Το φετινό ψηφιακό Raise your Voice Festival, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 25/04, κατάφερε να ενώσει όλους τους συμμετέχοντες σε ένα κοινό όραμα, αυτό της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και της προστασίας από την κλιματική αλλαγή!

Το Raise Your Voice, φέτος, ύψωσε τη φωνή του για την εμπορία ανθρώπων και την κλιματική αλλαγή. Ένα τριήμερο διαδραστικό φεστιβάλ γεμάτο τέχνη, πολιτισμό, ενημέρωση, συγκίνηση και έμπνευση. Το φετινό σύνθημα, που ήταν “Κάνε τη σύνδεση”,  μας καλούσε να συνδέσουμε τον καθημερινό τρόπο ζωής μας και τις καθημερινές πρακτικές μας με τα φαινόμενα του human trafficking και της κλιματικής αλλαγής, για να καταφέρουμε να έρθουμε πιο κοντά σε αυτά τα ζητήματα και να τα κατανοήσουμε, ώστε να τα ανατρέψουμε.

Πολύπλευρη ανάλυση του human trafficking και πρακτικά εργαστήρια

Διακεκριμένοι/ες ομιλητές/τριες, ακαδημαϊκοί, κρατικοί φορείς, εκπρόσωποι από ΜΚΟ από όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο, συνδέθηκαν και μοιράστηκαν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις ανησυχίες τους. Έτσι, έριξαν φως στα κρίσιμα ζητήματα των θυμάτων εμπορίου και διακίνησης, και ειδικότερα των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως τα παιδιά. Συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα όπως το εργασιακό trafficking, η καταναγκαστική εργασία, τα ασυνόδευτα παιδιά και το εμπόριο ανθρώπων. 

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ήταν και σχολεία, όπου τα παιδιά παρακολούθησαν ειδικά εργαστήρια και panels, σε συνεργασία με το “Χαμόγελο του παιδιού” και εκπαιδευτικούς, που στόχευαν στην ευαισθητοποίηση και την αφύπνισή τους.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το πάνελ σχετικά με τη ψυχοκοινωνική υποστήριξη θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, όπου μας μίλησαν επαγγελματίες από διάφορους φορείς και οργανώσεις, που απευθύνονται στα θύματα αυτά, για τη δραστηριοποίηση και την πολύτιμη αρωγή τους. Ακόμη, πολλοί ειδικοί μας μίλησαν για την κοινωνική ενσωμάτωση των θυμάτων και πως διαχειρίζονται αυτό το κομμάτι της ενδυνάμωσης και υποστήριξής τους.

Μία Κυριακή αφιερωμένη στη βιώσιμη μόδα και την κλιματική αλλαγή

Η Κυριακή ήταν αφιερωμένη στην ανάγκη για βιωσιμότητα στον κλάδο της μόδας και το πως αυτή συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Sustainable σχεδιαστές, ακτιβιστές και ειδικοί συζήτησαν για την διαφάνεια στη βιομηχανία μόδας, την κυκλική μόδα, τη μέθοδο του «upcycling», καινοτόμες οικολογικές πρώτες ύλες και υφάσματα, το greenwashing, την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή ενδυμάτων και πολλά ακόμη σημαντικά θέματα.

Στα workshops ενηλίκων, το @kookoonari μας έδειξε πως να φτιάχνουμε όμορφα πουγκιά από παλιά t-shirts που δεν χρησιμοποιούμε πλέον, φέρνοντας, έτσι, το upcycling στο σπίτι μας!

Το Raise your Voice κατάφερε να μας φέρει πιο κοντά στα φαινόμενα της εμπορίας ανθρώπων και της κλιματικής αλλαγής και να ενημερώσει σφαιρικά για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις. Μέσα από το φεστιβάλ γνωρίσαμε αξιέπαινους οργανισμούς και φορείς με δυναμική συνεισφορά στην καταπολέμηση του human trafficking, καθώς και κορυφαία βιώσιμα brands και σχεδιαστές  που ξεχωρίζουν στον κόσμο της βιώσιμης και ηθικής μόδας. 

Ανυπομονούμε, ήδη, για όλα όσα μας επιφυλάσσει το RYV του χρόνου!

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!