Η φράση “λιγότερη αλλά πιο ηθική κατανάλωση” συνοψίζει το mindset της βιώσιμης και ηθικής μόδας. Έχει ως στόχο την υιοθέτηση μιας πιο αργής μόδας, στην οποία οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα αλλά πιο ποιοτικά ρούχα. Ρούχα κατασκευασμένα με τρόπο που δεν βλάπτει τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. Παρότι, ίσως, πολλοί να έχουμε ακούσει κάτι από τα παραπάνω, είναι πιθανόν να μας φαίνεται δύσκολο να το εφαρμόσουμε στην πραξη. Πώς, λοιπόν, θα το πετύχουμε;

Τα βασικά κομμάτια

Μία καλή αφετηρία να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, είναι να ξεκινήσετε με την ιδέα των 10 βασικών κομματιών. Ουσιαστικά, πρόκειται για εκείνα τα κομμάτια που μας βγάζουν από τη δύσκολη θέση κάθε φορά που δεν ξέρουμε τι να φορέσουμε. Ταυτόχρονα, μας προσφέρουν πληθώρα συνδυασμών. Είναι ρούχα όπως το κλασικό blazer, to blue jean μας και το white shirt. Μπορείτε, λοιπόν, να ξεκινήσετε να προμηθεύεστε τέτοια διαχρονικά κομμάτια που θα αντέξουν στο χρόνο.

“Ο κανόνας των 3”

Προτού αγοράσετε ένα νέο ρούχο, καλό θα ήταν να αναρωτηθείτε αν μπορείτε να δημιουργήσετε τουλάχιστον 3 διαφορετικά outfits με το συγκεκριμένο ρούχο. Τα 3 outfits είναι το ελάχιστο. Για κάποιους μπορούν τα outfits να είναι 5 ή και παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο, το νέο σας ρούχο θα είναι σίγουρα value for money. Tαυτόχρονα, φορώντας το ξανά και ξανά παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του.

Φτιάξτε το δικό σας moodboard

Μια καλή ιδέα για να κάνετε πιο στοχευμένες και ουσιαστικές αγορές είναι να ξέρετε ήδη τι θέλετε και τι θα σας φανεί χρήσιμο. Θα σας πρότεινα να φτιάξετε έναν πίνακα πάνω στον οποίο θα βάλετε φωτογραφίες από αγαπημένα σας outfits. Εικόνες που σας εμπνέουν ή στυλιστικές επιλογές κάποιου που θαυμάζετε το στυλ του.

Έπειτα, εντοπίστε τι ακριβώς σας τράβηξε την προσοχή σε κάθε λούκ. Μπορεί αυτό να ήταν ένα trenchcoat ή ένα oversized πουκάμισο. Έτσι, στις επόμενες αγορές σας, θα ξέρετε τι κομματια χρειάζεστε, ώστε να εξυπηρετούν το στυλ σας 100%. Επίσης, δεν θα “χάνεστε” μεταξύ των αμέτρητων και ίσως ανούσιων επιλογών.

Αναρωτηθείτε για αυτό που αγοράζετε

Όταν πρόκειται να κάνουμε νέες αγορές, πολλές φορές τυχαίνει να είμαστε αρκετα παρορμητικοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγοράζουμε ρούχα είτε επειδή είναι σε πολύ χαμηλή τιμή είτε επειδή είναι “τάση”. Αντ’ αυτού, μια καλή λύση για να κάνουμε πιο ηθική κατανάλωση είναι να ρωτάμε τον εαυτό μας κάποια πράγματα.

Αναρωτήσου: “Το χρειάζομαι πραγματικά αυτό το ρούχο ή το αγοράζω μόνο και μόνο επειδή είναι τάση;. Θα το αξιοποιήσω αρκετές φορές ή θα το κλείσω στην ντουλάπα μου; Μπορώ να το προμηθευτώ από μια επιχείρηση που σέβεται ανθρώπους και περιβάλλον και όχι από fast fashion; Θα μπορούσα να βρώ το ρούχο αυτό σε κάποιο vintage ή second hand μαγαζι;” Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας για να εξασφαλίσουμε ότι οι αγορές μας θα είναι λιγότερες και πιο ηθικές.

Voila, λοιπόν, κάποιες σκέψεις που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας προς μια λιγότερη και πιο ηθική κατανάλωση για να είμαστε η καλύτερη βερσιόν του εαυτού μας!

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!