Γύρω από τη συζήτηση για πιο βιώσιμες πρακτικές, ακούμε όλο και πιο συχνά τον όρο “κυκλική οικονομία” στον δημόσιο διάλογο και τα πολιτικά πάνελ . Πως λειτουργεί και σε τι αποσκοπεί, όμως, η κυκλική οικονομία; Τι βλέψεις έχει για τη διαχείριση των φυσικών πόρων, το κλίμα, το περιβάλλον και την ενέργεια; Πώς εφαρμόζεται στην πράξη εντός μιας βιομηχανίας, και ειδικά, στη βιομηχανία της μόδας; 

Τι είναι η κυκλική οικονομία;

Η κυκλική οικονομία είναι ένα καινοτόμο οικονομικό μοντέλο, το οποίο αντιτίθεται στο γραμμικό. Στόχος είναι η αντικατάσταση του γραμμικού μοντέλου παραγωγής “εξόρυξη, παραγωγή, χρήση, απόρριψη”, με έναν πιο αειφόρο κύκλο παραγωγής και χρήσης υλικών και πρώτων υλών. Ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, ανακατασκευή και επιδιόρθωση προϊόντων, μείωση βιομηχανικών αποβλήτων είναι κάποιες από τις βασικότερες αρχές που εμφορείται η κυκλική οικονομία.

Επίσης, σημαντικό κομμάτι της “φιλοσοφίας” της είναι και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα εργοστάσια, με σκοπό να επιτυγχάνεται ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και εξοικονόμηση ενέργειας. Το μοντέλο κυκλικής οικονομίας απευθύνεται σε μεγάλο εύρος προϊόντων, όπως οι ηλεκτρονικές συσκευές, η ένδυση/υπόδηση, τα πλαστικά και τα τρόφιμα.

Fact: Στην ΕΕ, από τους 7,4 γιγατόνους επεξεργασμένων υλικών που παράγονται ετησίως, ανακυκλώνονται, μόλις, περίπου 0,7 γιγατόνοι.

Βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και κυκλική μόδα

Κυκλική οικονομία: το hot trend της εποχής μας!

Είναι γνωστό πόσο ρυπογόνα είναι η βιομηχανία γρήγορης μόδας για το περιβάλλον. Τα συνεχώς εναλλασσόμενα trends απαιτούν ακατάπαυστη, γρήγορη και φθηνή παραγωγή ενδυμάτων, τα οποία έχουν μικρή διάρκεια ζωής, μέχρι να αντικατασταθούν από την επόμενη “τάση”. Η ανάγκη για στροφή σε ένα μοντέλο κυκλικής μόδας είναι επιτακτική. Σύμφωνα με την “κυκλική μόδα”, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα πρέπει να παράγονται από ανακυκλώσιμες και ανακυκλωμένες πρώτες ύλες και ίνες, χωρίς τοξικές ουσίες και βαφές και με την ελάχιστη δυνατή ρύπανση των υδάτων, του αέρα και της γης.

Σημαντικό κομμάτι της είναι η ανακύκλωση των παλιών ρούχων, με σκοπό τη επαναδημιουργία νέας ίνας για την κατασκευή ενός καινούργιου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συνεχίσει ο κύκλος ζωής του και να μην καταλήξει στη χωματερή. Ποιοτικά και προσεγμένα κομμάτια, από ντόπια βιώσιμα υλικά, έρχονται να αντικαταστήσουν τα χαμηλής ποιότητας εφήμερα ρούχα, που αποτελούνται από υψηλά ποσοστά συνθετικών και πλαστικών υφασμάτων.

Fact: Έρευνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδειξαν ότι λιγότερο από τα μισά χρησιμοποιημένα ρούχα συλλέγονται για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Παράλληλα, μόλις το 1% ξανα-μετατρέπεται σε καινούργιο ένδυμα.

Η κυκλική οικονομία σήμερα…

Ο επιχειρηματικός κόσμος αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για την κυκλική οικονομία. Φαίνεται να αφήνει πίσω τη νοοτροπία της γρήγορης παραγωγής προϊόντων με μικρή διάρκεια ζωής και μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ακόμη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η στήριξη των πρωτοβουλιών για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας ενισχύεται διαρκώς από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, μέσω νέων στρατηγικών δράσης.

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!