Όπως πιθανότατα ήδη γνωρίζεις, η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Το ίδιο ακριβώς μοτίβο παρατηρείται και στον χώρο της μόδας και της αισθητικής. Οι άνθρωποι τείνουμε να επιστρέφουμε σε πράγματα και τάσεις που έχουν αγαπηθεί στο παρελθόν, ενώ συχνά τα επανεφευρίσκουμε. Αυτή η σκέψη με οδήγησε να γράψω αυτό το άρθρο, ώστε να σε παροτρύνω να αντλήσεις έμπνευση από περασμένες δεκαετίες και -γιατί όχι- να τις φέρεις στο σήμερα. Θα ξεκινήσουμε από τη δεκαετία του 1920 και θα φτάσουμε μέχρι τα ‘90s.
1920-1929 (The Roaring ‘20s)

Η δεκαετία του 1920 χαρακτηρίζεται, από σκοπιά αισθητικής, από δύο κύριους παράγοντες: την jazz μουσική και τις συνέπειες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η φιγούρα των γυναικείων ενδυμάτων, σαφώς επηρεασμένη από την ανάγκη για περισσότερη πρακτικότητα, άρχισε να αλλάζει και να κινείται στο ανδρόγυνο στυλ. Οι γραμμές των καθημερινών φορεμάτων και τα υφάσματά τους έγιναν πιο οικονομικά. Κάπως έτσι φτάσαμε στο look γνωστό ως “flapper”, δηλαδή στα φορέματα με ραφές που τοποθετούνταν χαμηλά στη μέση και ποδόγυρους που δεν ακουμπούσαν το πάτωμα.
Συγχρόνως οι γυναίκες ξεκίνησαν να υιοθετούν το κοντό καρέ, σε συνδυασμό με τα γνωστά καπέλα cloche.

1940-1949 (The War Years)

Η μόδα στα ‘40s επηρεάστηκε σε σημαντικό βαθμό, όπως είναι λογικό, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κυρίως στο πρώτο μισό της δεκαετίας, αλλά και μετέπειτα, οι άνθρωποι διάλεγαν τα ενδύματά τους με βάση την πρακτικότητα. Οι σχεδιαστές και οι γραμμές παραγωγής, από την πλευρά τους, δούλευαν με τα περιορισμένα υλικά που υπήρχαν.
Η μεγαλύτερη τάση που μας χάρισαν τα ‘40s παραμένει έως και σήμερα καινοτόμα και διαχρονική. Αναφέρομαι, φυσικά, στο “New Look” το οποίο καθιερώθηκε από τον Christian Dior τον Φεβρουάριο του 1947. Η νέα αυτή φιγούρα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ρούχα που φορούσαν οι γυναίκες κατά τον Πόλεμο. Στρογγυλεμένοι ώμοι, σφιχτή μέση και μακριά, έντονη φούστα ήταν τα χαρακτηριστικά που επανέφεραν το maximal στοιχείο στη μόδα.

1960-1969 (The Swinging Sixties)

Τα ‘60s έφεραν, στα τέλη τους, μία νέα αίσθηση ελευθερίας στη γυναικεία μόδα.
Οι τάσεις της εποχής, παρ’ όλα αυτά, διέφεραν μεταξύ τους. Μπορούμε να τις κατηγοριοποιήσουμε ως εξής:

Κομψά σύνολα, με σιλουέτες παρόμοιες με εκείνες των ‘50s. Σημαντική εκπρόσωπος του στυλ αυτού ήταν η Jacqueline Kennedy.

Νεανικά, fun σχέδια με ανέμελη διάθεση και έμφαση στην ελεύθερη σεξουαλικότητα. Σημαντικό στοιχείο της τάσης αυτής αποτέλεσαν οι μίνι φούστες, που υιοθετήθηκαν από το λεγόμενο “Swinging London”.

