Σκέφτεσαι συχνά τις επιλογές που κάνεις γύρω από τη βιώσιμη μόδα; Νιώθεις ικανοποίηση με τις αλλαγές που έχεις κάνει προς αυτή τη κατεύθυνση; Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν για να υιοθετήσεις έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής και συγκεκριμένα ως προς τη μόδα. Όμως, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι κι αυτός ο τομέας θέλει χρόνο. Παρακάτω, λοιπόν, θα συζητήσουμε για το αν το sustainable fashion και η τελειότητα πάνε μαζί τελικά.

Όρισε ένα περιθώριο προσαρμογής

Αν έχεις μπει στη διαδικασία να εφαρμόσεις πιο sustainable πρακτικές στην καθημερινότητά σου, σίγουρα θα έχεις αντιμετωπίσει αντικειμενικές δυσκολίες. Είτε προσπαθείς να ακολουθήσεις ένα zero waste lifestyle ή προσπαθείς να αποφύγεις το fast fashion, το μόνο σίγουρο είναι πως δε γίνεται να είναι όλα τέλεια εξ αρχής. Από τη στιγμή που επέλεξες να κάνεις μια συνειδητή αλλαγή όπως αυτή, είναι σημαντικό να οριοθετήσεις ένα περιθώριο προσαρμογής. Αυτό θα σε βοηθήσει να κάνεις σταδιακές αλλαγές και να μπορέσεις να δεις τι δουλεύει καλύτερα για σένα. Επίλεξε να κάνεις μικρά και εύκολα βήματα στην αρχή, ώστε να δεις άμεσα τα αποτελέσματα που θέλεις. Ακόμα κι αν απογοητευτείς, έχοντας το περιθώριο προσαρμογής, θα νιώσεις ασφάλεια για να συνεχίσεις την προσπάθεια.

Ενημερώσου από τα κατάλληλα άτομα ή πλατφόρμες

Πριν ενσωματώσεις πλήρως τη βιώσιμη μόδα στη ζωή σου, ενημερώσου για το τι ακριβώς σημαίνει και πως θα την εξασκείς στη καθημερινότητά σου. Υπάρχουν άρθρα, ντοκιμαντέρ, κανάλια στο YouTube και άλλα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μπορούν να σε καθοδηγήσουν. Επικοινώνησε με άτομα που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με σένα και κάνε ερωτήσεις που πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσουν. Το πιο πιθανό είναι πως κι εκείνοι στο ξεκίνημά τους θα αντιμετώπισαν παρόμοιους ενδοιασμούς. Δε χρειάζεται να απομονωθείς για να κάνεις στροφή προς τη βιώσιμη μόδα. Ενημερώσου από τις κατάλληλες πηγές για να πάρεις τις απαραίτητες γνώσεις και πληροφορίες.

Επιβράβευσε τον εαυτό σου!

Εφόσον ο δρόμος προς το sustainable fashion δε συνοδεύεται τελικά από την τελειότητα, είναι σημαντικό να γιορτάζεις κάθε μικρή νίκη που πετυχαίνεις. Αν κάνεις σταδιακά βήματα προς την επίτευξη της βιωσιμότητας, κάθε βήμα που καταφέρνεις είναι εξίσου σημαντικό. Σε πρώτη φάση, το ότι αποφάσισες να ενημερωθείς ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος να κάνεις αγορές χωρίς να επιβαρύνεται παραπάνω το περιβάλλον είναι μεγάλη νίκη. Η επιβράβευση μπορεί να μη συνοδεύεται από κάποιο υλικό αγαθό. Ίσως, ένα ειλικρινές μπράβο να είναι αρκετό για σένα να συνεχίσεις.

Το τέλειο είναι μια πολύ ωραία ιδέα αλλά στο τέλος παραμένει ιδέα. Για τον καθένα, το τέλειο μπορεί να έχει διαφορετική εικόνα. Θεώρησε την προσπάθεια και τη διάθεσή σου αρκετά μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση του sustainable fashion. Μην ξεχνάς, επιβράβευσε τον εαυτό σου. Κάνεις το καλύτερο που μπορείς!

Η ανάγκη για τελειότητα συνοδεύεται από πίεση και αμφιβολία. Η αλλαγή, που σκοπεύεις να κάνεις, μόνο καλό θα κάνει σε σένα και στο περιβάλλον. Μην κρίνεις τον εαυτό σου για την προσπάθεια ούτε για αυτά τα οποία μπορεί να θεωρείς λάθη. Θέλεις αυτό που κάνεις να έχει διάρκεια, δεν είναι ένα quick fix. Δες ποιες αλλαγές μπορείς να κάνεις άμεσα και σχετικά εύκολα και συνέχισε με τις απαραίτητες προσαρμογές.

 

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!