Μπορεί το 2020 να ήταν μία χρονιά που η ανθρωπότητα έζησε τεράστιες εκπλήξεις και ανατροπές (λόγω του covid-19), όμως η North Face αποδείχθηκε μια από τις εταιρείες που είδαν την κατάσταση αυτή ως αφορμή για θετική αλλαγή: λάνσαρε την εφαρμογή Clothes The Loop!

Τα απορρήματα και η κλιματική αλλαγή, αποτελούν χρόνια προβλήματα, εξίσου σημαντικά και αναγκαία προς αντιμετώπιση. Ο χώρος της μόδας έχει αρχίσει να αντιδρά, ενώ γνωστοί οίκοι ενσωματώνουν νέες αλλαγές και σύγχρονα προγράμματα στην στρατηγική τους με έναν και μόνο σκοπό. Μπορείς να φανταστείς ποιος είναι αυτός; Πρόκειται, φυσικά, για την μείωση της ρύπανσης με κυρίαρχο μέσο την βιώσιμη μόδα.

Από τα πρώτα επώνυμα brands που εντάχθηκαν και υιοθέτησαν αυτή την τακτική, ήταν η North Face, η οποία είναι γνωστή για τα υπαίθρια αθλητικά ρούχα της. Εκτός των άλλων, πρόκειται για ένα brand ιδιαίτερα εξοικειωμένο με υψηλές συνεργασίες μόδας, πράγμα που μας αποκαλύπτει και η πρόσφατη “ένωσή” της με την Gucci, για βιώσιμο σκοπό. Αλλά για αυτό θα σας μιλήσουμε άλλη στιγμή. Τώρα στο θέμα μας!

Τι ξεχωριστό έκανε η North Face;

Η North Face, λοιπόν, είναι αρκετά γνωστή για τις δια βίου προσπάθειές της στην μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ξεκινώντας την προσπάθειά της ήδη από το 2016, με το πρόγραμμά της, “Clothes The Loop”. Σίγουρα, δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να αποχωριστούν τα παλιά ρούχα τους ή να αγοράσουν καινούρια, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα παλιά και “άχρηστα” για εκείνους ενδύματα, δεν θα μείνουν ανεκμετάλλευτα. Η North Face ενθαρρύνει τους καταναλωτές να “βάλουν το λιθαράκι τους” στην προστασία του περιβάλλοντος. Και το αντάλλαγμα; Εσύ ανακυκλώνεις ένα παλιό ρούχο/παπούτσι – ανεξάρτητα από την κατάσταση που βρίσκεται – και κερδίζεις -10€ στην επόμενη αγορά σου που υπερβαίνει τα 100€, ή άλλα extra κουπόνια. Φυσικά, βασικός στόχος είναι η προστασία της φύσης και η παράταση της διάρκειας ζωής των ρούχων, αφού μην ξεχνάμε πως για να δημιουργηθεί ένα απλό jean ή T-shirt, ο χρόνος, ο μόχθος και τα υλικά που χαραμίζονται είναι εξίσου σημαντικά. Από όταν ξεκίνησε το “Clothes The Loop”, οι κάτοικοι της Αμερικής έχουν επιστρέψει παραπάνω από 95.000 κιλά ρούχων και υποδημάτων στα καταστήματα του brand, για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση!

Μία πρωτότυπη εφαρμογή

Μάλιστα, το “Clothes The Loop” αποτελεί κομμάτι της STUFFSTR, μιας εφαρμογής που προτρέπει το αγοραστικό κοινό να δωρίσει πράγματα που μπορεί να μην χρειάζεται. Οπότε εσύ κατεβάζεις το app, συγκεντρώνεις τα πράγματα που θέλεις να αποχωριστείς και όταν είσαι έτοιμος, η STUFFSTR θα σε κατευθύνει στο κοντινότερο κατάστημα της North Face. Αν και το περιβάλλον είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα με πολλούς τομείς που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ένα πράγμα που είναι σημαντικό για την εταιρεία, είναι η ικανότητα να ωθεί τα όρια της απόδοσης της καινοτομίας, χωρίς να αποτελέσει εμπόδιο στην αειφορία.

Σε αυτό τον κόσμο, με τα τόσα προβλήματα και δυσκολίες να κυριαρχούν, αν ο καθένας μας ξεχωριστά αφιερώσει λίγα λεπτά από τον χρόνο του για να επιστρέψει ένα ρούχο που δεν φοράει πια, ένα ζευγάρι παπούτσια που δεν του κάνουν, θα έχει κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανος. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα κάνεις ξεκαθάρισμα για να βγάλεις τα χειμωνιάτικα ρούχα και μαζέψεις 1-2 σακούλες ρούχων που δεν χρειάζεσαι πια, τι θα έλεγες να περάσεις μια βόλτα από το κοντινότερο κατάστημα της North Face; Για να πάρεις και το κουπονάκι σου!

 

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!