτι άλλο, και εγώ σαν Βασιλική ξεκίνησα μια δεκαετία πριν να μεταποιώ τα παλιά μου τζιν ή και να τα “παντρεύω” με άλλα παλιά μου ρούχα!

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ωραίο και δημιουργικό όποτε με κέρδιζε και η ομορφιά του και η μοναδικότητα του σε μια εποχή που το fast fashion είχε ήδη αρχίσει να βασιλεύει από τότε!

Αυτό έφερα στο MARIVEE δειλά δειλά διότι ακόμα ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος με αυτό το θέμα.

Έτσι κάπως πιστεύω πως μπορούμε να σώσουμε τη μόδα, την μοναδικότητα και τους τόνους ρούχων που σχηματίζουν βουνά στις τριτοκοσμικές χώρες του κόσμου!

Έτσι μπορούμε να αλλάξουμε ματιά και αντί να παίρνουμε δέκα ίδια τζιν ή λευκά t-shirt, να παίρνουμε δυο και ποιοτικά! Όπως κάνανε κάποια χρόνια πριν οι περισσότεροι! Αυτό δεν σημαίνει «δεν ψωνίζω», αλλά κάνω styling και ψωνίζω με άλλη ματιά και έξυπνα με βάση την ντουλάπα μου!

Πρόσφατα λάνσαρες το Upcycle to Wear Project με το βλέμμα στραμμένο στην βιώσιμη μόδα. Πες μας λίγα λόγια για αυτό.

Βρίσκομαι στην φάση που έχω ξεκινήσει να μεταποιώ υπέροχα real vintage κομμάτια που τα κάνουμε ακόμα πιο υπέροχα.. με bohemian chic χαρακτήρα, ποιοτικές υφές και όμορφες λεπτομέρειες!

Σίγουρα η μεταποίηση των τζιν μας ανανεώνει την ντουλάπα μας αλλά κυρίως μας αφήνει ζωντανές αναμνήσεις! Αν κάτι το αγαπάμε πολύ και μας θυμίζει στιγμές είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα μας τζιν! Αν δεν μας κάνει…δεν είναι πια in ή ακόμα έχει φθαρεί, μέσω του Upcycle to Wear Project μπορούμε να του δώσουμε ξανά ζωή, μαζί και συναισθήματα! Είναι καλό να κάνουμε upcycling και στις καρδιές μας. Και γενικά! Και Ειδικά αυτή τη χρονιά που κάθε άλλο πάρα αξέχαστη και εύκολη θα μας μείνει.

Βασιλική Ρούσσου Fasma

Τι είναι το upcycling για σένα; Από ποια ματιά το προσεγγίζεις;

Upcycling σημαίνει δημιουργική επαναχρησιμοποίηση. Είναι η διαδικασία μετατροπής υποπροϊόντων, άχρηστων υλικών, άχρηστων ή ανεπιθύμητων προϊόντων σε νέα υλικά ή προϊόντα που θεωρούνται ότι έχουν καλύτερη ποιότητα, όπως καλλιτεχνική αξία ή περιβαλλοντική αξία. (κατά γράμμα) Και για μένα αυτό σημαίνει και είναι κάτι που είτε το έχεις μέσα σου όπως εγώ, για όλα τα πράγματα στη ζωή μου, είτε στο επιβάλλει η εποχή που έρχεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη περιβαλλοντική κρίση ever! Για μένα έμπνευση δεν είναι fairytales, αλλά η ίδια η ζωή, οι ανάγκες, οι αλλαγές, το χρώμα και τελικά η μαγεία της.

Η μόδα ξεκίνησε ως αναγκαία και πάντα θα είναι. Θα είναι ανάλογη των αναγκών και των θέλω μας ως κοινωνία! Για μένα το upcycling αντιπροσωπεύει όλα αυτά!

Τον συνδυασμό της ανάγκης μας για αλλαγή, επαναπροσδιορισμό, αγάπης για τον εαυτό μας και τον τόπο που μας φιλοξενεί, αλλά και της καλλιέργειας της πιο δημιουργικής, αυθεντικής και μοναδικής πλευράς του εαυτού μας! Αυθεντικότητα! Να κάτι που λείπει…

Γι᾽αυτό και όλα τα ραντεβού μας για upcycling γίνονται προσωπικά, custom made και πάνω στην κάθε γυναίκα και στα ξεχωριστά, μοναδικά χαρακτηριστικά της.