Εσύ έχεις παρατηρήσει το πόσο τελικά “μόδα” έχει γίνει το κομμάτι της βιώσιμης μόδας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πιο συγκεκριμένα στο Instagram;

Όλο και περισσότερα άτομα και κυρίως οι λεγόμενοι influencers, έχουν ξεκινήσει να μιλάνε για αυτό, να δείχνουν εταιρίες που το υποστηρίζουν και παροτρύνουν τον κόσμο να κάνει το βήμα προς τη βιωσιμότητα. Βλέπουμε συνεχώς second hand σελίδες, upcycle brands, χειροποίητες εταιρίες με οικολογικά και ανακυκλώσιμα προϊόντα να παίρνουν θέση και να κυριαρχούν, θα λέγαμε. Τα συναισθήματά μου πάνω σε αυτό το θέμα, είναι ανάμεικτα. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μαζί την ‘’μόδα’’ που δημιουργήθηκε στο Instagram σε σχέση με οτιδήποτε sustainable και eco friendly, και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι της μόδας.

Πριν λίγα μόλις χρόνια, τα περισσότερα άτομα δεν ήξεραν καθόλου τι πάει να πει fast fashion. Έτσι πολλά προφίλ στο Instagram εμφανίστηκαν και ξεκίνησαν να αναλύουν αυτό το θέμα, να δραστηριοποιούνται και να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις. Υποστήριζαν ότι η γρήγορη μόδα είναι κάτι που απλά μας προκαλεί πρόσκαιρη χαρά και καλύπτει το υπερκαταναλωτικό κομμάτι του εαυτού μας. Για αυτό και ήρθε η βιώσιμη μόδα, να δείξει έναν εναλλακτικό τρόπο να φέρεσαι στα ρούχα σου. Όπως το να έχεις κάτι ήδη χρησιμοποιημένο που θα το μεταποιήσεις, θα το εκτιμήσεις περισσότερο, ή να είναι φτιαγμένο από βιώσιμα υλικά και φιλικό προς το περιβάλλον.

Ο κόσμος ξεκίνησε να σκέφτεται όχι μόνο τι θέλει εκείνη τη στιγμή, αλλά και να αναρωτιέται: “Τι πάω να στηρίξω με αυτή την αγορά; Από τι είναι φτιαγμένο αυτό που φοράω; Θα διατηρηθεί για χρόνια;” Και ούτω καθεξής. Αυτό, είναι το θετικό κομμάτι του Instagram: η ενημέρωση γύρω από το θέμα της βιώσιμης μόδας και η ευαισθητοποίηση του κόσμου. Το ότι όλο και περισσότερες σελίδες, και εταιρείες ολόκληρες, αλλάζουν και προσπαθούν να αλλάξουν το περιεχόμενό τους και τις πρακτικές τους, σε κάτι πιο ηθικό και βιώσιμο.

Ωστόσο, υπάρχει ένα κομμάτι που προβληματίζει πολλά άτομα, και εμένα μαζί: Κάποια άτομα και εταιρίες αντιμετωπίζουν αυτό το περιεχόμενο σαν να είναι απλά μια “μόδα” που θα περάσει. Το ερώτημα είναι τελικά: Είναι απλά μια “μόδα” όπως οι άλλες, ή έχει έναν απώτερο σκοπό, που θα καθιερώσει πράγματι μια νέα πραγματικότητα; Προσωπικά, θα έλεγα ότι ισχύει το δεύτερο. Υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση, και φυσικά δεν λείπει η υποκρισία κάποιων, που δήθεν υποστηρίζουν τα “πιστεύω” της βιώσιμης μόδας διαφημίζοντας βιώσιμα προϊόντα και εταιρείες με στόχο το κέρδος. Και το βασικότερο: στο Instagram υπάρχει μία πίεση ώστε να είναι όλοι “τέλειοι” και απόλυτα σωστοί, σε όλα. Κανένας δεν είναι αναγκασμένος να αλλάξει τα πάντα σε μια μέρα, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά του. Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί και όσα μπορεί, αφού και οι πιο μικρές αλλαγές μετράνε.

Άρα, όπως καταλαβαίνουμε, μερικές φορές αυτή η μεγάλη εστίαση στη βιώσιμη μόδα και τη βιωσιμότητα γενικότερα, μπορεί να έχει δύο όψεις. Η βιώσιμη μόδα έχει γίνει πράγματι και “μόδα” του Instagram, αλλά ταυτόχρονα μέσα από όλο αυτό, το αντίκτυπο που προκαλεί μπορεί να είναι πολύ θετικό. Αναλόγως, που θα επιλέξεις να ψάξεις και από που θα ενημερωθείς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως δεν είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε κάτι που νιώθουμε ότι δεν μπορούμε. Το να βάλεις στην ζωή σου το sustainability σίγουρα είναι κάτι πολύ θετικό, για το περιβάλλον αλλά και τον ίδιο τον εαυτό σου. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν χρειάζεται να γίνει καταναγκαστικά, με πίεση και με ‘’πρέπει’’. Πόσο μάλλον με το να μιμείσαι άτομα που δεν γνωρίζεις καθόλου (όπως μια ‘’Sustainability influencer’’). Αν αναζητήσουμε, μπορούμε να βρούμε άτομα που το lifestyle τους έχει κοινά στοιχεία με το δικό μας, μπορούμε να συμβαδίσουμε μαζί τους, να ενημερωθούμε και να αλλάξουμε σταδιακά, με τον δικό μας τρόπο. Υπάρχουν τόσες σελίδες πλέον με ρούχα, προϊόντα για το σπίτι, καλλυντικά και ούτε ο καθεξής, που μπορείς να βρεις στο Instagram και να ενημερωθείς για τα πάντα.

Το να αλλάξεις τρόπο ζωής, ίσως μας φαίνεται λίγο τρομακτικό μερικές φορές. Σίγουρα χρειάζεται προσοχή από μεριά μας όταν το Instagram μας επηρεάζει, αλλά μήπως τελικά μπορεί να έχει καλή επίδραση πάνω μας, ώστε να κάνουμε κάποιες θετικές αλλαγές; Όπως το να μάθουμε να ζούμε με έναν λίγο πιο βιώσιμο τρόπο. Φυσικά, για να το εμπεδώσω και εγώ η ίδια πλήρως, πρέπει να το ξανά πω στον εαυτό μου σαν υπενθύμιση . Ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις, είναι να ψάξεις και να εμπιστευτείς.

 

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!