Η βιομηχανία της μόδας φαντάζει στο μυαλό των περισσότερων ως ένας χώρος ελκυστικός, γεμάτος εντυπωσιακά ρούχα, όμορφους ανθρώπους και πολλή λάμψη. Και ως ένα σημείο δεν πέφτουμε έξω, αφού η παραπάνω εικόνα προωθείται ως επί το πλείστων από τα ΜΜΕ. Ωστόσο, η αλήθεια απέχει από αυτή την -σχεδόν παραμυθένια- πραγματικότητα και είναι αρκετά πιο σκοτεινή.

Η γρήγορη μόδα, παρότι κοστίζει λίγα χρήματα στους καταναλωτές, έχει μεγάλο κόστος για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία όσο και για το περιβάλλον. Ο όρος «σύγχρονη δουλεία», όσο σκληρός και αν ακούγεται, είναι μία κατάσταση υπαρκτή, που συντηρείται σε μεγάλο βαθμό από τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Πολλοί καταναλωτές λανθασμένα πιστεύουν ότι η γρήγορη μόδα παράγεται σε χώρες του τρίτου κόσμου, σε βάρος εργαζόμενων που δουλεύουν σε sweatshops. Και παρότι δεν είναι λίγες οι εταιρείες που εφαρμόζουν τις παραπάνω πρακτικές, εκμεταλλευόμενες την ελαστική εργατική νομοθεσία των αναπτυσσόμενων χωρών, η σύγχρονη δουλεία της μόδας, με την έννοια της καταπάτησης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμβαίνει παντού στον κόσμο.

Το human trafficking και η βιομηχανία της μόδας

Μία ιδιαίτερα σκοτεινή πτυχή της σύγχρονης βιομηχανίας της μόδας είναι η εμπορία ανθρώπων (human trafficking). Το Εμπόριο Ανθρώπων είναι ένα ειδεχθές έγκλημα που παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Βρίσκεται στη παραγωγή των προϊόντων και υπηρεσιών που καταναλώνουμε και σε κάθε μορφή καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως σεξουαλική εκμετάλλευση, παιδική εκμετάλλευση, εξαναγκαστική εργασία και εργασιακή εκμετάλλευση, εξαναγκαστική εμπορία οργάνων, εξαναγκαστικοί/παιδικοί γάμοι, έμφυλη βία, παιδιά στρατιώτες, οικιακοί δούλοι.

Το trafficking είναι η τρίτη μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα στον κόσμο, που αποφέρει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στους διακινητές ανθρώπων. Ο τομέας κατασκευής των ρούχων είναι ένας από τους κλάδους όπου σημειώνονται τα περισσότερα περιστατικά αυτού του νοσηρού φαινομένου. Αυτό συμβαίνει διότι η έλλειψη διαφάνειας στις εγκαταστάσεις παραγωγής των ρούχων επιτρέπει στα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων να συνεχίζουν ανενόχλητα το έργο τους.

Πολλές φορές, εταιρείες παραπλανούν τους εργαζόμενους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και μικρά παιδιά, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας. Οι άνθρωποι αυτοί καταλήγουν να εργάζονται για υπερβολικά πολλές ώρες την ημέρα κάτω από άθλιες συνθήκες, έναντι εξευτελιστικών αμοιβών. Όλα τα παραπάνω συχνά γίνονται με την ανοχή των τοπικών αρχών και κυβερνήσεων, ενώ οι υπάρχοντες νόμοι δεν αρκούν για να προστατεύσουν αυτούς τους ανθρώπους.

Πως εμπλέκονται οι μεγάλες εταιρείες μόδας;

Οι περισσότερες πολυεθνικές δεν έχουν πλήρη έλεγχο στην αλυσίδα παραγωγής των ρούχων τους, δίνοντας έτσι έδαφος στην εξάπλωση παράνομων πρακτικών όπως το trafficking, η λειτουργία sweatshops και η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Δεδομένου ότι ο κύκλος παραγωγής ενός ρούχου περιλαμβάνει πολλά στάδια, από τη συλλογή των πρώτων υλών μέχρι την δημιουργία του τελικού προϊόντος, είναι δύσκολο να ελεγχθούν όλα τα ενδιάμεσα στάδια, τα οποία μπορεί να συμβαίνουν σε διαφορετικές χώρες. Συνεπώς, οι παραπάνω παράνομες δραστηριότητες μπορούν να περνούν απαρατήρητες.

Raise your Voice: ένα φεστιβάλ που φέρνει την αλλαγή

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση; Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες αλλαγές σε αυτό τον κόσμο, η γνώση είναι το πρώτο βήμα. Συνεπώς, η ενημέρωση και η επίγνωση της κατάστασης είναι ένα αρχικό στάδιο προς την επίτευξη ενός μεγαλύτερου αποτελέσματος. Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός που επιδιώκει να πετύχει το Raise Your Voice Festival, το πρώτο ψηφιακό φεστιβάλ κατά της εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα.

Τι είναι το Raise Your Voice; Το Raise Your Voice είναι ένα φεστιβάλ όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο υψώνουν τη φωνή τους και επιδιώκουν να βάλουν τέλος στην εμπορία ανθρώπων. Σκοπός του φεστιβάλ είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το αληθινό κόστος που έχει ο τρόπος ζωής μας απέναντι στους άλλους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Επίσης, να φανεί στον κόσμο ότι η αλλαγή είναι εφικτή και εξαρτάται από τον καθένα μας, αρκεί να εργαστούμε μαζί για τη δημιουργία μακροχρόνιων λύσεων. Τέλος, να μην θρηνήσουμε καμία επιπλέον ανθρώπινη ζωή στο βωμό της βιομηχανίας της μόδας και όλοι να κάνουμε τη σύνδεση ανάμεσα στις καθημερινές μας επιλογές και τον αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους μας.

23-25 Απριλίου το φετινό Raise your Voice Festival

Τη φετινή χρονιά, το Raise Your Voice μας προσκαλεί από τις 23-25 Απριλίου σε ένα τριήμερο φεστιβάλ τέχνης και πολιτισμού με το μήνυμα «Κάνε τη Σύνδεση μεταξύ των καθημερινών επιλογών και την Εμπορία Ανθρώπων – Μεταξύ των καθημερινών επιλογών και την Κλιματική αλλαγή».

Για την υλοποίηση του φεστιβάλ συνεργάζονται 54 φορείς ενώ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή Κατά της εμπορίας Ανθρώπων και του Εθνικού Οργανισμού Αναφοράς-Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ας υψώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας ενάντια στην κλιματική κρίση και την εμπορία ανθρώπων. Και ας θυμηθούμε ότι όλοι ενωμένοι έχουμε τη δύναμη να κάνουμε την αλλαγή!

 

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!