Τις μέρες που περνάνε νιώθουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για το περιβάλλον μας, κάτι πιο ηθικό, eco-friendly στις αγορές μας. Όταν ξεκίνησα να σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω για αυτό, ανακάλυψα ότι πραγματικά υπάρχουν πολλές λύσεις για να αντικαταστήσουμε όλοι κάποια πράγματά μας με ηθικά αλλά και eco-friendly. Πάμε να δούμε μαζί κάποια πράγματα που μπορούμε πολύ εύκολα να αντικαταστήσουμε χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δημιουργούμε απορρίμματα. Γιατί φυσικά ας μην ξεχνάμε, ότι μέσα στην έννοια του eco-friendly γενικότερα συγκαταλέγεται και το “Zero Waste”.

Τι μπορείς να κάνεις όταν θέλεις ένα καινούργιο ρούχο;

1. Μπορείς αρχικά να ψάξεις για σιγουριά την ντουλάπα σου και να δεις αν ίσως έχεις κάτι παρόμοιο, που το έχεις ξεχάσει.

2. Ποτέ μην ξεχνάς την μητέρα σου ή τον πατέρα σου: μπορεί να βρεις πολύ ωραία κομμάτια από τα παλιά τους ρούχα, ακόμη και τα τωρινά. Ακόμα και από τον παππού ή τη γιαγιά σου (vintage)!

3. Μπορείς να ψάξεις για second hand σελίδες στο Instagram, στο Depop ή και second-hand μαγαζιά στην περιοχή σου για να βρεις ιδιαίτερα κομμάτια, ποιοτικά και σε καλή κατάσταση.
Tip: Τα μαγαζιά με second hand ρούχα θέλουν ψάξιμο και ενασχόληση, γιατί φέρνουν διαρκώς νέες παραλαβές. Πρέπει να τα επισκέπτεσαι συχνά για να εντοπίσεις κομμάτια που πραγματικά αξίζουν.

4. Βρες γενικότερα πράγματα που βλέπεις ότι σου αρέσουν και αναρωτήσου : Το θέλω πραγματικά; Γιατί το θέλω; Που θα το χρησιμοποιήσω; Είναι πιθανό να καταλάβεις ότι είναι απλώς μια ανούσια επιθυμία και παρόρμηση.

5. Αν πραγματικά χρειάζεσαι κάποιο ρούχο, προτίμησε να το αγοράσεις από ηθικές εταιρείες ρούχων, ελληνικές ή μη, έτσι ώστε να στηρίξεις πιο μικρές επιχειρήσεις. Μπορείς να βρεις πολύ καλές προτάσεις αν ξεφυλλίσεις (ηλεκτρονικά) τα τεύχη του περιοδικού μας! Όλα τα brands που συνεργάζονται με το FAS.MA είναι πρωτότυπα, ιδιαίτερα, πολύ ποιοτικά και πάνω απ’ όλα, ηθικά και βιώσιμα.

Πώς να καθαρίζεις το σπίτι σου με πιο eco-friendly τρόπους;

1. Αρχικά, δεν είσαι αναγκασμένος να αγοράζεις απορρυπαντικά και καθαριστικά με χημικά από την στιγμή που πλέον υπάρχουν co-friendly. Πέρα από αυτά, όμως, μπορείς να καθαρίσεις πολλά πράγματα μόνος σου με ξίδι, σόδα ακόμα και Coca cola! Αυτές είναι μόνο κάποιες ιδέες.

2. Θέλεις να καθαρίσεις τα τζάμια σου; Γιατί να αγοράσεις πανάκι ενώ έχεις σίγουρα τόσα παλιά ρούχα που μπορείς να τα κάνεις ξεσκονόπανα αλλά και να καθαρίζεις τζάμια και επιφάνειες.

3. Αντικατέστησε τα σφουγγαράκια πιάτων με κάτι ίσως δικό σου που θα φτιάξεις ή με κάποια ξύλινη βούρτσα που μπορείς να βρεις. Επίσης, μια όμορφη λύση είναι τα επαναχρησιμοποιούμενα πάνινα σφουγγαράκια.

4. Χρησιμοποίησες φυσικά ξύλινα καθαριστικά. Υπάρχουν τόσα πολλά (φυσικά θέλουν την προσοχή τους για να μην χαλάσουν εύκολα).

