Ο Παντελής Μάκκας, visual artist και video designer, μας ξεναγεί στον κόσμο του Streets Of Athens, ερευνητικού καλλιτεχνικού design project που μετατρέπει διαφημιστικά banner σε σύγχρονες, ανθεκτικές βιώσιμες τσάντες.

Τι είναι το Streets Of Athens;

Tο Streets Of Athens είναι ένα ερευνητικό καλλιτεχνικό design project που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με σκοπό την αξιοποίηση διαφημιστικών banner που έχουν αποσυρθεί και τη μετατροπή τους σε μοναδικές, ανθεκτικές, χειροποίητες, μοντέρνες τσάντες, βοηθώντας έτσι στη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου κύκλου ζωής προϊόντων. Μέσα από την επαναχρησιμοποίηση του υλικού δημιουργείται ένα προϊόν υψηλότερης ποιότητας και αξίας από το πρωτότυπο.

Streets of Athens Fasma

Ποιο ήταν το κίνητρο σου να ξεκινήσεις το Streets Of Athens;

Μου αρέσουν πολύ οι βόλτες στα παζάρια, να ξεθάβω παρατημένους “θησαυρούς” και να τους δίνω μια δεύτερη ευκαιρία. Σε μία από τις βόλτες μου στο παζάρι του Βοτανικού, ανακάλυψα ένα διαφημιστικό banner πολύ μεγάλων διαστάσεων από ένα πανηγύρι στην βόρεια Ελλάδα. Την περίοδο εκείνη σχεδίαζα κάποια ρούχα φτιαγμένα από 35μμ φιλμ από την ταινία του Κουτσομύτη “Ο κλοιός” που επίσης είχε αγοραστεί σε παζάρι. Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω και κάποια ρούχα από αυτό το υλικό. Τα ρούχα αυτά δεν είναι βέβαια προς εφαρμογή αλλά μόνο σαν καλλιτεχνικά έργα. Δουλεύοντας λοιπόν με αυτό το υλικό του banner κατάλαβα την δυναμική του και την αντοχή του, και κάπως έτσι έγινε η πρώτη τσάντα.

Τα διαφημιστικά banner είναι μία ιδιαίτερα πρωτότυπη πρώτη ύλη. Γιατί την επέλεξες; Ποια τα πλεονεκτήματά της;

Το banner είναι κατασκευασμένα για εξωτερική χρήση, φτιαγμένα από PVC. Είναι πολύ ανθεκτικά στην χρήση και πλένονται στο πλυντήριο. Το μέσο όρο χρήσης τους στους δρόμους της Αθήνας είναι μερικές ημέρες και μετά δυστυχώς πετιούνται. Το PVC είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί με αποτέλεσμα μόλις το 10% να ανακυκλώνεται στην Ελλάδα. Επέλεξα να τα χρησιμοποιήσω για να τους δώσω μία δεύτερη ευκαιρία χρήσης πριν καταλήξουν σε κάποια χωματερή…

Η Darya σε αποκλειστικ΄ή συνέντευξη για τη βιώσιμη μόδα

Οι τσάντες του Streets Of Athens είναι upcycle προϊόντα. Τι είναι για σένα η βιώσιμη και ηθική μόδα;

Η βιώσιμη μόδα σαν όρος υπάρχει πάνω από δέκα χρόνια και πιστεύω πως είναι μία από τις σημαντικότερες και πιο ελπιδοφόρες τάσεις της μόδας. Προσωπικά νομίζω είναι ο μόνος τρόπος διαφυγής της Μόδας για το μέλλον. Πρέπει να μειώσουμε το αποτύπωμά μας στην φύση, να καταναλώνουμε πολύ λιγότερο, να επιλέγουμε πιο βιώσιμα υλικά, να ανακυκλώνουμε (και να κάνουμε upcycling) και γενικά να αποκτήσουμε μια πιο υπεύθυνη στάση όσο αφορά την αγορά των ρούχων μας.

Πότε και πώς έγινε η πρώτη σου επαφή με την βιώσιμη μόδα;

Ως φοιτητής στην Ολλανδία έμαθα από πολύ νωρίς τα second hand stores που για εμένα ήταν η αρχή του να σκέφτομαι για τη βιώσιμη μόδα και τη δεύτερη ευκαιρία.

Streets of Athens Fasma

Από που αντλείς έμπνευση για τον σχεδιασμό των προϊόντων;

Ευτυχώς από έμπνευση έχω αστείρευτη…μερικές φορές αυτό δεν είναι και πολύ καλό, μιας και πολλές ιδέες ξεχνιούνται σε κάποιο συρτάρι.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν το Streets Of Athens;

Upcycling, handmade, cut by hand, unique, design project

Η Darya σε αποκλειστικ΄ή συνέντευξη για τη βιώσιμη μόδα

Που μπορούμε να σας βρούμε;

Αυτή την στιγμή οι τσάντες του Streets Of Athens είναι μόνο για χονδρική πώληση και πάντα σε συνεργασία με οργανισμούς που έχουν την πρώτη ύλη.

Θα βρείτε τσάντες στο πωλητήριο του Εθνικού Θεάτρου, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από τα banner των παραστάσεων. Λόγω της πανδημίας δεν έχουν μπει ακόμα σε κάποιο πωλητήριο, αλλά σύντομα θα μπορείτε να τις βρείτε και να τις παραγγείλετε μέσω του προσωπικού μου website https://www.pantelismakkas.com/sreetsofathens