Η έλευση του Covid-19 ανέτρεψε τις ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν θα μπορούσε βέβαια, η βιομηχανία της μόδας να μείνει ανέπαφη από την πρωτοφανή αυτή συνθήκη.Η μόδα του μέλλοντος καλείται να αφουγκραστεί τα νέα γεγονότα που περιβάλλουν την κοινωνία. Αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο τον covid-19 αλλά και την υλική καινοτομία και την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης. Ας δούμε λοιπόν, τα top trends που θα διαμορφώσουν την μόδα μετά τον covid-19.

Ενδύματα που μεγαλώνουν (One size fits all)

Αποτέλεσμα της φυσικής και της ψηφιακής σύγκλισης είναι τα ενδύματα που εμπνεύστηκε ο Ryan Jason. Οι δημιουργίες του Ryan “μεγαλώνουν” μέχρι και 7 μεγέθη την ίδια στιγμή με εκείνον που τα φοράει.Αποτελούνται από πτυχωτό ύφασμα που είναι εύκολα προσαρμόσιμο στο σώμα  και είναι πλήρως ανακυκλώσιμες.

Ενδύματα μορφωματικού σχήματος

Το concept των προσαρμοστικών ρούχων συνεχίζεται από την Angela Luna, η οποία όπως και οι ομόλογοί της, επιθυμεί να μειώσει την κατασκευαστική σπατάλη. Σκοπός της Angela είναι να λειτουργήσουν τα ενδύματά της ως “καταφύγιο”. Η ιδέα της είναι εμπνευσμένη από τους πρόσφυγες και τη δυσκολία τους να μεταφέρουν μαζί τους τα υπάρχοντά τους όσο ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια. Έτσι, δημιούργησε αυτά τα ομολογουμένως πολυχρηστικά ενδύματα.

Αρωματισμένη ραπτική

Από την Salvatore Ferragamo δημιουργήθηκε μια αποκλειστική συλλογή κασκόλ και t-shirts φτιαγμένα από ίνα φλούδας πορτοκαλιού. Τα ενδύματα μέσω του marketing και των συνδυασμών χρώματος και αρώματος αποκτούν ελκυστικότητα. Επόμενο βήμα είναι η φυσική έγχυση αρώματος που αλλάζει ανάλογα την ώρα της ημέρας. Όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την παρουσία της τεχνολογίας βέβαια.

Ρούχα που “θρέφουν” το σώμα

Άλλο ένα από τα top trends που θα μας απασχολήσει μετά τον covid-19 είναι τα ενδύματα που θρέφουν το σώμα εκείνου που τα φοράει. Μια κολεξιόν, που δημιουργήθηκε από βιοαποικοδομήσιμες ίνες με βάση τα φύκια και φιλικές προς το περιβάλλον βαφές. Τιμήθηκε με βραβείο για την ικανότητά της να απελευθερώνει θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα) στο σώμα.

Ενδύματα “δύναμης”

Ένα νέο concept που έχει βρει πολλούς υποστηρικτές μεταξύ της ιατρικής κοινότητας. Η Yves Behar ιδρύτρια του “Fuse Project” δημιούργησε ενδύματα που θα υποστηρίζουν τους ανθρώπους που υποφέρουν από δυστροφία των μυών, έτσι ώστε να πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους με περισσότερη ευκολία. Έτσι θα είναι ενεργοί αλλά και προσεγμένοι την ίδια στιγμή.

Ενδύματα με αισθητήρες

Φαίνεται πως ο covid-19 ώθησε τους σχεδιαστές να δημιουργήσουν ρούχα που υποστηρίζουν την υγεία. Έτσι, η Pauline van Dongen δημιούργησε ένα πουλόβερ κατασκευασμένο από αισθητήρες. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για αγώγιμα νήματα που αναλύουν τα βιομετρικά στοιχεία εκείνου που το φοράει. Στο μέλλον, τα συνδεδεμένα ενδύματα μέσω απευθείας σύνδεσης με τον γιατρό σας θα σας διασφαλίζουν ότι θα λάβετε βοήθεια εγκαίρως, όταν την χρειαστείτε.

Τρισδιάστατη (3D) μόδα

Στα top trends ήδη από τώρα φαίνεται πως θα είναι και η 3D μόδα. Οι εξελίξεις προς την τρισδιάστατη εκτύπωση κάνουν μια στροφή προς φιλικά για το περιβάλλον υλικά και μελάνια. Τεχνολογικά καταρτισμένοι σχεδιαστές παρουσιάζουν έναν κόσμο με νέες υλικές καινοτομίες, που μπορούν να αποτελέσουν την αρχή μια τρισδιάστατης βιώσιμης μόδας.

Μόδα μέσα σε εργαστήριο

Η χρήση του δέρματος στη μόδα και οι βλαβερές του επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι ευρέως γνωστές. Η κακοποίηση των ζώων και η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις διαδικασίες επεξεργασίας του δέρματος “βαραίνουν” τη βιομηχανία της μόδας. Γι’αυτόν τον λόγο, καινοτόμα brands προχώρησαν στη δημιουργία τεχνητής δερματίνης μέσα σε εργαστήρια. Αποτρέποντας έτσι την κακοποίηση των ζώων και την περιβαλλοντική μόλυνση, κάνοντας το επόμενο βήμα για μια πιο ηθική και βιώσιμη μόδα.

Ρούχα επαυξημένης πραγματικότητας

Ο covid-19 ψηφιοποίησε τον κόσμο γύρω μας σε μεγάλο βαθμό. Η στιγμή, λοιπόν, που οι καταναλωτές θα μπορούν να ζωντανεύουν μπροστά τους φορεμένες τις πολυτελείς δημιουργίες των σχεδιαστών δεν αργεί. Ανέκαθεν η μόδα έκανε τους καταναλωτές να ονειρεύονται και με αυτόν τον τρόπο το χάσμα μεταξύ πραγματικού και ιδεατού εαυτού θα μειωθεί κατά πολύ. Αρκεί ένα κλικ από το smartphone σας.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει βρει ήδη μια θέση στη βιομηχανία της μόδας: από την εξυπηρέτηση πελατών, την πρόβλεψη της ζήτησης ως τον προγραμματισμό στην αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτό που μένει είναι να δούμε εάν θα αναλάβει και τον ρόλο του σχεδιαστή μόδας, κάτι που σαφώς είναι πιο δημιουργικό. Απαιτεί πέρα από τεχνικές ικανότητες, χειροτεχνία, συναίσθημα, ψυχή και έμπνευση. Πού πιστεύετε εσείς ότι θα στραφούν οι καταναλωτές;

Βλέπουμε λοιπόν πως τα top trends μετά τον covid-19 περιλαμβάνουν έξυπνα-προσαρμοστικά ρούχα, ενδύματα που μπορούν να υποστηρίξουν ιατρικούς σκοπούς και ρούχα που εξασφαλίζουν μια ασφαλή διαδικασία αποσύνθεσης για το περιβάλλον. Όπως είχε αναφέρει και η Stella McCartney, “η υιοθέτηση πιο καινοτόμων, cruelty-free και earth-loving υλικών σε συνδυασμό με τη χρήση “καθαρότερων” κατασκευαστικών μεθόδων είναι το κλειδί για ένα καλύτερο και ηθικότερο μέλλον”. Stay sustainable people 🙂

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!