Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε, η τεχνολογία βρίσκεται στον πυρήνα όλων των αλλαγών που συμβαίνουν στην κοινωνία μας. Η οικονομία, η πολιτική, ο πολιτισμός και γενικότερα όλες οι πτυχές της ζωής μας έχουν εισέλθει σε μία φάση ριζικής αναδιαμόρφωσης, με την τεχνολογία να παίζει καθοριστικό ρόλο. Και φυσικά η μόδα, ως ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη.

Αρκετές τεχνολογικές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να εξερευνούν τον χώρο της μόδας, ως ένα πιθανό έδαφος για να δοκιμάσουν νέα πρότζεκτ και να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες. Μάλιστα, οι ειδικοί προβλέπουν ότι αυτό το «πάντρεμα» της τεχνολογίας με τη μόδα όχι μόνο θα συνεχίσει αλλά θα πολλαπλασιαστεί μέσα στη δεκαετία που ακολουθεί. 

Πώς, όμως, φτάσαμε στο σήμερα και ποιος είναι ο ρόλος της τεχνολογίας στη σύγχρονη μόδα; Ας τον ανακαλύψουμε μέσα από 4 εντυπωσιακά παραδείγματα.

1. Καινοτόμα υλικά

Οι περισσότερες εταιρείες μόδας ψάχνουν ήδη τρόπους για να παράγουν πιο βιώσιμα προϊόντα. Όμως, αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες, οι οποίες ενδέχεται να έχουν μεγάλο ηθικό κόστος απέναντι στον άνθρωπο και τα ζώα. Κάτι τέτοιο δε συμβαδίζει με το όραμα για μία μελλοντική κοινωνία, όπου ο άνθρωπος θα ζει αρμονικά με το περιβάλλον.

Ως επακόλουθο, μία πιο «οικολογική» προσέγγιση έχει αρχίσει να επεκτείνεται και στον χώρο της μόδας. Πλέον είναι δυνατόν να παράγονται προϊόντα όπως η γούνα, το δέρμα ή το μετάξι χωρίς τη συμβολή των ζώων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η σχεδιάστρια Stella McCartney, που παράγει ήδη αξεσουάρ από υλικά που δεν είναι προϊόντα κακοποίησης ζώων αλλά έχουν κατασκευαστεί σε εργαστήρια. Ένα ακόμη βήμα «καλής θελήσεως» έχει γίνει και από την Adidas. Η γνωστή εταιρεία συνεργάστηκε με την οργάνωση Parley for the Oceans για την παραγωγή limited edition sneakers φτιαγμένων από πλαστικό που συλλέχθηκε από τους ωκεανούς.

Έτσι, είτε πρόκειται για υλικά ανακυκλωμένα είτε προερχόμενα από οργανικές ύλες σύντομα πολλές κολεξιόν μόδας θα είναι βιώσιμες και οικολογικές.

2. 3D Printing

Η ανάπτυξη του καινοτόμου 3D printing τελικά κατέκτησε και τον χώρο της μόδας. Όσο περνά ο καιρός βλέπουμε να εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά αυτή η τεχνολογία. Το 3D printing επιτρέπει στους επαγγελματίες του χώρου να ξεπεράσουν πιθανούς περιορισμούς που είχε το design μέχρι σήμερα. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους δημιουργούς να μετατρέψουν ακόμη και τις πιο απίθανες ιδέες τους σε πραγματικά σχέδια υψηλής αισθητικής και ποιότητας. Επιπλέον, μπορούν να συνδυάζονται διαφορετικά υλικα σε ένα μόνο ρούχο, όπως για παράδειγμα αδιάβροχο ύφασμα μαζί με ελαστικό. Βλέπουμε πως οι επιλογές είναι ατελείωτες και οι σχεδιαστές μπορούν να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους και να πειραματιστούν άφοβα.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο του 3D printing, που αξίζει να αναφερθεί, είναι η ευκολία εξατομίκευσης των ειδών μόδας. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα να δημιουργούνται μοναδικά κομμάτια, προσαρμοσμένα στις επιθυμίες αλλά και τα μοναδικά σωματικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Αυτή η ιδιότητα κάνει τη βιομηχανία της μόδας πιο inclusive από ποτέ. Επιπλέον, δίνει στο κάθε ρούχο περισσότερο αυθεντικό και μοναδικό χαρακτήρα, ζητούμενο από τους περισσότερους σύγχρονους καταναλωτές.

3. Κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης (AI)

Πολλά brands χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών τους, όταν επισκέπτονται ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Ακόμη, το AI βρίσκει εφαρμογή στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, στη δημιουργία προσφορών και εκπτώσεων αλλά και στην εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε δυνητικού πελάτη. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα chatbots και οι οθόνες αφής που συναντάμε σε πολλά καταστήματα.  Χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την εμπειρία καταναλωτή και για να προσφέρουν ιδανικότερες και εξατομικευμένες προτάσεις.

Πάνω απ’ όλα, όμως, το AI παίζει σημαντικό ρόλο στο fashion design. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στους σχεδιαστές να μπορούν να προβλέπουν τις μελλοντικές τάσεις, κάτι που έχει τεράστια σημασία στον χώρο της μόδας που αλλάζει συνεχώς και με γρήγορους ρυθμούς. Ακόμη, έτσι μπορούν να υπολογίζουν καλύτερα και να μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα έχουν οι ενέργειες και τα υλικά που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν. 

Συνεπώς, δεν θα είναι έκπληξη εάν στο -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη βρεθεί στο επίκεντρο του fashion design.

4. Εικονική πραγματικότητα

Ο συνδυασμός ψηφιακής και κανονικής πραγματικότητας είναι μία από τις πιο συναρπαστικές εκφάνσεις της εικονικής πραγματικότητας. Μία διαδεδομένη εφαρμογή της είναι το να δοκιμάζουμε ρούχα εικονικά με μεγάλη ακρίβεια, χάρη στις εξατομικευμένες μετρήσεις των αναλογιών μας. Πρόκειται για μία διασκεδαστική online εμπειρία που κεντρίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι οποίοι μπορούν να «παίζουν», δοκιμάζοντας τα ρούχα πάνω τους πριν τα αγοράσουν. Ταυτόχρονα, η πώληση ψηφιακών ρούχων γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και υιοθετείται από μεγάλους οίκους όπως οι Louis Vuitton και Ralph Lauren.

Μέσα από τα παραπάνω, γίνεται εμφανές ότι μόδα και τεχνολογία προχωρούν παράλληλα, ανακαλύπτοντας δημιουργικούς τρόπους να αλληλεπιδρούν. Σίγουρα το μέλλον πρόκειται να φέρει περισσότερες, ακόμη πιο εντυπωσιακές εξελίξεις που ανυπομονούμε να δούμε!

 

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!