Ο Οκτώβρης, όπως καθιερώθηκε στην Ευρώπη, είναι μήνας αφιερωμένος στη μαύρη κοινότητα, την ιστορία, την εξέλιξή της και τη συμβολή της στις σύγχρονες τάσεις στη μόδα.

Παρά την, καθώς αποδεικνύεται, μεγάλη συμβολή των μελών της κοινότητας σε κάθε τομέα της κοινωνίας, πολλές φορές η φήμη τους επισκιάζεται. Κάτι τέτοιο, προφανώς, εντοπίζεται και στη βιομηχανία της μόδας. Η μαύροι trendsetters, άρχισαν να δηλώνουν «παρόντες» μόλις τον 19ο αιώνα με την Elizabeth Keckley, την προσωπική μοδίστρα της Mary Todd Lincoln, και με την Ann Lowe, την πρώτη αναγνωρισμένη Αφροαμερικανή σχεδιάστρια, μιας και φιλοτέχνησε το νυφικό της Jackie Kennedy. Καθώς ο 20ος αιώνας διαδέχεται τον προηγούμενο, η μαύρη κοινότητα επηρεάζει αισθητά τις διάφορες τάσεις στο κομμάτι της ένδυσης και υπόδησης.

Ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, την εποχή της Αναγέννησης του Harlem και της ανάπτυξης της αμερικανικής jazz, η μαύρη κοινότητα καθιερώνει τα ριγέ zoot κοστούμια και τα flapper φορέματα. Τα μεταξωτά πουκάμισα και τα brogues παπούτσια που φοράμε σήμερα έχουν εκεί τις ρίζες τους, όπως και τα φτερά, οι πέρλες ή τα καπέλα με μεγάλο γείσο.

Στα μέσα του αιώνα ο Arthur McGee καταφέρνει να γίνει ο πρώτος αφροαμερικανός που διευθύνει ένα από τα παραρτήματα σχεδιασμού της γνωστής εταιρείας Bobby Brooks.

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, η μόδα επηρεάζεται από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις σχετικά με τη μαύρη κοινότητα και από την οργάνωση Black Panther. Οι άνθρωποί της διεκδικούν τα δικαιώματά τους προβάλλοντας την κουλτούρα της ακόμα και στον τρόπο που στόλιζαν τα κορμιά τους. Εκείνους πρέπει να ευχαριστούμε για τα μαύρα δερμάτινα μπουφάν, τα μαύρα ζιβάγκο και τους αντιστοίχου χρώματος μπερέδες (που κάποτε ήταν σε αντιπαραβολή με τους πράσινους του αμερικανικού στρατού). Έκτοτε κυκλοφορούν ως τάση και η χρυσή αλυσίδα στο λαιμό και οι μεγάλοι κρίκοι στα αυτιά.

Την ίδια εποχή κάνει την εμφάνισή του στο διεθνές στερέωμα ο Αφροαμερικανός σχεδιαστής Stephen Burrows και η τεχνοτροπία lettuce hem, ένα νέο zig zag μοτίβο στριφώματος που συναντάμαι πλέον και σε κομμάτια υψηλής ραπτικής.

 

Η κουλτούρα του hip – hop, που εγκαθιδρύθηκε από τη μαύρη κοινότητα της Αμερικής, βάζει την υπογραφή της κάτω από τις τάσεις των δεκαετιών του ’80 και του ’90 που τιμούμε μέχρι και σήμερα. Πρώτο πυλώνα αυτής της περιόδου αποτελούν τα sneakers. Το αθλητικό παπούτσι του 19ου αιώνα αλλάζει τον σκοπό που εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος και γίνεται το σύμβολο της άνεσης. Κοσμούσε και εξακολουθεί να κοσμεί τα κάτω άκρα πολλών μαύρων rapper, ηθοποιών και καλαθοσφαιριστών της μαύρης κοινότητας. Φυσικά, τα αθλητικά παπούτσια ίσως να μην ήταν τίποτα χωρίς τα φαρδιά κορδόνια του ’80 και το «μάγκικο» δέσιμο (από πάνω προς τα κάτω) που καθιέρωσαν οι μαύροι νεαροί. Εκείνη την περίοδο, η μαύρη κοινότητα κάνει τη παρουσία της στη μουσική βιομηχανία, πιο αισθητή από ποτέ.

Την τιμητική τους είχαν, επίσης, και άλλα είδη ρουχισμού και αξεσουάρ όπως οι φόρμες, οι μπασκετικές φανέλες και τα αθλητικά καπέλα. Τα snapbacks, αντίστροφα του κλασικού αθλητικού καπέλου του baseball, έγιναν σήμα κατατεθέν των αφροαμερικανών rapper και των αστέρων της μικρής ή μεγάλης οθόνης (βλέπε Ice Cube και Will Smith αντίστοιχα). Επιπλέον, τα bucket καπέλα αποσπώνται από το ντύσιμο των Ιρλανδών ψαράδων και ενσωματώνονται στις εμφάνισεις των πρεσβευτών της hip hop κουλτούρας. Τα αφρικανικά σχέδια και η logomania είναι print κυρίαρχα εκείνης της περιόδου που εντοπίζονται ακόμα στις τάσεις του «τώρα».

Στην αυγή της νέας χιλιετίας λάμπει το άστρο του Dapper Dan με το πρώτο κατάστημα πολυτελούς μόδας στο Χάρλεμ. Παρέα με τον Virgil Abloh φέρνουν το street style σε επαφή με τα luxury brands και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που χρειαζόμασταν, ενώ δεν είχαμε ιδέα ότι το χρειαζόμασταν. Παιδί αυτού του παντρέματος είναι, ανάμεσα σε άλλα, και η Fenty της Rihanna.

Πώς η μαύρη κοινότητα διαμόρφωσε τις σύγχρονες τάσεις στη μόδα

Φτάνοντας στην τελευταία πενταετία, η μαύρη κοινότητα στηρίζει τις σύγχρονες τάσεις στη μόδα προς τις οικολογικές πρακτικές και συνδιαμορφώνει τις σύγχρονες «πράσινες» τάσεις. Τρανό παράδειγμα αποτελούν μάρκες όπως η AAKS της Akosua Afriyie-Kumi που είναι η πρώτη εταιρεία που μας συστήνει την παραδοσιακή τεχνική ύφανσης της Γκάνα και τις τσάντες από φοίνικες Raffia. Αξιοποιεί, δε, εγχώριους τεχνίτες δημιουργώντας βιώσιμο εργασιακό περιβάλλον και θέσεις εργασίας για τους ντόπιους. Αντίστοιχες εταιρείες που πλαισιώνει η μαύρη κοινότητα είναι οι Mie, Diarrablu, Brother Vellies και Sami Miro Vintage.

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!