Λένε πως η μόδα κάνει κύκλους. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε είναι σίγουρα καιρός για την επέλαση του μινιμαλισμού. Ο μινιμαλισμός, τόσο ως κίνημα στις τέχνες, όσο και ως τρόπος ζωής, υπηρετεί μία συγκεκριμένη αισθητική. Η φιλοσοφία αυτή μας καλεί να επικεντρωνόμαστε σε όσα έχουμε, να τα επανεφευρίσκουμε και να τα ανανεώνουμε με ευρηματικούς τρόπους. Στον κόσμο της μόδας, αυτό μεταφράζεται με τη μεταστροφή από τον κόσμο του «γρήγορου» (fast fashion) σε βιώσιμες και ηθικές επιλογές, σε συνδυασμό με καινοτόμες γραμμές και υλικά. Έχοντας διανύσει όλα τα στάδια του υπερκαταναλωτισμού, ο οποίος έχει επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, ίσως η μόδα είναι πλέον έτοιμη να γυρίσει στα απλά και ουσιώδη.

Το κίνημα του Μινιμαλισμού, από την τέχνη στη μόδα

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να είναι «της μόδας» να μιλάμε για μίνιμαλ αισθητική, για capsules wardrobes και για τη μέθοδο της Marie Kondo, όμως η φιλοσοφία του Μινιμαλισμού δεν είναι κάτι καινούργιο. Ως όρος εμφανίστηκε στους κύκλους των καλλιτεχνών για πρώτη φορά κάπου στα 1960’s, στην προσπάθεια να αποτυπώσουν ρεαλιστικά όσα συνέβαιναν γύρω τους. Πρωτοστάτης του κινήματος ήταν ο Donald Judd, αν και ο ίδιος δεν αποδέχτηκε ποτέ τον όρο. Κατά τον ίδιο, πρόκειται για την «απλή έκφραση μιας πολύπλοκης σκέψης».

μινιμαλισμός

Στον τομέα της μόδας, αντίθετα με όσα μπορεί να αντιληφθεί κανείς με την πρώτη ματιά, ο Μινιμαλισμός δεν έχει να κάνει (μόνο) με την απλότητα. Βασικούς πυλώνες της αισθητικής του αποτελούν η καινοτομία, η ποιότητα και το απλό που δεν είναι, όμως, απλοϊκό. Κύριο μέλημα του σχεδιασμού των ρούχων που μπορούν να χαρακτηριστούν μίνιμαλ είναι η λειτουργικότητα και η διαχρονικότητα.

Το μινιμαλιστικό κίνημα στη μόδα γνώρισε την ακμή του συγχρόνως με τη διάδοση του ανδρόγυνου στυλ, των πρακτικών και δυναμικών ενδυμάτων και των ποιοτικών υλικών. Ειδικά τη δεκαετία του ‘80 η Ιαπωνική μόδα αποθέωσε τον Μινιμαλισμό, με τους Yohji Yamamoto και Issey Miyake να συστήνουν στο ευρύ κοινό μία διαφορετική αισθητική. Σκεφτείτε αποδομημένες ραφές, νέες γραμμές και καινοτόμα υλικά και υφάσματα.

μινιμαλισμός

Yohji Yamamoto Fall/Winter 1996-97

Όλα αυτά, όμως, ανανεώθηκαν με την επέλαση του Maison Margiela. Ο οίκος πρότεινε μία διαφορετική προσέγγιση, με την έννοια του «ωραίου» να επανεφευρίσκεται συνεχώς, ακόμη και σήμερα, μέσω της σχεδιαστικής διάνοιας. Πρόκειται για το νέο μίνιμαλ, το οποίο συνεχώς αλλάζει και εμπεριέχει νέες καινοτόμες πρακτικές. Επίσης, χρησιμοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες στα υλικά και τα υφάσματα.

