Η βιωσιμότητα απασχολεί έντονα το χώρο της μόδας τα τελευταία χρόνια. Όπως κάθε τι καινούριο, εκτός από φανατικούς υποστηρικτές βρίσκει και πολλούς επιφυλακτικούς απέναντι της. Η ελλιπή πληροφόρηση πολλών καταναλωτών, δίνει έδαφος σε μύθους και παρερμηνείες.

Πολλοί νομίζουν ότι βιώσιμη μόδα σημαίνει “ρούχα φιλικά προς το περιβάλλον”. Δεν είναι όμως έτσι, η βιωσιμότητα είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Είναι ένα σύστημα ηθικών αξιών που δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή αλλά σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός ρούχου. Ακόμη, επεκτείνεται και σε ηθικά ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα η εξάλειψη της παιδικής εργασίας και των διακρίσεων στον επαγγελματικό χώρο.

Έχοντας ορίσει της παραπάνω βάσεις, στο παρόν άρθρο καταρρίπτουμε 5 συχνούς μύθους που διαδίδονται γύρω από τη βιώσιμη μόδα, και που φυσικά δεν πρέπει να πιστεύουμε.

Μύθος #1: Δεν χρειάζεται να ψωνίζω από sustainable brands αφού η μόδα δεν βλάπτει το περιβάλλον

Η βιομηχανία της μόδας όχι απλώς βλάπτει το περιβάλλον, αλλά είναι η πρώτη σε σπατάλη νερού και μόλυνση των υδάτων. Χαρακτηριστικά, χρειάζονται 2,7 λίτρα νερό για να φτιαχτεί ένα βαμβακερό t-shirt ενώ για κάθε τόνο υφάσματος που παράγεται, μολύνονται 200 τόνοι νερού. Αν μαζί με αυτά αναλογιστούμε πόσοι τόνοι χημικών λιπασμάτων χρησιμοποιούνται στις φυτείες που παράγεται το βαμβάκι, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για υφάσματα, γίνεται εμφανές ότι η βιομηχανία της μόδας βλάπτει και με το παραπάνω τον πλανήτη.

Μύθος #2: Δεν υπάρχουν αρκετά sustainable brands στην αγορά

Κι όμως υπάρχουν, αρκεί να ξέρεις πού να ψάξεις! Εάν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας προς μία πιο βιώσιμη κατεύθυνση, πάντα υπάρχει τρόπος. Αρχικά, ζούμε στην εποχή του internet και των social media. Ένα απλό research μπορεί να φέρει πίσω εκατοντάδες αποτελέσματα. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά sites και περιοδικά που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με βιώσιμα brands, λίστες και e-shops απ’ όπου μπορούμε να αγοράσουμε ρούχα. Ακόμα, πλέον υπάρχουν πολλά ελληνικά βιώσιμα brands που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά. Ανακάλυψέ τα, στα ηλεκτρονικά τεύχη του περιοδικού μας!

Μύθος #3: Τα βιώσιμα ρούχα είναι πολύ ακριβά

Είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος μύθος γύρω από τη βιώσιμη μόδα. Η αλήθεια είναι πως τα sustainable ρούχα κοστίζουν περισσότερο από εκείνα που αγοράζουμε στις μεγάλες αλυσίδες fast fashion. Όμως, μία βασική αρχή της βιώσιμης μόδας είναι να συνεκτιμάμε την ποιότητα και την ανθεκτικότητα κάθε ρούχου με την αντίστοιχη τιμή του. Έτσι, αν βάλουμε στη ζυγαριά όλες τις παραμέτρους, ένα sustainable κομμάτι προορίζεται να φορεθεί για χρόνια χωρίς να φθαρεί, ενώ ένα αντίστοιχο κομμάτι γρήγορης μόδας θα «βγάλει» το πολύ 1-2 σεζόν.

Και μην ξεχνάμε πως υπάρχει πάντα η οικονομική εναλλακτική να ψωνίζουμε σε εκπτώσεις ή να προτιμήσουμε τα second hand ή vintage ρούχα.

Μύθος #4: Τα βιώσιμα ρούχα δεν είναι ανθεκτικά

Ναι, είναι αλήθεια ότι κανένα ρούχο δεν θα κρατήσει για πάντα. Για αυτό, ψωνίζω βιώσιμα σημαίνει κατά μία έννοια ότι ψωνίζω με σκοπό να αξιοποιήσω τα ρούχα μου για όσο περισσότερο καιρό μπορώ. Η λογική της διάρκειας σε βάθος χρόνου υπάρχει στον πυρήνα των περισσότερων sustainable brands. Προσπαθούν να παράγουν ρούχα ανθεκτικά ή χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν επιπλέον το περιβάλλον.

Μύθος #5: Όσο πιο ακριβό είναι ένα ρούχο, τόσο πιο καλά πληρώνονται οι εργαζόμενοι που το έφτιαξαν

Κάτι που θα έπρεπε να ισχύει με βάση τη λογική αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ένα κομμάτι μέσης ή υψηλής ποιότητας (και αντίστοιχα τιμής) μπορεί να έχει φτιαχτεί στο ίδιο ακριβώς εργοστάσιο με ένα άλλο γνωστής αλυσίδας fast fashion. Αυτό σημαίνει ότι όλα όσα αφορούν τη γραμμή παραγωγής και των μεν και των δε, από τα δικαιώματα των εργαζομένων μέχρι τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν, μπορεί να είναι τα ίδια. Ακόμη, ένα ακριβό ρούχο δεν είναι εγγύηση ότι οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν δίκαια αφού οι αμοιβές είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του συνολικού κόστους παραγωγής.

Καλό είναι να θυμόμαστε πως το να αλλάξουμε συνήθειες και τρόπο ζωής δεν είναι δύσκολο. Είναι μία επιλογή που μας ανοίγει νέους ορίζοντες. Και η βιώσιμη μόδα είναι ακριβώς αυτό: ένας νέος κόσμος καλύτερος για εμάς και τον πλανήτη.

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!