Οι μεγαλύτερες αλλαγές στη βιομηχανια της μόδας έχουν συμβεί μετά από σοβαρές κρίσεις και αλλαγές στο περιβάλλον, στην οικονομία, στην πολιτική και στον άνθρωπο. Η πανδημία του COVID-19 ήταν και είναι μια τέτοια συνταρακτική αλλαγή. Επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη βιομηχανία της μόδας και ανέτρεψε τις ισορροπίες. Αλλά πιο πολύ από ο,τιδήποτε επηρέασε και άλλαξε εμάς. Όλα άρχισαν να γίνονται με πιο αργό ρυθμό, ενώ η έννοια της περιποίησης και της ένδυσης έχει πάρει διαφορετική χροιά.

Η καθημερινότητά μου μέσα σε ένα ζευγάρι φόρμες

Προσωπικά, εν μέσω COVID-19 “ξέχασα” πως ήταν να φοράω το αγαπημένο μου jean με το oversized shirt μου. Βλέπετε ήταν η “στολή” μου τις ημέρες που είχα ανάγκη για μια τόνωση της αυτοπεποίθησής μου. Επίσης, ξέχασα πως ήταν να ψάχνω συνδυασμούς για νέα outfits που θα φορούσα σε βόλτες με τους φίλους μου ή σε κάποιο ταξίδι, όπως όλοι μας άλλωστε.

Οι φόρμες και τα loungewear έγιναν το νέο κομμάτι της καθημερινότητας μου. Ποτέ άλλοτε δεν είχα φορέσει τόσες φορμές μαζεμμένες. Το αγαπημένο μου blue jean είχε δώσει την θέση του στην αγαπημενη μου, πλέον, φόρμα.

Η μετάβαση στη βιωσιμότητα

Κάπως έτσι, μέσα σε άνετες και cozy φόρμες και με άπλετο χρόνο στη διάθεσή μου, μέσα στην πρώτη καραντίνα ήρθα πιο κοντά με την έννοια της βιωσιμότητας. Η πανδημία με βοήθησε να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι απέναντι στα ρούχα και στη ντουλάπα μου. Αντιλήφθηκα ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε τεράστια δύναμη και οφείλουμε να τη χρησιμοποιούμε όταν κάποιος μας χρειάζεται.

Εν προκειμένω, κατάλαβα ότι ο πλανήτης και άλλοι συνάνθρωποί μου χρειάζονται (ίσως περισσότερο από εμένα) την αλλαγή που ξεκινούσα εγώ με μένα.Έτσι, αποφάσισα να προσπαθήσω να κάνω πιο συνειδητές επιλογές. Έκανα ξεκαθαρισμα στη ντουλάπα μου, έδωσα ρούχα που δε χρειαζόμουν πλέον, ενώ κάποια άλλα τα μεταποίησα.

Ξεκαθάρισμα της ντουλάπας μου

Η ντουλάπα μου με τον COVID-19 έγινε πιο απλή, πιο χαλαρή, πιο ανθρώπινη. Αποφάσισα να βρω τα very important pieces μου, και γύρω από αυτά να “χτίσω” την γκαρνταρόμπα μου, χωρίς πολλές και άσκοπες αγορές. Απλά, αργά και πιο βιώσιμα βήματα. Η ντουλάπα μου με τον Covid-19 άλλαξε πολύ, αλλά μπορώ να πω ότι ίσως είναι το μόνο πράγμα που ευχαριστήθηκα.

Κάποιες καραντίνες μετά και αρκετά ξεκαθαρισματα στη ντουλάπα, μπορώ να πω ότι μέσα σε αυτήν υπάρχουν κομμάτια που πραγματικά μου αρέσουν και νιώθω άνετα μέσα σε αυτά. Επίσης, είναι πολύ λιγότερα αλλα και πιο ουσιαστικά σε σχέση με πριν. Jeans, oversized πουκάμισα, τα αγαπημένα μου σακάκια και φυσικά κάποιες άνετες φόρμες. Ίσως, τώρα είναι η καλύτερη εποχή να μείνουμε μόνοι με τον εαυτό μας, έχοντας το αγαπημένο μας τραγούδι στη διαπασών και προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μία πιο ζωντανή και ουσιαστική ντουλάπα.

