Το Reishi είναι το υλικό που ήρθε για να αποτελέσει τη νέα βιώσιμη εναλλακτική στο δέρμα. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της βιομηχανίας της μόδας, παρά τις σημαντικές κινήσεις προόδου, είναι η χρήση του δέρματος ως ένα από τα δημοφιλέστερα υλικά, ακόμη και στις Εβδομάδες Μόδας. Κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το «δέρμα» Reishi, το οποίο αξίζει να έχεις υπόψιν σου ως μία βιώσιμη εναλλακτική. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις για τι ακριβώς πρόκειται, καθώς και ποιοι είναι οι λόγοι που το καθιστούν μία ποιοτική εναλλακτική στο δέρμα.

Η σύνθεση και η παραγωγή του Reishi

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! Πολλά στοιχεία των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει το δέρμα ως υλικό που έχει αξιοσημείωτο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Είναι γεγονός ότι επηρεάζει τόσο την πανίδα όσο και τη χλωρίδα. Οι εναλλακτικές στη χρήση του δέρματος είναι οι εξής δύο:

  • Συνθετικό vegan δέρμα (γνωστές κατηγορίες είναι το PVC και το PU)
  • Φυσικό vegan δέρμα (φτιαγμένο από οργανικά υλικά, όπως τα υποπροϊόντα φρούτων και τα μανιτάρια)

Το Reishi, με το οποίο θα ασχοληθούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος μανιταριού, που έχει τις ρίζες του στην Ανατολή. Αποτελεί, ίσως, την πιο αξιόλογη βιώσιμη εναλλακτική στο δέρμα, από όσες έχουν αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία. Ο τρόπος που φτιάχνεται είναι συγχρόνως απλός ως σύλληψη, αλλά και τρομερά εξελιγμένος ως τεχνογνωσία. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του μυκηλίου, οι ειδικοί «κατευθύνουν» τα κύτταρά του, ώστε να μπλεχτούν μεταξύ τους και οι δεσμοί να σχηματίσουν το τελικό προϊόν. Με τη τεχνική αυτή παράγεται το «δέρμα» Reishi, το οποίο χαρακτηρίζεται και από την αντοχή του ως υλικό. Σε επόμενη φάση της διαδικασίας, το Reishi μπορεί να πάρει το απαραίτητο χρώμα με βαφές φτιαγμένες από λαχανικά. Όσον αφορά στην όψη, τη μυρωδιά και την υφή του, αυτές μοιάζουν εντυπωσιακά με εκείνες του δέρματος.

Γιατί να επιλέξεις το Reishi

Μία εύλογη απορία θα ήταν η εξής: Για ποιο λόγο να επιλέξω το «δέρμα» Reishi, το οποίο σε αυτό το στάδιο είναι ακριβότερο και πιο δυσεύρετο από άλλα vegan δέρματα; Παρακάτω θα βρεις κάποια από τα πλεονεκτήματα που έχει το Reishi ως βιώσιμη εναλλακτική στο δέρμα.

  • Είναι μία εναλλακτική βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον.

Σε αντίθεση με διάφορα συνθετικά δέρματα (π.χ. PVC), τα οποία φτιάχνονται από υλικά με βάση το πετρέλαιο και περιέχουν μικροπλαστικά, το Reishi αποτελείται αποκλειστικά από φυσικά υλικά και παράγεται με τρόπο που λαμβάνει υπόψιν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, είναι πλήρως βιοδιασπώμενο.

  • Δεν απαιτεί χρήση τοξικών χημικών ουσιών

Κατά το τελικό στάδιο παραγωγής των δερμάτινων προϊόντων, χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες τοξικών χημικών, ώστε να επιτευχθεί το λεγόμενο “tan”. Το Reishi, από την άλλη, μπορεί να πάρει το χρώμα και την υφή του από οργανικές βαφές.

  • Μπορεί να παραχθεί κατά παραγγελία

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του Reishi είναι πως το υλικό μπορεί από την αρχή της δημιουργίας του να λάβει τις διαστάσεις και τα σχήματα που επιθυμεί ο σχεδιαστής. Έτσι, θα αποφευχθούν τα περιττά κομμάτια υλικού, που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στα απορρίμματα.

  • Είναι αδιάβροχο και πρακτικό στη συντήρησή του

Ένα από τα βασικά στοιχεία του δέρματος, που προσελκύει τους πελάτες, είναι το γεγονός πως η όψη και η υφή του βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και το Reishi, ενώ συγχρόνως είναι αδιάβροχο. Τα δύο αυτά πλεονεκτήματα το διαφοροποιούν από άλλα vegan δέρματα, τα οποία φθείρονται πιο γρήγορα και ανομοιόμορφα.

Σκέψεις για το μέλλον

Εάν μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από όσα ειπώθηκαν, είναι το εξής: Οι εποχές που το δέρμα αποτελούσε τη μόνη λύση έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ανάμεσα σε άλλες βιώσιμες εναλλακτικές, το Reishi αναδεικνύει το γεγονός πως, με σύμμαχο την τεχνολογία, μπορούμε να διαλέγουμε προϊόντα που παράγονται έχοντας υπ’ όψιν τόσο την ηθική και τη βιωσιμότητα, όσο και την απόδοση και την πρακτικότητα. Και από αυτή την αφετηρία, μόνο ελπιδοφόρα βήματα μπορούν να γίνουν!

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!