Πως μπορείς να κάνεις το Skin care σου/ την περιποίησή μου πιο eco-friendly;

Αρχικά είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό και χρειάζεται πολλή ανάλυση. Κάποια πράγματα που μπορείς άμεσα να κάνεις είναι τα εξής:

1. Πέταξε το πλαστικό μπουκαλάκι για υγρό σαπούνι χεριών και πάρε ένα σαπούνι (λέγεται ότι είναι και καλύτερο). Μπορείς να αγοράσεις ένα γυάλινο δοχείο και να παίρνεις υγρό σαπούνι χύμα. Αλλά σίγουρα ό,τι καλύτερο με λιγότερη συσκευασία.

2. Μην πετάς τα υπολείμματα σαπουνιού σου. Μάζεψέ τα μέσα σε ένα πουγκί και βρέξε το για να βγάλει σαπουνάδα. Μπορείς να πλένεις το πρόσωπό σου με σαπούνι προσώπου και να δημιουργήσεις και τη δική σου μάσκα προσώπου ή να χρησιμοποιείς για ντεμακιγιάζ σαπούνια σε υγρή μορφή (σε γυάλινη συσκευασία).

3. Μπορείς να πάρεις μπατονέτες από μπαμπού ή να αντικαταστήσεις την οδοντόβουρτσά σου με μια μπαμπού! Φυσικά υπάρχουν και άλλες οικολογικές οδοντόβουρτσες, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα από μπαμπού.

4. Χρησιμοποίησε στα μαλλιά σου σαπούνι μαλλιών και όχι τα πλαστικά μπουκάλια σαμπουάν. Κρατάει πολύ περισσότερο και πολλές φορές ένα σαπούνι ισούται με 2 μπουκάλια σαμπουάν.

5. Αντικατέστησε, αν μπορείς και θέλεις, τις κοινές σερβιέτες με πάνινες, με βιοδιασπώμενες ή με τα λεγόμενα menstrual cups.

6. Αποσμητικό; Υπάρχει και σε χάρτινη συσκευασία και είναι τελείως φυσικό!

Τι γίνεται με την τσάντα μου; Όταν είμαι έξω, πώς μπορώ να την κάνω πιο eco-friendly;

1. Χρησιμοποίησε μια πάνινη τσάντα, που μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου για τα ψώνια σου. Έτσι αποφεύγεις να αγοράσεις πλαστικές σακούλες, μειώνοντας την κατανάλωση πλαστικού.

2. Αγόρασε την τσάντα σου από ηθικές εταιρείες, με πανέμορφες τσάντες – πορτοφόλια, που θα σε συνοδεύσουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κάποιες πολύ αξιόλογες και ποιοτικές ελληνικές εταιρείες είναι η 3 Quarters και η Miss Polyplexi.

3. Διψάς; Επένδυσε κάποια χρήματα σε ένα καλό παγούρι, το οποίο θα το έχεις σχεδόν για πάντα. Έτσι, θα μπορείς να γεμίζεις όπου βρεις το νερό ή το ρόφημά σου, χωρίς τύψεις!

4. Τι γίνεται αν θες να τυλίξεις το φαγητό σου; Μπορείς να πάρεις κερομάντηλα, τα οποία θα πάρουν τη φόρμα του φαγητού σου και θα τα χρησιμοποιείς ξανά και ξανά. Ακόμα, μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου πάνινα πουγκιά από ήδη υπάρχοντα υφάσματα. Επίσης, πλέον υπάρχουν και βιοδιασπώμενα χαρτομάντηλα.

5. Μπορείς να αγοράσεις μια πάνινη μάσκα αντί για πλαστική, ή ακόμα και να την φτιάξεις μόνος/μόνη σου.

6. Πας για τον καφέ σου; Ζήτησε να σου τον βάλουν στο παγούρι σου. Αν κάτσεις στην καφετέρια, χρησιμοποίησε ένα δικό σου μεταλλικό καλαμάκι και ζήτα να μην σου φέρουν πλαστικό.

Αυτοί ήταν μόνο ορισμένοι τρόποι για μια πιο eco-friendly καθημερινότητα. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει όποτε το νιώσει ο ίδιος, όποτε θελήσει και σε οποιοδήποτε κομμάτι μπορεί. Κάποιες αλλαγές είναι πιο εύκολες, κάποιες απαιτούν περισσότερη προσπάθεια. Ωστόσο, αν ο καθένας από εμάς κάνει έστω μια – μικρή – αλλαγή στην καθημερινότητά του, αυτό στο σύνολο σίγουρα θα μετρήσει πολύ!

 

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!