Πλησιάζει η ώρα που θα καθίσουμε αναπαυτικά στο αγαπημένο μας σημείο και θα γράψουμε τους στόχους που έχουμε για το νέο έτος. Συνήθως αυτοί οι στόχοι είναι προσωπικοί, επαγγελματικοί, οικογενειακοί και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ο καθένας μας. Τι θα έλεγες να προσθέταμε στους στόχους για το 2021 και κάποιους γύρω από το sustainability;

Στόχος 1: Προσπάθησε να υιοθετήσεις μια low waste καθημερινότητα

Σε πολλούς ανθρώπους το κίνημα του low waste φαίνεται δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο. Αν ανήκεις σε αυτή τη κατηγορία κι εσύ αλλά θέλεις να δεις πως θα το ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου, ξεκίνα με απλά βήματα. Πριν προσπαθήσεις να δεις τι άλλο μπορείς να κάνεις, ώστε να θεωρείσαι low waste consumer, σκέψου ποια πράγματα κάνεις ήδη. Το να παίρνεις δικές σου τσάντες για τα ψώνια σου, να χρησιμοποιείς δικό σου ποτήρι και καλαμάκι για τον καφέ και να παίρνεις από το σπίτι ένα μπουκάλι νερό είναι ήδη σημαντικά βήματα. Μην αποθαρρύνεσαι επειδή δε συμβαίνουν όλα τέλεια ταυτόχρονα. Κάνε μια λίστα με όσα κάνεις ήδη και προσπάθησε να δεις τι άλλο μπορείς να προσθέσεις σταδιακά, ώστε να υιοθετήσεις μια τέτοια καθημερινότητα.

Στόχος 2: Ενημερώσου καλύτερα γύρω από την ανακύκλωση

Αν και η ανακύκλωση είναι στη ζωή μας εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχουν ακόμα μεγάλα κενά ως προς την ενημέρωσή μας. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να μάθεις τη διαφορά των κάδων που συναντάς στο δρόμο και τις επιλογές ανακύκλωσης γύρω από τα ρούχα. Ξεκινώντας από τα ρούχα σου, διάλεξε κομμάτια που δεν μπορείς να χαρίσεις σε άλλους και ξεχώρισέ τα για να τα πας στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης και φορείς. Αυτό τον στόχο μπορείς να τον μοιραστείς και με την παρέα σου, καθώς μπορεί να γίνει και μια διασκεδαστική συνήθεια.

Στόχος 3: Κάνε πιο συνειδητές αγορές

Τη χρονιά που μας πέρασε, το online shopping έγινε μια αναπόσπαστη συνήθεια της καθημερινότητας μας. Υπήρξε υπερκατανάλωση είτε από φόβο είτε για να καλυφθεί κάποιο συναισθηματικό κενό. Μπαίνοντας στη νέα χρονιά μπορείς να θέσεις ως στόχο τις πιο συνειδητές αγορές. Κάνε μια εσωτερική αναζήτηση και δες αν έκανες κι εσύ κάποιες αγορές που τελικά θεωρείς πως δε σου χρησιμεύουν κάπου. Μια πιθανή λύση για το μέλλον είναι να κάνεις πιο συγκρατημένες αγορές και να εστιάζεις σε αυτά που έχεις πραγματικά ανάγκη.

Στόχος 4: Ενσωμάτωσε τη βιώσιμη μόδα στην καθημερινότητά σου

Η βιώσιμη μόδα, πλέον, έχει αποκτήσει το δικό της κοινό και έχει αποδείξει πως ήρθε για να μείνει στη ζωή μας. Μέσα στη νέα χρονιά, προσπάθησε να υποστηρίξεις ηθικά brands και ενσωμάτωσε τη βιώσιμη μόδα στην καθημερινότητά σου. Ό,τι ψώνια θέλεις να κάνεις, προσπάθησε να τα κάνεις με sustainable τρόπους. Τα thrifting μαγαζιά και οι online πλατφόρμες με pre-owned ρούχα σου λύνουν τα χέρια. Μάθε για την οικολογική συνείδηση της εταιρείας που θέλεις να υποστηρίξεις πριν κάνεις μία αγορά.

Οι στόχοι που θέτεις πάντα χρειάζονται μια περίοδο προσαρμογής και μάθησης. Αφιέρωσε χρόνο στο να λάβεις όσο το δυνατόν καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που θέλεις να κάνεις και φτιάξε το πλάνο σου. Το 2021 θα είναι μια sustainable χρονιά για όλους!

 

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!