Ο κανόνας των 3 μηνών

Όταν βρέθηκα να περνώ όλες τις ώρες της ημέρας μου στο σπίτι, ξεκίνησα να οργανώνω όλες τις ντουλάπες του σπιτιού μου. Από την κουζίνα μέχρι και το δωμάτιό μου, οι ντουλάπες ήταν σα να πέρασαν απο casting extreme makeover. Φτάνοντας στα ρούχα μου, συνειδητοποίησα πόσα από αυτά δεν είχα φορέσει γιατί τα κρατούσα για μια ειδική περίσταση. 

Σε γενικές γραμμές η ντουλάπα μου είναι αρκετά οργανωμένη και προσπαθώ να κρατώ μόνο κομμάτια που φοράω και μου ταιριάζουν. Έχω σαν κανόνα, ανά 3 μήνες να βλέπω τι δε φόρεσα και να τα βάζω στην κατηγορία “τελευταία ευκαιρία”. Αν δεν τα φορέσω ούτε τότε, συνήθως τα χαρίζω σε φίλες που ξέρω ότι θα τα χαρούν παραπάνω. Μέσα στο 1ο αείμνηστο lockdown χάρη στον COVID-19, έτυχε και δεν είχα κάτι να χαρίσω γιατί είχα κάνει αυτή τη διαδικασία ήδη.

Νέοι δημιουργικοί συνδυασμοί ρούχων

Όμως, παρατήρησα πόσα ρούχα δε φορούσα καθημερινά γιατί ήταν πολύ καλά ή πιο ακριβά ή γιατί είχα συνηθίσει τόσο πολύ το jeans and t-shirt σα στυλ. Μπήκα στη διαδικασία να ξεκινήσω να δοκιμάζω ρούχα που είχα καιρό να βάλω και να τα συνδυάζω με άλλα πιο “basic” κομμάτια της γκαρνταρόμπας μου. Ακόμα και αν δε θεωρείται το απόλυτο mix and match, οι συνδυασμοί που δοκίμασα με βοήθησαν να δω τα ρούχα μου με νέα ματιά, σα να τα είχα μόλις αγοράσει. Αυτή η διαδικασία με έσωσε από το να περάσω τις ώρες μου κάνοντας online shopping.

Φωτογράφιση των ρούχων μου

Έχοντας άπλετο χρόνο να σκεφτώ και να αναλογιστώ κάθε απόφαση που είχα πάρει ποτέ στη ζωή μου, κατέληξα ξανά αγκαλιά με τα αγαπημένα μου ρούχα. Δοκίμασα διάφορους συνδυασμούς, και μαζί με παπούτσια και κοσμήματα έφτιαξα ready to go outfits. Καθιέρωσα κάποια outfits και τα φωτογράφισα, ώστε να τα έχω σε έναν φάκελο στο κινητό μου. Σκέφτηκα ότι αυτό θα μου γλιτώσει πολύ χρόνο και θα έχω τη δυνατότητα να έχω σχεδόν όλη μου τη γκαρνταρόμπα σε φωτογραφίες. Αυτό θα με βοηθήσει και σε μελλοντικά ψώνια για να μην παίρνω items που έχω ήδη. 

Η παραμονή στο σπίτι με βοήθησε να εκτιμήσω όσα έχω, άψυχα και μη. Με βοήθησε να θυμηθώ τον ενθουσιασμό που νιώθω όταν ετοιμάζομαι να βγω. Και ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε όλοι ξανά να το βιώσουμε αυτό με ασφάλεια.

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!