Ξέρεις πού καταλήγουν τα παλιά μας ρούχα; Ξέρεις τι ποσοστό ρούχων ανακυκλώνεται; Γνωρίζεις ποιοι είναι οι πιο βιώσιμοι τρόποι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αποτρέψεις την κατάληξη των ρούχων στις χωματερές; Αν δεν ξέρεις πως να απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να μάθεις για τη ζωή των ρούχων και πως μπορείς να βοηθήσεις.

Στατιστικά σχετικά με κατάληξη των ρούχων στις χωματερές

Μόνο το 15-20% των ρούχων ανακυκλώνεται, με το υπόλοιπο 80% να πετιέται σε χωματερές. Τα ρούχα παραμένουν σε χωματερές πάνω από 200 χρόνια, όπου και γίνεται η αποσύνθεσή τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εκπέμπεται μεθάνιο, ένα βλαβερό αέριο θερμοκηπίου, το οποίο είναι πιο ισχυρό από τον άνθρακα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος, μόνο το 2017 στην Αμερική πετάχτηκαν σε χωματερές 11.15 εκατομμύρια τόνοι ρούχων, σε σύγκριση με 1.7 εκατομμύρια το 1960. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο μέσος καταναλωτής πετάει στα σκουπίδια 70 κιλά ρούχων κάθε χρόνο (Council for Textile Recycling).

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πρέπει να βρούμε λύσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάληξη των ρούχων στις χωματερές. Μερικές από αυτές αναγράφονται παρακάτω.

Αγόρασε λιγότερο και χρησιμοποίησε περισσότερο τα ρούχα που ήδη έχεις

Φυσικά για κάποιον/α που αγαπά να ακολουθεί τα trends, είναι δύσκολο να σταματήσει να αγοράζει καινούργια κομμάτια κάθε χρόνο. Επομένως, αυτό που προτείνουμε είναι τα λεγόμενα ‘clothing swaps events’, στα οποία ανταλλάζεις ρούχα με τις φίλες σου. Mε αυτόν τον τρόπο ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου, χωρίς να αγοράσεις καινούργια ρούχα. Με το να διπλασιάζεις τη ζωή των ρούχων σου, βοηθάς στη μείωση ρύπων από τα εργοστάσια παραγωγής ρούχων κατά 24%.

Επένδυσε στην ποιότητα και σε κλασσικά κομμάτια

Αν σκεφτείς ότι το 26% των ρούχων που πετιούνται οφείλεται στο ότι δε μας αρέσουν πια, καταλαβαίνεις πως μια αλλαγή στον τρόπο που αγοράζουμε είναι απαραίτητη. Φυσικά δεν προτείνουμε να σταματήσεις να αγοράζεις τελείως, αλλά να επενδύεις σε κομμάτια πιο κλασσικά και όχι σε trends, που σε λίγους μήνες θα έχουν εξαφανιστεί. Επίσης, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η ποιότητα των ρούχων, καθώς ρούχα με καλή ποιότητα κρατάνε περισσότερο καιρό σε σύγκριση με ρούχα από fast fashion εταιρείες.

Πούλησε τα ρούχα που δε χρησιμοποιείς πια

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, όταν αποφασίσεις ότι δεν θες πια κάποια ρούχα στην ντουλάπα σου, είναι να προσπαθήσεις να τα πουλήσεις. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές, όπως eBay, Depop, Vestiaire, οι οποίες κάνουν αυτό ακριβώς. Το να τα δωρίσεις στα λεγόμενα ‘thrift shops’ ή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι ο πιο σωστός τρόπος, καθώς πολλά από τα ρούχα αυτά δεν καταφέρνουν να πουληθούν και καταλήγουν πάλι σε χωματερές.

Προτίμησε σχεδιαστές που επενδύουν στην βιώσιμη και ηθική μόδα

Κάνε έρευνα πριν αγοράσεις κάτι. Μάθε ποιοι σχεδιαστές και ποιες εταιρείες δουλεύουν με ανακυκλώσιμα υλικά, ποιοι πληρώνουν σωστά τους ανθρώπους που φτιάχνουν τα ρούχα τους και γενικά ποιοι δουλεύουν σκεπτόμενοι το περιβάλλον. Μερικές εταιρίες που ακολουθούν αυτές τις πρακτικές είναι οι Patagonia, Veja, και σχεδιαστές υψηλής ραπτικής όπως η Stella McCartney.

Φυσικά, η κατάληξη των ρούχων στις χωματερές δεν είναι ένα θέμα που λύνεται μέσα σε μια μέρα. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να περιορίσουμε αυτό το συμβάν. Αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Αν λοιπόν, ο καθένας μας ακολουθήσει αυτά τα μικρά αλλά σημαντικά βήματα, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σταδιακά μια πιο ηθική και βιώσιμη μόδα.

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!