Μόλις τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της μόδας εμφανίζει μία ροπή προς την οικολογία και τις βιώσιμες πρακτικές. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες δίνουν τον δικό τους αγώνα όσον αφορά στη μείωση του οικολογικού τους αποτυπώματος υιοθετώντας κατάλληλες πρακτικές. Η χρηση φυσικών, οργανικών ή vegan προϊόντων, η ευημερία ζώων κι εργατικού δυναμικού αλλά και η σωστή διαχείριση των ενεργειακών πόρων διασφαλίζονται από διεθνείς ή εγχώριες πιστοποιήσεις. Οι ευρέως γνωστές πιστοποιήσεις είναι 30. Παρακάτω αναφέρονται 10 από αυτές ταξινομημένες αλφαβητικά.

Πιστοποιήσεις “ηθικών” προϊόντων

BCI (Better Cotton Initiative): Πρόκειται για μία από τις διεθνείς πιστοποιήσεις που αφορούν το περιβάλλον. Αν αναγράφεται σε οποιοδήποτε βαμβακερό προϊόν, σημαίνει πως αυτό προέρχεται από εταιρεία – μέλος του BCI και αποτελείται τουλάχιστον στο 5% (αν όχι στο 50%) του από οργανικό βαμβάκι. Έτσι, όχι μόνο προστατεύεται το περιβάλλον, αλλά επωφελούνται και οι καλλιεργητές.

B Corp: Ανάμεσα στις υπόλοιπες διεθνείς πιστοποιήσεις, αυτή είναι η μόνη που βαθμολογεί την κοινωνική και οικολογική συμπεριφορά μιας εταιρείας. Αξιολογεί το brand ξεκινώντας από την εφοδιαστική αλυσίδα και τα προϊόντα που χρησιμοποιεί και φτάνει να προσμετρά μέχρι και τα οφέλη των εργαζομένων. Αναλόγως το σκορ τους, οι εταιρείες υπολογίζουν πόσο απέχουν από την εξισορρόπηση περιβαλλοντικών απαιτήσεων και του κέρδους.

Blue Angel: To σήμα αυτό αποτελεί σφραγίδα του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου περιβάλλοντος και αφορά στις φυσικές και συνθετικές υφαντικές ίνες. Αντιπροσωπεύει την απουσία επιβλαβών χημικών κατά την επεξεργασία και θέτει υψηλές απαιτήσεις στη διαδικασία παραγωγής.

Blue sign: Είναι μία από τις συνήθεις, διεθνείς πιστοποιήσεις που κυκλοφορούν. Εντοπίζεται σε υφασμάτινα προϊόντα, το brand των οποίων βασίζει την παραγωγή τους σε βιώσιμες πρακτικές. Λαμβάνει υπόψη του οικολογικά ζητήματα (από τη σπατάλη νερού μέχρι την τοξικότητα των βαφών) και υπόσχεται ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Climate beneficial: Η ετικέτα αυτή συμπεριλαμβάνεται στις αμερικανικές πιστοποιήσεις. Εντοπίζεται σε μάλλινα προϊόντα και εξασφαλίζει ότι οι φάρμες των αγροτών λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. 

Cotton made in Africa: Το παρόν λογότυπο φέρουν τα προϊόντα εταιρειών που στηρίζουν τους βαμβακοπαραγωγούς των αφρικανικών χωρών. Η στήριξη πραγματοποείται βοηθώντας τους να βελτιώσουν τις μεθόδους τους και να εκπαιδευτούν σχετικά με τις τρέχουσες οικολογικές πρακτικές.  

C2C (Cradle to Cradle): Ανήκει στις διεθνείς πιστοποιήσεις που επικεντρώνονται στην κυκλική οικονομία. Εξετάζει κάθε εταιρεία (ή προϊόν) ως προς 5 βασικούς άξονες.

Αυτοί αφορούν:

  • στην βιωσιμότητα των υλικών,
  • στη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής τους,
  • στη διαχείριση του διοξειδίου του άνθρακα και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,  
  • στη διαχείριση υδάτινων πόρων και
  • στη μεταχείριση του εργατικού δυναμικού.

Η απόδοση της εταιρείας βαθμολογείται ξεχωριστά για τις πέντε κατηγορίες. Η τελική αξία του προϊόντος (βαφής, υφάσματος, ρούχου) καθορίζεται από την κατηγορία με το μικρότερο σκορ.

ECA (Ethical Clothing Australia): Αυτό το σήμα δεν ανήκει στις διεθνείς πιστοποιήσεις αλλά αφορά μόνο αυστραλιανές μάρκες ή προϊόντα (υφάσματα, ρούχα, υποδήματα). Διασφαλίζει τη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα με τους εργαζόμενους να αμείβονται επαρκώς και να εργάζονται υπό ασφαλείς συνθήκες. 

Ecocert: Η ECOCERT ασχολείται με την πιστοποίηση οργανικών γεωργικών προϊόντων (υλικά και υφάσματα) σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία. Τα υφάσματα με αυτό το σήμα είναι οργανικά, οικολογικά και ανακυκλώσιμα.  

EU Ecolabel: Τα υφάσματα (φυσικά και συνθετικά) που φέρουν την παρούσα ετικέτα έχουν αξιοποιηθεί σε φιλικές προς το περιβάλλον διεργασίες σε όλη την έκταση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!