Τα τελευταία χρόνια, η έννοια της βιωσιμότητας έχει αποκτήσει παραπάνω βαρύτητα χάρη στις πληροφορίες που υπάρχουν, πλέον, με μεγαλύτερη διαθεσιμότητα. Αν και είναι ένα θέμα το οποίο ακούγεται όλο και περισσότερο, υπάρχουν ακόμη κάποιοι άνθρωποι που δε γνωρίζουν ακριβώς το ζήτημα αυτό. Σου παραθέτουμε κάποιες συμβουλές για το πως μπορείς να εξηγήσεις τη βιώσιμη μόδα με απλά λόγια σε όσους δεν γνωρίζουν.

1. Ενθάρρυνε τον άλλον να σου κάνει ερωτήσεις για τη βιώσιμη μόδα

Σίγουρα οι απορίες που μπορεί να έχει κάποιος γύρω από αυτό το θέμα είναι πολλές και ίσως δε μπορούν να απαντηθούν με απλά λόγια. Παρόλο που για σένα κάποιες πληροφορίες είναι απαραίτητες να αναφερθούν, μπορεί ο συνομιλητής σου να μην είναι έτοιμος να δεχτεί αυτόν τον καταιγισμό. Ενθάρρυνε τον άλλον να σου κάνει ερωτήσεις γύρω από τη βιώσιμη μόδα. Έτσι, θα έχεις κι εσυ μια καλύτερη εικόνα για το τι χρειάζεται να συζητήσεις, ώστε να κατανοήσει ο άλλος καλύτερα αυτό το θέμα.

Μπορείς να αναζητήσεις σχετικές ερωτήσεις και απορίες από blogs, περιοδικά για τη βιωσιμότητα και κανάλια στο YouTube. Tο περιεχόμενό τους σίγουρα θα σε βοηθήσει να δεις βασικές απορίες άλλων για να συζητήσεις και ο ίδιος με τον ενδιαφερόμενο.

2. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις όλες τις απαντήσεις γύρω απ’ τη βιώσιμη μόδα

Μαζί με τους άλλους, θα μάθεις κι εσύ κάτι παραπάνω που δε γνώριζες μέχρι χθες. Για να συζητήσεις ένα τέτοιο θέμα και να ενημερώσεις τον άλλον, δεν είναι απαραίτητο να έχεις όλες τις απαντήσεις. Προσπάθησε να μη νιώθεις πίεση με τη συζήτηση. Δεν προσπαθείς να πείσεις κάποιον ότι έχεις δίκιο, αλλά να προσφέρεις τις γνώσεις που έχεις λάβεις κι εσύ ως τώρα. Εξέφρασε στον συνομιλητή σου ότι κιι εσύ ακόμα μαθαίνεις, εκπαιδεύεσαι και ενημερώνεσαι πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Κανένας δεν έχει όλες τις πληροφορίες από τη στιγμή που είναι ένα ζήτημα που εξελίσσεται συνεχώς και βελτιώνεται με τις αλλαγές που επιλέγουν να κάνουν οι άνθρωποι.

3. Ξεκίνα με μικρά παραδείγματα για τη βιώσιμη μόδα που έχουν άμεσο αποτέλεσμα

Παρόλο που το θέμα της βιωσιμότητας είναι αρκετά ευαίσθητο κι αξίζει να γίνουν αλλαγές άμεσα, ώστε να δούμε και τη θετική επίδραση, για κάποιον που ξεκινά τώρα να μαθαίνει για αυτόν τον τομέα είναι δύσκολο. Για να μπορέσει ο άλλος να μπει ομαλά στο κλίμα της συζήτησης, είναι σημαντικό να ξεκινάς με μικρά παραδείγματα που έχουν άμεσο αποτέλεσμα.

Ένα παράδειγμα που θα μπορέσει να έχει αντίκτυπο στους περισσότερους είναι η ποιότητα των ρούχων μας σήμερα σε σύγκριση με τη ποιότητά τους πριν 30 χρόνια. Πλέον, τα ρούχα που αγοράζονται από fast fashion brands δεν έχουν διάρκεια και βλέπουμε τη φθορά τους σχεδόν αμέσως. Ζήτα από τον συνομιλητή σου να σκεφτεί τα ρούχα που υπήρχαν πριν την εμφάνιση των μεγάλων αλυσίδων και να φέρει στο μυαλό την ποιότητα του υφάσματος, τη ραφή και τη διάρκεια. Είναι ένα έμπρακτο παράδειγμα που θα μπορέσει να αποτελέσει κίνητρο για μια εκ βαθέων συζήτηση γύρω από το θέμα της βιώσιμης μόδας.

Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!