Πώς πρέπει να διαχειριστούμε μια συζήτηση με τους φίλους μας γύρω από τις επιπτώσεις της γρήγορης μόδας; Πως θα καταφέρουμε να περάσουμε το μήνυμα που θέλουμε με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε; Ας δούμε μερικούς τρόπους.

Προσέγγισε το θέμα με σύνεση

Οι καταναλωτικές μας επιλογές και συνήθειες μπορούν να πουν πολλά για εμάς. Επομένως, όταν θέλουμε να μιλήσουμε σε κάποιον για το αντίκτυπο που αυτές έχουν στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται να αγγίξουμε “λεπτά” ζητήματα, που αφορούν διάφορες πτυχές της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς. 

Η καταναλωτική συμπεριφορά καθορίζεται από τον πολιτισμό (επιρροές, πρότυπα, προσλαμβάνουσες κ.α.) , την ψυχολογία του ατόμου, την κοινωνική τάξη, την ηλικία, τις πεποιθήσεις και πολλά άλλα. Όταν, λοιπόν,συζητάμε γι’ αυτό το ζήτημα με φίλους μας, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν όλες αυτές τις παραμέτρους. Έτσι, θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη επίγνωση των λόγων που τους οδηγούν σε εσφαλμένες και απερίσκεπτες αγορές και να εισάγουμε το θέμα μας με περισσότερη ενσυναίσθηση.

Σεβάσου και άκου τους συνομιλητές σου

Ό,τι πιστεύεις και θεωρείς δεδομένο εσύ, δε σημαίνει ότι ισχύει και για τον άλλο! Είναι σύνηθες οι φίλοι σου να βρίσκονται σε άγνοια γύρω από το ζήτημα. And that’s normal! Ακόμα κι αν διαφωνείς κάθετα με τις απόψεις τους, άκουσε ό,τι έχουν να πουν με σεβασμό και προσοχή, χωρίς να διακόπτεις, να χλευάζεις, να υποβιβάζεις τον λόγο τους. Εάν είσαι ανοιχτός να ακούσεις και να συζητήσεις με ηρεμία, να είσαι σίγουρος ότι θα κερδίσεις κι εσύ την προσοχή, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να σε εμπιστευτούν και να τους αλλάξεις γνώμη.

Παρουσίασε την προβληματική σου γύρω από τη γρήγορη μόδα

Παρουσίασε με ξεκάθαρο και λεπτομερή τρόπο τις επιπτώσεις της γρήγορης μόδας στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μίλησε για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, τα επικίνδυνα εργοστάσια στα οποία αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργάτες/τριες, τα τοξικά υφάσματα και χρώματα που χρησιμοποιούνται, την ανεξέλεγκτη μόλυνση του τοπικού οικοσυστήματος και όλα εκείνα τα θέματα που πρέπει να ακουστούν.

Πρότεινε εναλλακτικές επιλογές

Πρότεινε όλες τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν προς αποφυγή της γρήγορης μόδας. Ηθικές εταιρείες, thrifting, ανταλλαγή ρούχων με φίλους, μεταποίηση των ρούχων που ήδη έχουν, είναι κάποιες μόνο από τις επιλογές που μπορούν να υιοθετήσουν,

Πρότεινε τρόπους επιπλέον επιμόρφωσης

Προς ενίσχυση των επιχειρημάτων σου και για την καλύτερη πληροφόρηση των συνομιλητών σου πάνω στο ζήτημα πρότεινε ταινίες, ντοκιμαντέρ, βιβλία, blogs, ακτιβιστικές οργανώσεις, σχετικούς influencers. Θα ενημερωθούν σφαιρικά για το πρόβλημα, θα πάρουν ερέθισμα να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες μόνοι τους και θα εμπνευστούν για έναν πιο βιώσιμο τρόπο κατανάλωσης. Κάποιες επιλογές είναι: 

Η βιώσιμη και ηθική μόδα δεν συνεπάγεται μόνο πιο συνειδητές καταναλωτικές επιλογές. Σημαντικό κομμάτι της είναι και η ακτιβιστική δράση του καθένα μας. Η ευαισθητοποίηση πρέπει, λοιπόν, να αφορά όλους όσους συνηγορούμε υπέρ της ενσυνείδητης παραγωγής ρούχων. Εξάλλου, η αλλαγή θα γίνει μόνο με συλλογική δράση!   

 

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!