Πλησιάζουν οι γιορτές και περιμένεις με ανυπομονησία το γιορτινό κλίμα; Εύχεσαι να σε συνεπάρει και να σε βοηθήσει να ξεχαστείς από την αβεβαιότητα που ζούμε. Ξεκινάς σιγά σιγά με το να στολίζεις το σπίτι και να σκέφτεσαι τις Χριστουγεννιάτικες βόλτες, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες για φέτος. Μέσα σε όλη τη διαδικασία των γιορτών, είναι πιθανό να σκέφτεσαι και τη γκαρνταρόμπα σου ή ακόμη και τα δώρα που θέλεις να κάνεις σε αγαπημένα πρόσωπα. Αν ένας στόχος σου για το νέο έτος είναι να κάνεις πιο βιώσιμες αγορές, ο οδηγός παρακάτω θα σε βοηθήσει να έχεις το απόλυτο sustainable Christmas.

Δεν είναι απαραίτητο να ψωνίσεις νέα ρούχα για τις γιορτές!

Μια συχνή παγίδα, που μπορεί να υπάρξει τη περίοδο των γιορτών, είναι η ανάγκη να ανανεωθεί η γκαρνταρόμπα, εφόσον υπάρχουν γιορτινές εξορμήσεις και συναθροίσεις. Μια συνήθεια μπορεί να είναι να κάνεις μια βόλτα στα μαγαζιά για να αγοράσεις ένα φόρεμα ή ένα ζευγάρι παπούτσια, που μετά τις γιορτές μπορεί να καταλήξει στο πίσω μέρος της ντουλάπας σου. Δεν είναι απαραίτητο να ψωνίσεις νέα ρούχα για τις γιορτές. Εφόσον οι φετινές γιορτές θα έχουν διαφορετική χροιά, είναι μια καλή ευκαιρία να αποστασιοποιηθείς από τις fast fashion αγορές. Ακόμα κι αν γιορτάσεις τα Χριστούγεννα σε μικρό κύκλο, διάλεξε παλαιότερα κομμάτια της ντουλάπας σου και προσπάθησε να τα ανανεώσεις κάνοντας έξυπνους συνδυασμούς. Θα δεις με άλλο μάτι τα ρούχα που ήδη έχεις και θα έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την αποφυγή των fast fashion αγορών.

Τα δώρα είναι συμβολικά και πράγματι η κίνηση είναι που μετράει

Σίγουρα μια εύκολη λύση για δώρο Χριστουγέννων είναι μια μπλούζα ή ένα ζεστό πουλοβεράκι από επώνυμο κατάστημα, που θα συνοδεύεται από κάρτα αλλαγής. Σίγουρα το να πάρεις ένα ρούχο από second hand μαγαζί ή online πλατφόρμες, δυσκολεύει το κομμάτι της αλλαγής και της επιστροφής. Σε πρώτη φάση μπορείς να ενημερωθείς για το ποια μαγαζιά δέχονται αλλαγή προϊόντος ή επιστροφή χρημάτων. Αν ψωνίζεις για κάποιον που γνωρίζεις και κατά συνέπεια γνωρίζεις τις προτιμήσεις του στα χρώματα και στα υφάσματα είναι ευκολότερο να πάρεις και κάτι που τελικά θα του αρέσει. Όμως, υπάρχουν και sustainable δώρα τα οποία δεν ανήκουν στην κατηγορία των ρούχων. Υπάρχουν second hand βιβλία, stylish έπιπλα και διακοσμητικά χώρου. Τα δώρα είναι συμβολικά και η κίνηση είναι που μετράει.

Βιώσιμες επιλογές για sustainable Christmas

Τα φετινά Χριστούγεννα μπορεί να αποδειχθούν επιμορφωτικά. Αν η οικογένειά σου και οι κοντινοί σου φίλοι σε ρωτήσουν τι δώρο θα ήθελες για τις γιορτές, μπορείς να δώσεις τα ακόλουθα tips. Ενημέρωσέ τους  ότι προτιμάς βιώσιμες επιλογές για να πετύχεις sustainable Christmas. Μοιράσου τις σκέψεις σου να κάνεις κάποιες αλλαγές στις αγορές σου και στα ρούχα που φοράς. Ακόμα και αν η ευγένειά σου δεν σου επιτρέπει να ζητήσεις κάτι συγκεκριμένο, μπορείς να δώσεις κάποια παραδείγματα προς αποφυγή. Ενδεχομένως, είναι πιο εύκολο να αναφέρεις κάποια μαγαζιά ή brands από τα οποία δε θα ήθελες να σου φέρουν δώρο. Εξέφρασε την επιθυμία σου για κάτι διαφορετικό χωρίς να περιορίσεις τις επιλογές των άλλων. Επιπλέον, είναι μια καλή ευκαιρία να τους ενημερώσεις ότι υπάρχουν κι άλλες επιλογές γύρω από τη βιώσιμη μόδα. Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να προτείνεις second hand μαγαζιά ή brands που σέβονται το περιβάλλον και είναι κομμάτι της ηθικής μόδας.

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!