μινιμαλισμός

Maison Margiela Fall 2019 Ready-to-Wear

Ο μινιμαλισμός σήμερα

Στην εποχή που διανύουμε, η έννοια του μινιμαλισμού εντοπίζεται στην ανάγκη να έχουμε μόνο όσα μας είναι πραγματικά χρήσιμα και ουσιώδη. Ακολουθώντας τις αρχές της ηθικής και βιώσιμης μόδας, κάνουμε τη μετάβαση από την καταναλωτική μανία σε μία πιο ισορροπημένη προσέγγιση της μόδας. 

Δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και η βιώσιμη μόδα τείνει να γίνεται «διαγωνισμός». Πάντα θα υπάρχει κάποιο νέο υλικό φιλικότερο προς το περιβάλλον. Πάντα θα υπάρχει κάποια νέα εταιρεία που διαχειρίζεται καλύτερα τους φυσικούς πόρους. Φυσικά, η βιομηχανία, αποσκοπώντας στο κέρδος, μας προωθεί την επίπλαστη ανάγκη να τα έχουμε όλα.

Σε αυτό το σημείο, μας είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα όσα έχει να προτείνει ο μινιμαλισμός. Σκεφτείτε απλώς πόσο πιο συνετά επέλεγαν τα ρούχα τους οι προηγούμενες γενιές, χωρίς φυσικά να ονομάζουν αυτή τη στάση ζωής με τους όρους που γνωρίζουμε σήμερα.

μινιμαλισμός

Παίρνοντας μερικά παραδείγματα, μπορούμε να μάθουμε πολλά:

  • Το πιο βιώσιμο ρούχο είναι αυτό που έχεις ήδη

Δε χρειάζεται να μπαίνεις στην παγίδα να απορρίπτεις ό,τι έχεις στη ντουλάπα σου από αλυσίδες fast fashion. Πρόκειται για επιλογές που έκανες στο παρελθόν και, αφού δε μπορείς να τις αλλάξεις, μπορείς σίγουρα να τις αξιοποιήσεις καταλλήλως. Το να δημιουργούμε περισσότερα απορρίμματα πετώντας αυτά τα ρούχα και συγχρόνως να κάνουμε νέες αγορές (έστω και ηθικές), σίγουρα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

  • Οι μεταποιήσεις είναι οι καλύτερές σου φίλες

Ρίξε μια ματιά στα ρούχα που έχεις στην γκαρνταρόμπα σου, χωρίς να τα φοράς. Μήπως κάποια από αυτά θα μπορούσαν να γίνουν χρηστικά με μία απλή επιδιόρθωση ή μεταποίηση; Ή μήπως εκείνο το vintage σακάκι, που δεν πήρες επειδή σου ήταν μεγάλο, θα μπορούσε να σου πάει τέλεια με ένα μικρό tailoring;

  • Μην παρασύρεσαι από τα trends

Οι τάσεις της μόδας κινούνται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ξεκινώντας από τα catwalks και φτάνοντας σύντομα στις fast fashion εταιρείες. Όταν κάνεις νέες αγορές, προσπάθησε να αποφεύγεις τα ιδιαιτέρως trendy κομμάτια, καθώς πιθανότατα δεν θα φοριούνται την επόμενη σεζόν. Επένδυσε στο προσωπικό σου στυλ. Έτσι, θα φέρεις τις τάσεις στα δικά σου μέτρα. 

Το σημαντικότερο μήνυμα που πρεσβεύει ο μινιμαλισμός είναι και αυτό που αξίζει να θυμόμαστε: Έχουμε αρκετά. Έχοντας περάσει πολλά χρόνια εγκλωβισμένοι στον υπερκαταναλωτισμό, είναι καιρός να επενδύσουμε στα ουσιώδη. Ποιοτικά υλικά, φτιαγμένα με ηθικό και βιώσιμο τρόπο, όμορφες χρωματικές παλέτες, ρούχα που φοράμε και όχι ρούχα που μας φοράνε. Τι λες, θα το δοκιμάσεις;

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!