Την τελευταία περίοδο η αειφόρος μόδα απασχολεί ολοένα και περισσότερο την βιομηχανία της ένδυσης. Είναι γνωστή για την προστασία του περιβάλλοντος και για τις ηθικές πρακτικές που υιοθετούνται στην αντιμετώπιση των εργαζομένων. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι ακόμη και η οικολογική μόδα μπορεί να συμβάλλει στη ρύπανση των ωκεανών. Αυτό οφείλεται κυρίως στα μικροπλαστικά, που προέρχονται από συνθετικές ίνες (των ρούχων και όχι μόνο) και καταλήγουν στους ωκεανούς. Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο “κρυφός” εχθρός του περιβάλλοντος που βρίσκεται στα ρούχα μας;

Τι είναι τα μικροπλαστικά;

Είναι μίκρα κομμάτια πλαστικού που βρίσκονται στις ίνες των ρούχων μας. Συνήθως, είναι μικρότερα από 5 χιλιοστά και χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη είναι τα πρωτογενή μικροπλαστικά. Είναι πολύ μικρά σωματίδια που περιέχονται σε ρούχα, σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως κρέμες, και σε ελαστικά αντικείμενα. Αποτελούν περίπου το 20%-30% των πλαστικών στους ωκεανούς. Η δεύτερη κατηγορία μικροπλαστικών είναι τα δευτερογενή. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως οι πλαστικές σακούλες και τα μπουκάλια. Περίπου, το 70%-85% των πλαστικών στους ωκεανούς προέρχονται από αυτήν την κατηγορία.

Οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών

Ο ΟΗΕ είχε δηλώσει πως υπάρχουν 51 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια στους ωκεανούς. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της ρύπανσης! Τα μικροπλαστικά συχνά αποτελούν τροφή για ψάρια και άλλους μικροοργανισμούς, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Επιπλέον, μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε φαγητά και ποτά που καταναλώνονται από ανθρώπους. Περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να αποβούν επιβλαβείς για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων. Τα μικροπλαστικά, λοιπόν, βλάπτουν συνολικά, ανθρώπους, ζώα κι ολόκληρο το οικοσύστημα.

Μερικές συμβουλές για τη μείωση των μικροπλαστικών

Τα μικροπλαστικά, που προέρχονται από τα ρούχα, συνήθως καταλήγουν στους ωκεανούς μέσω του πλυσίματος των ενδυμάτων μας στο πλυντήριο. Έτσι, λοιπόν, θα ήταν προτιμότερο:

  1. το πλύσιμο των ρούχων να γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς με αυτόν τον τρόπο είναι λιγότερο πιθανό να απελευθερωθούν οι μικροπλαστικές ίνες
  2. θα ήταν, επίσης, ωφέλιμο να χρησιμοποιείτε “απαλά” για τα ρούχα προϊόντα για τον ίδιο ακριβώς λόγο
  3. μπορείτε να χρησιμοποιείτε ειδικά δίχτυα (όχι πλαστικά) για το πλύσιμο ρούχων, έτσι ώστε οι περισσότερες ίνες να “παγιδευτουν” μέσα σε αυτά
  4. οι χαμηλές στροφές στυψίματος και το στέγνωμα σε φυσικό χώρο (κι όχι σε στεγνωτήριο) είναι λύσεις που συμβάλλουν στην μείωση των μικροπλαστικών ινών
  5. μπορούμε να επιλέξουμε ρούχα με όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικά υφάσματα για να μειωθεί η πιθανότητα να περιέχουν μικροπλαστικές ίνες.

Τα μικροπλαστικά είναι ο αόρατος εχθρός του περιβάλλοντος κι ένα μεγάλο ποσοστό τους βρίσκεται στα ρούχα μας. Όσο περνάει απ’ το χέρι μας, λοιπόν, καλό είναι να προσέχουμε λίγο παραπάνω τα υφάσματα που προτιμούμε αλλά και τον τρόπο που “φροντίζουμε” τα ρούχα μας. Για τον εαυτό μας και για το περιβάλλον!

*We do not own any rights to the cover picture, all rights go to the creator.

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!