Hippie, πολυπολιτισμική αισθητική. Εμφανίστηκαν και διαδόθηκαν το σουέντ, τα καφτάνια και άλλα στοιχεία που δεν υπήρχαν πρότερα στον Δυτικό Κόσμο.
1970-1979 (The “Me” Decade)

… Και μετά ήρθε το glamour! Η δεκαετία του 1970 μας σύστησε τα έντονα χρώματα και prints, με τη διάδοση των ready-to-wear συλλογών.

Στα πρώτα χρόνια των ‘70s, η επιρροή των hippies ήταν ακόμα έκδηλη, με τα χειροποίητα διακοσμημένα ρούχα (crochet, patchwork) να είναι η απόλυτη τάση ακόμη και για τους μεγάλους οίκους.

Όσο λιτά και ανέμελα ήταν τα καθημερινά ρούχα της δεκαετίας, τόσο λαμπερά ήταν τα βραδινά. Το evening wear γνώρισε τεράστια ακμή, με το σατέν, τις παγιέτες και το βελούδο να κυριαρχούν. Μην ξεχνάτε πως ήταν η εποχή της disco και του Studio 54!

Τα ‘70s αποτέλεσαν δεκαετία-σταθμό για τα γυναικεία δικαιώματα. Όσο οι γυναίκες απολάμβαναν περισσότερες ελευθερίες, τόσο το ανδρόγυνο στυλ γινόταν πιο διαδεδομένο. Έτσι, τα παντελόνια και τα κοστούμια ήταν ολοένα και πιο αποδεκτά ως επίσημα, αλλά και επαγγελματικά σύνολα.
1990-1999 (The Grunge Decade)

Τα ‘90s είναι, κατά κοινή παραδοχή, η πιο casual δεκαετία στη μόδα του 20ου αιώνα. Μετά την έκρηξη της δεκαετίας του ‘80, που συχνά τα ρούχα άγγιζαν τα όρια του κιτς, στα ‘90s το ευρύ κοινό στράφηκε στο μινιμαλισμό.

Ήταν, εξάλλου, η εποχή των supermodels, τα οποία συχνά έχαιραν περισσότερης προσοχής και από τις δημιουργίες τις οποίες φορούσαν.

Η πιο αξιομνημόνευτη τάση των ‘90s γεννήθηκε στο Seattle, ενώ μέχρι το 1993 είχε ενταχθεί μέχρι και σε οίκους όπως ο Marc Jacobs. Σκεφτείτε flannel καρό πουκάμισα, φαρδιά τζιν και αρβύλες και για τα δύο φύλα, ενώ συχνές εμφανίσεις έκαναν και τα slip dresses συνδυασμένα με chunky παπούτσια στις γυναίκες.

Στα mid-nineties συναντάμε ξανά πιο κλασσικά θηλυκές σιλουέτες, με τα slip dresses να βρίσκονται στο επίκεντρο σε καθημερινά και βραδινά ντυσίματα.

Έντονη τάση στα τέλη της δεκαετίας ήταν επίσης το «σχολικό» ντύσιμο, με κύρια στοιχεία τα cropped πουλόβερ και μπλουζάκια, τις καρό φούστες και τις knee-high κάλτσες α λα Clueless.
Κλείνοντας αυτή την αναδρομή, αξίζει να επισημανθεί πως σε καμία περίπτωση δε μπορούν να συμπεριληφθούν όλα τα trends του περασμένου αιώνα σε ένα άρθρο. Η μόδα είναι, από την απαρχή της, πολυσυλλεκτική και δε σταματά ποτέ να εξελίσσεται. Αυτό που αξίζει να θυμάστε είναι πως οι τάσεις και οι λεγόμενες «μόδες» δεν είναι ποτέ επιτακτικές. Το πιο σημαντικό για όλους μας είναι να αποκτήσουμε μία σφαιρική εικόνα του πώς κινούνταν η αισθητική τις περασμένες δεκαετίες και ποια ήταν τα άτομα και οι καινοτομίες που την καθόρισαν. Ας λογιστούν όλα αυτά ως έμπνευση για να προχωρήσουμε μπροστά, στα νέα και διαφορετικά!